Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

500 σφαίρες για τον Βλαστό


απόδραση1ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ             Σάλο έχει προκαλέσει η κινηματογραφική απόπειρα του Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων...
Πηγή του υπουργείου αποκαλύπτει πως γνώριζαν από τα Χριστούγεννα ότι σχεδιάζει να αποδράσει και για αυτό είχαν τοποθετήσει επιπλέον συρματοπλέγματα πάνω από το προαύλιο.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης μιλώντας στο protothema.gr δήλωσε τα εξής: «Αρχικά θα ήθελα να συγχαρώ τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και την εξωτερική φρουρά που απέτρεψαν την απόδραση. Εδώ και 2 μήνες ήρθαν πληροφορίες στο γραφείο μου που ανέφεραν πως ο συγκεκριμένος κρατούμενος σχεδιάζει να απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Τρικάλων.  Στα περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας  - όπως και σε αυτό το Τρικάλων – έχουν τοποθετηθεί ειδικά πλέγματα προκειμένου να είναι αδύνατη η προσγείωση ελικοπτέρου. Αμέσως μόλις λάβαμε τις πληροφορίες για ενδεχόμενη απόδραση όλο το προσωπικό του σωφρονιστικού καταστήματος τέθηκε σε επιφυλακή. Μέχρι στιγμής όλα πήγαν κατ΄ευχήν…».
Αξίζει να τονισθεί ότι μέσα σε ένα από τα στικάκια που βρέθηκαν στη γιάφκα της οργάνωσης Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς υπήρχε ολοκληρωμένο σχέδιο απόδρασης από τις φυλακές με ελικόπτερο, ενώ πριν περίπου ένα χρόνο ο Παναγιώτης Βλαστός προσπάθησε να απόδραση μαζί με μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης.
Με βαρύ οπλισμό η απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές
Βαρύ οπλισμό – καλάσνικοφ και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, έφεραν οι πέντε συνολικά επιβαίνοντες του ελικοπτέρου με το οποίο επιχείρησε να αποδράσει ανεπιτυχώς, το απόγευμα της Κυριακής (17:00) από τις φυλακές Τρικάλων ο Παναγιώτης Βλαστός. Στο ελικόπτερο, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης επέβαιναν συνολικά τέσσερα άτομα, ο χειριστής, ο μηχανικός, ένας Ελληνας και ένας Αλβανός και όλοι εκτός από τον βαρύτατο οπλισμό που έφεραν φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Το ελικόπτερο, όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, προσέγγισε τον προαύλιο χώρο της φυλακής και επιχείρησε ρίχνοντας ανεμόσκαλα να απελευθερώσει τον κρατούμενο Π. Βλαστό που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο προαύλιο της πτέρυγας του.
Ωστόσο, κατά το υπουργείο «οι επιβαίνοντες άνοιξαν πυρ εναντίον των υπαλλήλων της εξωτερικής φρούρησης οι οποίοι αντέδρασαν ακαριαία, ανταπέδωσαν στα πυρά και καθήλωσαν το ελικόπτερο».
Από την ανταλλαγή των πυροβολισμών, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, τραυματίστηκαν ελαφρά ο χειριστής του ελικοπτέρου και ο Π. Βλαστός. Όλοι οι επιβαίνοντες συνελήφθησαν.
Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης «συγχαίρει θερμά για την αποτροπή της απόδρασης τον διευθυντή της φυλακής, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους εξωτερικούς φρουρούς οι οποίοι με κίνδυνο τη ζωή τους εκτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους».
Για την απόπειρα απόδρασης είναι σε εξέλιξη έρευνα, την οποία εποπτεύει η αρμόδια εισαγγελέας.
Σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης μεταβαίνει στις φυλακές Τρικάλων για να συχγαρεί τους σωφρονιστικούς υπάλληλους και τη διοίκηση των φυλακών για την αποτροπή της απόδρασης.
Ποιο ήταν το δρομολόγιο του ελικοπτέρου
Όλα ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. Το ελικόπτερο νοικιάστηκε τηλεφωνικά και απογειώθηκε νωρίς το απόγευμα από τον Ασπρόπυργο με πρώτη στάση στο Πήλιο από όπου και ανέβηκαν ο Έλληνας και ο Αλβανός και τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Πάνω από τον Πλαταμώνα ο πιλότος δήλωσε βλάβη και ζήτησε να επιστρέψει στην Αττική.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις 16 και 45 ένα ελικόπτερο προσέγγισε το προαύλιο των φυλακών Τρικάλων (αφού πρώτα έκανε ένα αναγνωριστικό κύκλο), κατέβηκαν σε χαμηλό ύψος , και οι επιβαίνοντες πέταξαν ένα γάντζο για να ξηλώσουν το πλέγμα και έριξαν ανεμόσκαλα προκειμένου να ανέβει ο Παναγιώτης Βλαστός. Δεν τα καταφέρνει το ελικόπτερο σηκώνεται και επιστρέφει για δεύτερη φορά... Αυτή την φορά ο ισοβίτης αρπάζει την ανεμόσκαλα ανεβαίνει μέχρι τα μέση όμως η σκάλα χτυπάει στο συρματόσχοινο και πέφτει από τη σκάλα...
Οι φύλακες από τις έξι σκοπιές έριξαν μια προειδοποιητική ριπή και ζήτησαν από τους επιβαίνοντες να απομακρυνθούν... Αυτοί πυροβόλησαν με καλάσνικοφ και οι φύλακες υποχρεώθηκαν να ανταποδώσουν τα πυρά με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να καθηλωθεί. Οι σφαίρες βρήκαν το ελικόπτερο στην ουρά... Οι τέσσερις επιβαίνοντες έχουν συλληφθεί.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση που ξυπνάει μνήμες από τις δυο πετυχημένες αποδράσεις του Βασίλη Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό.
[video width="500" height="400" id="embedded" type="youtube"]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου