Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ανταλλακτική βιβλιοθήκη: Τα βιβλία ταξιδεύουν από χέρι σε χέρι

ανταλλακτική βιβλιοθήκη (5)
Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΗΡΕ... ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
της Εύης Κολιού
Φωτογραφίες: Κώστας Γονίδης
 «O καλύτερός μου φίλος είναι αυτός που θα μου δώσει ένα βιβλίο που δεν έχω διαβάσει» – Α. Λίνκολν.
Ο προορισμός των βιβλίων είναι να χαρίζονται, να μοιράζονται, να ανταλλάσσονται...
Όλο το χρόνο περνάνε από τα χέρια μας δεκάδες βιβλία, τα οποία καταλήγουν ξεχασμένα στα ράφια ή κλεισμένα σε κούτες. Αυτό, όμως, που για κάποιον μπορεί να είναι αδιάφορο, να είναι κάτι πολύ ξεχωριστό για κάποιον άλλον.
Η Ειρήνη Ιωαννίδου και ο Λευτέρης Αμπατζής, δύο νέοι αρχιτέκτονες, είχαν μία πολύ όμορφη ιδέα και σε συνεργασία με τον Δήμο Κηφισιάς κατάφεραν να δημιουργήσουν μία ανταλλακτική βιβλιοθήκη, σε δημόσιο χώρο και ανοιχτή όλο το 24ωρο. Δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους πολίτες με έναν πολύ απλό τρόπο να ανταλλάξουν αγαπημένα ή όχι βιβλία τους ώστε να πάρουν κάποιο καινούργιο.
Εξερεύνησε την κάθε πλευρά της βιβλιοθήκης και μπορεί να ανακαλύψεις τον δικό σου μικρό θησαυρό.
Όλα ξεκίνησαν με την Βιβλιοθήκη της Κηφισιάς σε ένα πολυσύχναστο σημείο του δήμου στη συμβολή των οδών Κασσαβέτη και Λεβίδου. Επίσης, η πρωτότυπη βιβλιοθήκη στεγάζεται και έξω από το κτήριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στη Λεωφόρο Συγγρού.
-Πως ξεκίνησε η ιδέα της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης; Είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα…
Πριν από ένα χρόνο, σε ένα  καφέ, συζητάγαμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για κάποιο εναλλακτικό project. Έτσι σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μία υπαίθρια βιβλιοθήκη. Η ιδέα βασικά ήταν πως «θα πάρεις τη βιβλιοθήκη από το σπίτι σου και να τη βγάλεις στο πεζοδρόμιο» και  ότι δεν ανήκει σε σένα, ανήκει πλέον στη γειτονιά. Αλλά έπρεπε να περάσουμε πολλά στάδια και να προσγειωθούμε κάπως και στην πραγματικότητα για να μπορέσει να υλοποιηθεί μία τόσο απλή ιδέα. Δηλαδή, πως θα βρούμε λεφτά να το χρηματοδοτήσουμε αλλά και να βάλει κανείς κάτι σε δημόσιο χώρο είναι γενικά πολύ δύσκολο, είναι κατάληψη δημόσιου χώρου. Και εμείς θέλαμε να το κάνουμε στην Κηφισιά, δίπλα στα σπίτια μας για να το ελέγχουμε. Οπότε έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να το  παρουσιάσουμε, ώστε όσοι εμπλέκονται να αισθάνονται ότι κερδίζουν από αυτό. Για εμάς, το μεγαλύτερο ρίσκο θα ήταν να μην προχωρήσει, να μην μας δώσουν την άδεια και να μην χρηματοδοτηθεί τελικά.
ανταλλακτική βιβλιοθήκη (4)
-Σε ποιους απευθυνθήκατε αρχικά;
Πρώτα σε χορηγούς… τους είπαμε ότι έχουμε αυτή την ιδέα ώστε να δούμε σε τι ύψος μπορεί να φτάσει το κατασκευαστικό κόστος για να το υλοποιήσουμε. Τους είπαμε ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα μπούμε στο δήμο σε κεντρικό σημείο. Αυτοί είπαν ότι αν  μπορέσετε  να μας το εξασφαλίσετε αυτό, εμείς εννοείται το κατασκευάζουμε, γιατί είναι μόνιμο σημείο διαφήμισης για τους χορηγούς για να δείχνουν τη δουλειά τους, που αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Οπότε πήγαμε με τον χορηγό στον δήμαρχο και του είπαμε ότι έχουμε αυτή την ιδέα, και εκείνος το δέχτηκε.
-Υπήρξε άμεση ανταπόκριση δηλαδή…
Ναι κατευθείαν. Ο δήμος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να κάνει κάτι ποιοτικό. Γιατί θα ήταν το πρώτο στην Ελλάδα, λεφτά δεν θα έβγαιναν από την τσέπη του, οπότε τι είχε να χάσει… Επίσης, θα είχε μεγάλη προβολή γιατί συνδέει το όνομά του με μία πολιτιστική δράση, πολιτισμική, και στηρίζει την ιδέα δύο νέων ανθρώπων.
-Όλο και πιο συχνά βλέπουμε να υλοποιούνται τέτοιες πρωτοβουλίες… Τελικά ο πολίτης πρέπει να ενεργεί πλέον στην πόλη του από μόνος του; Και μετά να ακολουθεί το κράτος;
Ο δήμος έχει το προσωπικό για να υλοποιήσει μία ιδέα αν θέλει, αυτό είναι σίγουρο. Αλλά, ναι, ο πολίτης πρέπει να είναι ενεργό μέλος άσχετα αν βρίσκει τα κενά και δεν τα καλύπτει μόνος του. Βέβαια, η κρίση ευνοεί λίγο σε τέτοια πράγματα. Η βιβλιοθήκη ξεκίνησε ως χόμπι και έγινε δουλειά. Πλέον καταναλώνουμε πολλές ώρες… Με τη Στέγη για παράδειγμα, δεν το βλέπουμε ότι πήρε δύο βιβλιοθήκες αλλά ότι συνεργαστήκαμε. Γενικά όμως ξεκίνησε πριν την κρίση αυτό σαν ιδέα, από το 2010.
-Δεν εμπνευστήκατε από την κρίση δηλαδή… καθώς είναι ανταλλακτική βιβλιοθήκη με δωρεάν πρόσβαση στο βιβλίο…
Η κρίση ευνόησε σίγουρα στο να υπάρξει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και ανταπόκριση  από τους πολίτες. Σαν μότο μας που λέμε ότι «αντιμετωπίζουμε το βιβλίο ως δημόσιο αγαθό, ελεύθερο και δωρεάν», αυτές είναι οι λέξεις του τώρα ουσιαστικά.. βιβλίο, ελεύθερο και δωρεάν. Αυτό όλο έχει βοηθήσει. Δεν ήταν η κρίση η έμπνευση όμως, ήταν απλά κάτι που έλειπε από τον δημόσιο χώρο. Είμαστε αρχιτέκτονες και μπορέσαμε να το κάνουμε.
ανταλλακτική βιβλιοθήκη (2)- Θα δούμε την βιβλιοθήκη και κάπου αλλού; Υπάρχει ιδέα και για κάποιον άλλο δήμο ή και πόλη ακόμα;
Οι δήμοι είναι γενικώς πάρα πολύ δεκτικοί. Θέλουν γιατί βλέπουν ότι άρεσε στους πολίτες αυτό το πράγμα, οπότε είναι πολύ πρόθυμοι και μας έχουν προσεγγίσει  ήδη από Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λευκάδα, Κέρκυρα. Οι δήμοι λοιπόν θέλουν, εμείς θέλουμε και τώρα το θέμα είναι οικονομικό, κατασκευαστικού κόστους, το οποίο θα επιλυθεί όταν θα αρχίσει να παίρνει τη μορφή όφελους για μεγάλες εταιρίες, διαφημιστικού όφελους.
Η βιβλιοθήκη πήρε… τους δρόμους κάνε και εσύ το ίδιο και άρχισε να ανταλλάσεις τα βιβλία σου!
-Την κινητή ανταλλακτική βιβλιοθήκη που θα την συναντήσουμε τις επόμενες μέρες;
Την Παρασκευή και Σάββατο (21 και 22 Δεκεμβρίου) παρουσιάζεται στο ««project Ψ» στο Ψυχικό (Κηφισίας 340). Επίσης, στις 23 Δεκεμβρίου θα είναι το μεγάλο event στην πλατεία Αγίας  Ειρήνης,  όπου θα τη στήσουμε εκεί σε συνεργασία με τους atenistas μέχρι την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου.
 «Η Κηφισιά θα ενεργοποιηθεί»
Στις 24 Δεκεμβρίου παραμονή των Χριστουγέννων  γύρω από τη βιβλιοθήκη της Κηφισιάς θα στηθεί ένα χριστουγεννιάτικο πανηγύρι με θεατρικά δρώμενα, μουσική, ροφήματα και ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί αλλά και να ανταλλάξει βιβλία.
- Τι εντυπώσεις έχετε ακούσει από τον κόσμο; Μιλάτε μαζί τους;
Πολύ. Ο κόσμος είναι όλων των ειδών και έχουμε και την αρνητική πλευρά που πάει και δεν βρίσκει αυτό που θα ήθελε να βρει. Από την άλλη, υπάρχει η περίπτωση όπου έχει βρει κάτι που δεν το περίμενε και ενθουσιάστηκε τόσο πολύ, που του έκανε αυτή την έκπληξη, που την επόμενη φορά θα πάει επι τούτου ένα δικό του αγαπημένο για να αντισταθμίσει την αξία του βιβλίου που βρήκε.
Οι δημιουργοί Ειρήνη και Λευτέρης μας τόνισαν ότι, για τη σωστή λειτουργία της βιβλιοθήκης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι όλα τα βιβλία πρέπει να έχουν ταυτότητα. Έτσι, στα ράφια θα βρείτε τα ειδικά αυτοκόλλητα που αναγράφουν  Αντάλλαξέ το στη ράχη του βιβλίου που θα φέρετε. 
ανταλλακτική βιβλιοθήκη (3)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου