Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Παπακωνσταντίνου: Έχασα το CD!


Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετέβη στη Βουλή και κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας...
Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην κατάθεσή του έριξε όλες τις ευθύνες στο ΣΔΟΕ, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που πήρε τη λίστα από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, την παρέδωσε κατά ένα τμήμα της στα χέρια του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη και εξ ολοκλήρου στα χέρια του τέως επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτη.
Αναφορικά με την καθυστερημένη δράση του ΣΔΟΕ αναφέρει: ”Δεκέμβριο του 2009 ενημερώθηκα από την αρμόδια Υπηρεσία ότι είχαν παραλάβει προ αρκετών μηνών από την Φορολογική Αρχή της Γερμανίας, ενώ το επίσημο πόρισμα εστάλη 14 μήνες μετά.”
Το χρονικό των αποκαλύψεων
Δόθηκαν 20 ονόματα στον κ. Καπελέρη για διερεύνηση
”Έδωσα εντολή στον κ. Πλασκοβίτη, ΓΓ Υπουργείου Οικονομικών, να αναζητήσει τα στοιχεία αυτά από τον ομόλογό του. Κατόπιν συνεννόησης, τον Οκτώβριο του 2010, παραδόθηκε δια της διπλωματικής οδού στο Υπ. Οικονομικών CD χωρίς διακριτικά με συνοδευτικό σημείωμα υπογεγραμμένο από Γάλλο Αξιωματούχο το οποίο ζητούσε την διαχείριση των στοιχείων με μυστικότητα”, συμπληρώνει.
”Λίγο αργότερα κάλεσα στο γραφείο μου τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Γ. Καπελέρη και τον ενημέρωσα ότι είχαν περιέλθει στα χέρια μας από ξένη χώρα στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετική τράπεζα. Του έδωσα περί τα 20 ονόματα και του ζήτησα να διερευνήσει το οικονομικό τους προφίλ και κατά πόσο δικαιολογούσαν παρόμοιες καταθέσεις”.
Αναφέρεται στην έλλειψη αποτελεσμάτων από την έρευνα του κ. Καπελέρη και την παράδοση των στοιχείων στον αντικαταστάτη του , κ. Διώτη.
”Παρέδωσα συνεπώς όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία στον νέο Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ για να συνεχιστεί η έρευνα και ο έλεγχος στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αυτονομίας που έχει το ΣΔΟΕ”.
”Έχασα το CD. Αυτή είναι η αλήθεια”
Να σημειωθεί πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι έχει χάσει το πρωτότυπο cd της λίστας Λαγκάρντ, που έφτασε στην Ελλάδα μέσα σε διπλωματικό σάκο.
Απαντώντας στις ερωτήσεις παραδέχθηκε ότι το είχε εμπιστευθεί σε συνεργάτες του γραφείου του κι ότι τώρα δεν γνωρίζει που μπορεί να βρίσκεται. ”Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια” συμπλήρωσε απολογητικά.
Διαψεύδει τα περί αλλοίωσης
Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Παπακωνσταντίνου στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί αλλοίωσης της αρχικής λίστας. ”Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας,” τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:
”Έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb γιατί είναι πιο ασφαλές”.
Υπενθυμίζεται πως στην Επιτροπή έχουν ήδη καταθέσει οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ από το 2009 και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου