Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Η κρίση χτυπά (και) το fastfood!

fastfood
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ HELLASTAT                                           H αύξηση του ΦΠΑ από 8% σε 23%, ο περιορισμός των εισοδημάτων των νοικοκυριών αλλά και η προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων από κάθε περιττό έξοδο, επηρέασαν αρνητικά και ζημίωσαν τον κύκλο εργασιών των καταστημάτων μαζικής εστίασης το 2011...
, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Hellastat για τον εγχώριο κλάδο εστίασης σε καταστήματα fast food.
Πιο συγκεκριμένα, ο τομέας της πίτσας εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση με 30%, ενώ ακολούθησαν τα σουβλάκια με 28%, τα fast food με 26%, οι αλυσίδες πώλησης σάντουιτς και σνακ με 24%, οι αλυσίδες πώλησης καφέ με 24% και τα επώνυμα εστιατόρια με 23%. Να σημειωθεί πως πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να εξέλθουν από την αγορά, ενώ εκτιμάται ότι το 2012 η απασχόληση στο κλάδο μειώθηκε κατά 20%.
Οι εταιρείες κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να προσελκύσουν καταναλωτές και να αυξήσουν τα έσοδά τους, εφαρμόζοντας πολιτικές όπως: «happy hours» (χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα με χαμηλότερες τιμές), χαμηλότερες χρεώσεις για on-line παραγγελίες, προσφορές σε είδος (π.χ. δωρεάν αναψυκτικό για κάθε pizza ή δωρεάν καφές με κάθε τυρόπιτα) κ.ά.
Αναφορικά με τις επιχειρηματικές εξελίξεις του κλάδου για το 2011, η μητρική McDolanld΄s, πούλησε τα 19 εταιρικά καταστήματα που διέθετε στην Ελλάδα στη Premier Capital, ενώ η αλυσίδα καταστημάτων Applebee's διέκοψε την λειτουργία των καταστημάτων της στην Ελλάδα, λόγω σημαντικών ζημιών και αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων.
Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εστίασης ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 9% προκειμένου να τονωθεί η αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου