Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Τα 39… αμαρτήματα της ΔΟΕ

Πάλη-77ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗΣ ΠΑΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Ρεπορτάζ: Χάρης Αποστολόπουλος – Εύη Κολιού - Φένια Κωνσταντινίδου
Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα αρχίζει να υποχωρεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και να θυσιάζεται στον βωμό της διαφήμισης και της τηλεοπτικής προβολής...
Τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής συζητούν και προτείνουν να πετάξουν έξω από τους Αγώνες το κατεξοχήν αρχαίο ελληνικό άθλημα, αυτό της ελληνορωμαϊκής πάλης. Από το 1986, με την αναβίωση των σύγχρονων Αγώνων στην Αθήνα, η ελληνορωμαϊκή πάλη αποτελεί ολυμπιακό άθλημα και διεξάγεται αδιάκοπα έως τις μέρες μας, εκτός από το 1900. Ο ρόλος ενός αρχαίου ελληνικού αθλήματος στους αγώνες φαίνεται σαν να ήταν διακοσμητικός τόσα χρόνια, καθώς μέσα σε μία νύχτα και κάτω από μία μυστική ψηφοφορία των κυρίων της ΔΟΕ που έγινε στη Λωζάννη κατάφεραν να το απομακρύνουν, δίνοντας ωστόσο όχι έναν, ούτε δύο, αλλά 39 λόγους και δικαιολογίες για να εξηγήσουν την αιφνίδια –για εμάς– απόφαση. Και το 2002 η Επιτροπή, επικαλούμενη τους ίδιους λόγους, είχε προσπαθήσει να διώξει την ελληνορωμαϊκή πάλη, ενόψει όμως των Αγώνων του 2004 θεώρησαν ότι δεν ήταν κομψό. Στο κέντρο των εξηγήσεων που έδωσαν είναι η τηλεθέαση, τα εισιτήρια, η διαφήμιση… Με λίγα λόγια, δεν πουλάει η πάλη, οπότε δεν θα την ξαναφέρουμε στο μαγαζί! Η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά χαλαρές και χωρίς να προσπαθούμε να σφίξουμε τα λουριά ζητάμε απλά εξηγήσεις, τη στιγμή που θα έπρεπε απλά να υπάρχει απαγόρευση στην εξόντωση του ελληνικού στοιχείου. Επί πρωθυπουργίας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να διεξάγονται επί μονίμου βάσεως οι Αγώνες στην Αθήνα. Σήμερα, περιμένουμε με αγωνία κάθε τέσσερα χρόνια να ακούσουμε να γίνεται έστω μία μικρή αναφορά για την Ελλάδα και τη γέννηση του ολυμπιακού πνεύματος. Το παράδοξο είναι ότι με την κατάργηση της πάλης από τους Αγώνες τα υποψήφια αθλήματα που περιμένουν στη σειρά είναι, μεταξύ άλλων, το σκουός, η αθλητική αναρρίχηση κ.ά. Η τελική απόφαση, που περισσότερο είναι απλά τυπική, θα ληφθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Μπουένος Άιρες, όπου τα μέλη της ΔΟΕ θα αποφασίσουν το τέλος ή το μέλλον της ελληνορωμαϊκής πάλης…
Εντός συνόρων
 Η ανακοίνωση της ΕΟΦΠ, ενδεικτική της δίκαιης οργής, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», έχει ήδη σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων και στις θυρίδες των 300 βουλευτών. Έως τώρα αντέδρασαν άνευρα και νωχελικά –με εξαίρεση τους Ανεξάρτητους Έλληνες– σε αυτή την πρόταση της ΔΟΕ. Στην αρχή της εβδομάδας, η οργή αυτή ταξίδεψε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Έφτασε στις ομοσπονδίες όλων των χωρών και στον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζαγκ Ρογκ, που νομίζει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες «γεννήθηκαν στο Λονδίνο»! Η ΕΟΦΠ αναφέρει: «[…] Η πολιτεία των Ελλήνων πρέπει να συνδράμει ώστε η ΔΟΕ να μην πραγματοποιήσει τέτοιο λάθος και να μη στερηθεί το Ολυμπιακό κίνημα το άθλημα-σύμβολο του ολυμπιακού πνεύματος, συνώνυμο του όρου Αγώνας. Οι Αθάνατοι της ΔΟΕ πρέπει να αναλογιστούν τις ιδεολογικές κυρίως συνέπειες και τον διεθνή αντίκτυπο από την αφαίρεση ενός εκ των ακρογωνιαίων λίθων του Ολυμπιακού κινήματος. Το είδος της πάλης ενός λαού ή ενός πολιτισμού αποτελεί δομικό συστατικό της κουλτούρας του, και για τον λόγο αυτόν δίνει το παρών στους σύγχρονους Ολυμπιακούς αδιάκοπα από το 1896 έως τις μέρες μας. Στην περίπτωση της Ελλάδος, το άθλημα της πάλης συνιστά, μαζί με την αρχαία ελληνική γλώσσα, τις επιστήμες, τις τέχνες και τους αγώνες των προγόνων μας για ελευθερία και δημοκρατία, ένα ακόμη πανανθρώπινο πολιτισμικό αγαθό με διαχρονική αξία και συμβολισμό. Από την παλαίστρα της Αρχαίας Ολυμπίας ξεκινάει η παγκόσμια πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας, πριν από την έναρξη όλων των Ολυμπιακών Αγώνων».
Διεθνής κατακραυγή
Σφοδρές αντιδράσεις ήρθαν από το εξωτερικό. Χώρες, όπως η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία αναμένεται να θέσουν βέτο, καθώς εδώ και πολλές δεκαετίες μονοπωλούν το ενδιαφέρον στο άθλημα. Η Τουρκία, η οποία κυριαρχεί τις τελευταίες δεκαετίες, αντέδρασε έντονα με τον πρόεδρο της τουρκικής Ομοσπονδίας, Χαμζά Γιερλίκα, να τονίζει: «Είναι άδικο ακόμη και να μιλάς για ένα τέτοιο θέμα. Δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ». Ο πρόεδρος της ιταλικής Ομοσπονδίας, Ματέο Πελικόνε, χαρακτήρισε την απόφαση παράλογη, ενώ ο Ιταλός χρυσός Ολυμπιονίκης Αντρέα Μινγκούτσι τόνισε: «Είναι μια ολική παραφροσύνη. Πώς μπορούν να σκέφτονται να αφαιρέσουν από τους Αγώνες το αρχαιότερο άθλημα; Τι Ολυμπιακοί θα είναι χωρίς την πάλη;». Ο πρόεδρος της γαλλικής Ομοσπονδίας, Σαλβατόρε Ατάρντο, χαρακτήρισε την απόφαση «ολοκληρωτικά ακατανόητη» και πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο να βρεις άθλημα πιο παγκόσμιο απ’ ό,τι η πάλη». Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ(Υφυπουργός Αθλητισμού)
«Το άθλημα της πάλης είναι συνδεδεμένο με την Ελλάδα και τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αποτελεί ένα τεχνικό και ευγενικό άθλημα, στο οποίο αθλούνται εκατομμύρια αθλητές και αθλήτριες σε όλο τον κόσμο. Η ιστορία, η παράδοση και η κοινωνική αποδοχή που τη χαρακτηρίζουν δεν πρέπει να θυσιαστούν στον βωμό της θεαματικότητας των ΜΜΕ και της εμπορευματοποίησης. Εκφράζοντας τα αισθήματα όλων των Ελλήνων, αλλά και τον σεβασμό του λαού μας στην ιστορία του αθλήματος, επιθυμούμε τη συνέχιση του αθλήματος της πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών».
Γ. ΛΙΑΝΗΣ (Πρώην υπουργός Αθλητισμού)
Θεομπαίκτες οι «Αθάνατοι»
«Πρόκειται για μία από τις άθλιες ιδέες που κατά καιρούς έχει η ΔΟΕ, η οποία θέλει να καταργήσει μία παράδοση 2.500 χρόνων για να επιβάλει ό,τι θεωρεί μοντέρνο και να ξεχρεώσει υποχρεώσεις που έχει σε κάποιες χώρες. Η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει με έναν και μόνο τρόπο: Δεν έχετε το δικαίωμα να καθορίζετε τι είναι και τι δεν είναι Ολυμπιακό. Αν αυθαιρετήσετε και το επιβάλετε, τότε θα αρνηθούμε να ξαναδώσουμε την Ολυμπιακή Φλόγα. Με τον ίδιο αυθαίρετο τρόπο που προσπαθούν να καταργήσουν την πάλη από τους Αγώνες, έχουν ονομάσει Ολυμπιακό το μουσείο της Λωζάννης. Πρόκειται, δηλαδή, περί ντροπής και αίσχους. Στο μουσείο της Λωζάννης, το οποίο έχω επισκεφθεί, τα πιο σοβαρά εκθέματα είναι αντικείμενα από σύγχρονους ολυμπιονίκες. Στην Ελλάδα στο μουσείο της Ολυμπίας υπάρχουν 2.000 αγάλματα εκ των οποίων τα περισσότερα είναι αριστουργήματα παγκόσμιας γλυπτικής. Τι σχέση έχουν αυτοί που είναι επιχειρηματίες; Πρόκειται για θεομπαίχτες που ονομάζονται ‘‘Αθάνατοι’’, ενώ είναι θνητοί με επίγειες συνήθειες. Η Coca Cola νίκησε τον Παρθενώνα, όπως είχε πει η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη».
Π. ΓΑΛΑΚΤΟΠΟΥΛΟΣ (Ολυμπιονίκης Ελληνορωμαϊκής Πάλης, πρώην πρόεδρος Ολυμπιονικών, επίτιμος πρόεδρος ΕΟΦΠ και νυν πρόεδρος ΟΑΚΑ)
«Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού αρχίζει και «μικραίνει» το ολυμπιακό πνεύμα. Τα μέλη της ΔΟΕ πιάνονται αδιάβαστα. Σκέφτονται μόνο τις επιχορηγήσεις, την τηλεθέαση και τα ποσοστά. Ανέκαθεν ο στίβος και η ελληνορωμαϊκή ήταν το έμβλημα των Αγώνων και κέντριζαν το ενδιαφέρον του κοινού ανεξάρτητα από την πόλη διεξαγωγής. Η πάλη αποτελεί αγώνισμα της διοργάνωσης από το 708 π.Χ. και κανείς δεν μπορεί να τη «θυσιάσει» στον «βωμό» της εμπορευματοποίησης. Ήδη, έχουμε μιλήσει στην πολιτεία και στα αρμόδια υπουργεία και κάνουν ό,τι μπορούν για να το αποτρέψουν. Στον ίδιο δρόμο κινούνται και η Τουρκία με τη Ρωσία που ήδη έκαναν γνωστό πως δεν πρόκειται να διοργανώσουν ποτέ Ολυμπιακούς, αν δε συμπεριλαμβάνεται η πάλη στα αγωνίσματα. Αξίζει να αναφέρουμε, μάλιστα, πως στις ΗΠΑ η ελληνορωμαϊκή πάλη διδάσκεται στα σχολεία και 500.000 μαθητές την εξασκούν καθημερινά. Ακόμα και ο επίσημος ύμνος του Ολυμπιακού κινήματος, που έγραψε ο Κωστής Παλαμάς και ανακρούεται στις τελετές έναρξης και λήξης κάθε Ολυμπιάδας, κάνει λόγο για τον ‘‘δρόμο’’, το ‘‘πάλεμα’’ και το ‘‘λιθάρι’’».
Δ. ΤΑΜΠΑΚΟΣ (Πρόεδρος Συλλόγου Ολυμπιονικών)
«Το άθλημα της πάλης αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα, συγκεκριμένα είναι το δεύτερο άθλημα μετά το παγκράτιο. Η διαδικασία της τελετής της αφής της φλόγας λαμβάνει χώρα στην παλαίστρα. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Δεν θα πρέπει να θυσιάζονται όλα στον βωμό της δημοσιότητας, της τηλεθέασης και του οικονομικού κέρδους. Κριτήριο θα πρέπει να είναι η προαγωγή των αξιών μέσω του αθλητισμού και ο σεβασμός στην Ιστορία μας. Η τηλεθέαση της πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ήταν πάρα πολύ υψηλή. Είναι λογικό να καταργούμε τα αθλήματα τα οποία δεν έχουν υψηλή τηλεθέαση;».
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΑΛΗΣ «Με ποιο περίσσιο θράσος θα ζητηθεί από την Ελλάδα στους επόμενους Ολυμπιακούς να πατήσει το πόδι του λαμπαδηδρόμος στην ιερή παλαίστρα της Αρχαίας Ολυμπίας για να ανάψει την ιερή φλόγα που θα δώσει πνοή στους Αγώνες;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου