ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΜΕ ΤΡΟΪΚΑ Κρίσιμες είναι οι ώρες που περνάνε για την Κύπρο, μετά το νέο τελεσίγραφο των Βρυξελλών...
Η ψήφιση των νομοσχεδίων στη Βουλή για το ταμείο αλληλεγγύης και την εκκαθάριση της Λαϊκής τράπεζας είναι καθοριστική για το μέλλον της Μεγαλονήσου. Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνάντηση που θα έχει ο Νίκος Αναστασιάδης με την τρόικα.
Ουσιαστικά η Κύπρος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ τόσο στις Βρυξέλλες όσο και την Μόσχα.
Η κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή με την μορφή του κατεπείγοντος τρία νομοσχέδια, τα οποία θα συζητηθούν πρώτα στην Επιτροπή Οικονομικών και μετά τα δύο θα πάνε για ψήφιση στην Ολομέλεια.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί διαφωνούν με το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων κάτι που θέτουν ως προαπαιτούμενο οι Βρυξέλλες.
Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) και το δεύτερο την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Σχετικά με την ίδρυση ΕΤΑ, το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ψήφιση του «δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος».
Η ίδρυση Ταμείου με την επωνυμία Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης σκοπό έχει να χρηματοδοτεί ή/και να ενισχύει οικονομικώς πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και να συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή/και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.
Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα.
Για το δεύτερο νομοσχέδιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή ότι προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία και μετά από εισήγηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, κρίθηκε επιβεβλημένη, η κήρυξη από τον Υπ Οικονομικών προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου