Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

«Τώρα την έπιασε η φιλευσπλαχνία την εκκλησία»


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΟΛΟ ΕΙΡΩΝΙΑ ΤΗΣ DIE ZEIT
Μπορεί την περασμένη εβδομάδα να δήλωνε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πως η εκκλησία είναι στα όρια της χρεοκοπίας, ωστόσο η εφημερίδα Die Zeit επιμένει πως η εκκλησία έχει λεφτά και δεν δίνει στους φτωχούς...
Με τίτλο «Ο Θεός δεν είναι πια τσιγκούνης», το δημοσίευμα σημειώνει πως «η ορθόδοξη εκκλησία είναι πολύ πλούσια. Διαθέτει τεράστιες εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα καθώς και ακίνητα στις καλύτερες περιοχές. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς την αξία της περιουσίας της».
Διερωτάται μάλιστα ειρωνικά «Η Ορθόδοξη Εκκλησία έσωσε την Ελλάδα σε δύσκολες εποχές. Φρόντισε για την ελεύθερη συνείδηση των Ελλήνων κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Συνέβαλε στη διαμόρφωση του εθνικού κράτους, παρ’όλες τις αντιστάσεις, από το 1821. Τι κάνει όμως σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία για να βγάλει τους Έλληνες από τη βαθύτερη κρίση, στην οποία έχουν περιέλθει από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
Το εν λόγω δημοσίευμα συνεχίζει να «βομβαρδίζει» με ειρωνικά σχόλια λέγοντας πως τώρα μέσα στην κρίση οι ιερείς ανακαλύπτουν τη φιλευσπλαχνία τους. Το εκτενές ρεπορτάζ του Μίχαελ Τούμαν ξεκινάει με την περιγραφή της μεγάλης προσέλευσης των πιστών στο ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη για να προσκυνήσουν την εικόνα του Άξιον εστί που έχει έρθει από τον Άθω.
Όσον αφορά για το πώς δείχνει την φιλευσπλαχνία της σήμερα αναφέρεται στο παράδειγμα του πατέρα Νικολάου από το χωριό Λιτή στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος όχι μόνο έχει φτιάξει ραδιοφωνικό σταθμό και κέντρο νεότητας αλλά έχει φτιάξει ειδικά τμήματα εκμάθησης αγιογραφίας, μουσικής, υπολογιστών, αλλά και μαθηματικών και ξένων γλωσσών. Μιας και όλα αυτά πλέον πολλές οικογένειες δεν μπορούν να τα πληρώσουν, όπως λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου