Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Αποκάλυψη: Ο φάκελος που «καίει» την Ελλάδα!


ΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Ποιοι και πώς μας εκβιάζουν με τη «λίστα Λαγκάρντ» για να υπογράψουμε ότι ο ελέφαντας είναι αετός χωρίς φτερά και οι Έλληνες χρωστούν μέχρι τα τρισέγγονά τους χωρίς να έχουν πάρει τίποτα...
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΣΚΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΡΤΖΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΒΕΡΚΙΟΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ
Λεφτά υπάρχουν. Κερδίζουμε τις εκλογές. Δίνουμε ένα επίδομα αμέσως για να αποκοιμίσουμε τον κόσμο. Ύστερα, αρχίζουμε το ψηστήρι για το μνημόνιο και οι πολίτες, ζαλισμένοι από τις πρώτες παροχές, δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Οι μυημένοι είναι λίγοι. Οι ξένοι βλέπουν τι μαγειρεύει ο «λεφτά υπάρχουν». Οι Αμερικανοί το θέλουν γιατί τους βολεύει. Οι Ευρωπαίοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Μέρκελ και Σαρκοζί, συντονισμένοι καλά, αντιδρούν γρήγορα και την άνοιξη του 2010, την ώρα που ο «λεφτά υπάρχουν» ετοιμάζει Καστελόριζο, στήνουν την παγίδα. Του δίνουν την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» μέσω της υπουργού του Σαρκοζί, Κριστίν Λαγκάρντ.
Την πατάει για τα καλά ο «λεφτά υπάρχουν» και δεν βάζει πρωτόκολλο στη λίστα μέσω του υπουργείου του. Νομίζει ότι θα την κάνει ρετάλι, νοθεύοντάς τη μέσω μυστικών υπηρεσιών και θα δέσει τους ξένους. Το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο. Το περιεχόμενο το ελέγχουν οι ξένοι και στο παρασκήνιο αρχίζουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς. Έτσι, θα ρυμουλκήσουν τους Έλληνες πολιτικούς εκεί που θέλουν. Αυτό γίνεται τώρα. Η «λίστα Λαγκάρντ» θα ανατρέψει την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα έγραψαν οι «New York Times». Στο παρασκήνιο και στο «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» κυκλοφορούν φοβερά και τρομερά πράγματα για το περιεχόμενο της λίστας και για τα ονόματα συγγενών πολιτικών κορυφής, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων που περιλαμβάνει. Αν διαβάσετε σήμερα από τα Πρακτικά τις απαντήσεις που δίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίες ΔΕΝ έχουν δημοσιευθεί πουθενά, θα συμπεράνετε ότι κάτι φοβερό ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ, κάτι φοβερό βρήκαν στη λίστα και της επιφύλαξαν αυτήν τη βλακώδη ή εγκληματική μεταχείριση. Αυτός είναι ο φάκελος που δεν τολμούν να παρουσιάσουν άλλοι, γιατί όλο και κάποιος τους τραβάει το χαλί…
Εκδότες και δημοσιογράφοι στον τόπο του εγκλήματος!
Οι λίστες με τους καταθέτες των ξένων τραπεζών κάνουν βόλτες εδώ και δύο χρόνια από το ένα υπουργικό συρτάρι στο άλλο και από τη μία κρατική υπηρεσία στην άλλη. Γιατί να μην κάνουμε κι εμείς μία βόλτα, μήπως και μάθουμε τι συμβαίνει στην Εσπερία και γιατί υπάρχει τόση μυστικοπάθεια στην Αθήνα;
Είπαμε, λοιπόν, να πάρουμε το αεροπλάνο και να κάνουμε ένα ταξίδι με σταθμούς στους τόπους του εγκλήματος. Μην απορείτε. Το συγκεκριμένο έγκλημα δεν έχει έναν τόπο, έχει πολλούς. Κακώς νομίζετε ότι στην περίπτωση των καταθετών ο τόπος του εγκλήματος είναι η Ελβετία. Στο ευρωπαϊκό μας ταξίδι, μάθαμε ότι το έγκλημα έχει συντελεστεί και στη Βρετανία και στη Γαλλία.
Και πού να το πούμε και να μας πιστέψουν ότι κάποιοι από τους δράστες προέρχονται από το… σινάφι μας, από τις τάξεις των αδέκαστων κριτών, των δημοσιογράφων και των εκδοτών.
«Υπάρχουν κάποιοι κύριοι που βγάζουν τα λεφτά τους δεξιά και αριστερά στο εξωτερικό και έχουν αγοράσει το μισό Λονδίνο. Όταν συνάντησα την κ. Μέρκελ με ρώτησε τι κάνουν οι πλούσιοι Έλληνες. Τι να σας πω, βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση. Ο καθένας συμπεριφέρεται ανάλογα με τον πατριωτισμό του» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πού να γνώριζε κι εκείνος ότι κάποιοι από τους πλούσιους Έλληνες, που έχουν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη χειμαζόμενη πατρίδα στην οποία πλούτισαν, είναι εκδότες και δημοσιογράφοι…
Ας μην πολυλογούμε, όμως, γιατί το ταξίδι είναι μακρύ. Και αρχίζει από τη Γενεύη, όπου είδαμε έναν τύπο με λευκό κολάρο να μιλάει στο τηλέφωνο και να ζητάει την άδεια από Έλληνα καταθέτη να τοποθετήσει 500 χιλιάρικα στην πτώση του ευρώ. «Ναι» του απάντησε ο επενδυτής, ο οποίος το ίδιο βράδυ βγήκε σε τηλεοπτικό παράθυρο και άρχισε να «τα χώνει» στη Μέρκελ και στους ξένους ηγέτες που «οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την ευρωζώνη στα Τάρταρα». Την άλλη ημέρα, ο ίδιος σχολιαστής-επενδυτής, που, όπως μάθαμε στη Γενεύη, τηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς ύψους πάνω από 20 εκατ. ευρώ (μεγάλο μέρος είναι σε δολάριο), πήρε το αεροπλάνο και κατευθύνθηκε προς Γαλλία μεριά για να απολαύσει λίγες ημέρες ξεκούρασης σε ιδιόκτητο σπίτι. Σε ένα σπίτι που απέκτησε με τον ιδρώτα του και όχι παίζοντας μπάλα στην ίδια ενδεκάδα με τον Λούα – Λούα… Ούτε αποφεύγοντας όπως ο διάολος το λιβάνι να πληρώσει την Εφορία.
Μετά τη σύντομη διαμονή μας στη Γαλλία, βγάλαμε εισιτήριο για Βρετανία. Πετώντας πάνω από το Λονδίνο, σαν να είδαμε πολλά ακίνητα να έχουν την ελληνική σημαία. Απορήσαμε. «Έχετε και εκδότες που προτιμούν τις επενδύσεις σε σταθερές αξίες, όπως τα ακίνητα» μας πληροφόρησε μεσίτης, ο οποίος πρόσθεσε: «Οι αξίες των ακινήτων της πόλης μας δεν υποχωρούν ποτέ…». Ρωτήσαμε εάν ο Έλληνας πελάτης του έχει σπίτι στο Λονδίνο. «Εσείς τι λέτε; Να μην έχει;» απάντησε με το βρετανικό φλέγμα. Περισσότερες πληροφορίες δεν μας έδωσε, Βρετανός ων… Αλλά το σκεφτήκαμε και τον βρήκαμε αξιόπιστο. Όντως ο πελάτης του ποτέ δεν αγαπούσε το ρίσκο. Αφήστε που έχει και τη φήμη του τσιγκούνη… Και αφού επένδυσε στη Βρετανία, διαλαλεί ότι για την Ελλάδα η καλύτερη λύση είναι η χρεοκοπία. Ε, βέβαια, αφού μετά θα αγοράσει μπιτ παρά όσα ακίνητα τραβάει η ψυχή του και στην Αθήνα! Αφήστε που μπορεί να πιστεύει ότι σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν θα τον ενοχλήσει για τις οφειλές του στην Εφορία και τα Ταμεία…
Ξανά στο αεροπλάνο και πάμε πάλι Γενεύη. Και τι να δούμε από ψηλά; Λεφτά σε βαλίτσες να περνάνε τα σύνορα. Κάτι ψιλά ήταν, βέβαια. Μόλις κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο και δεν ασχοληθήκαμε περισσότερο. Για τους ψιλικατζήδες θα ενδιαφερθούμε τώρα;
Είπαμε να ψάξουμε λίγο, για να δούμε εάν υπάρχουν επιχειρηματίες που τώρα, στον μεγάλο για την πατρίδα κίνδυνο, σκέφτονται να επαναπατρίσουν κάποια κεφάλαια. «Σοβαρολογείτε;» αναρωτιέται στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Συχνά τροφοδοτούν τους λογαριασμούς τους με χρήματα που φεύγουν από τη χώρα σας». Ούτε εκείνος ήθελε να πει ονόματα, αλλά τι κάνει «νιάου νιάου» στα κεραμίδια; Φυσικά μία γάτα, η οποία όμως μπροστά στον γάτο αποδείχτηκε γατάκι. Πήγε, λοιπόν, η γάτα που τρέφεται με ζωοτροφές από την Ελβετία (δεν το ξέρατε ότι δεν βγάζει μόνο σοκολάτες και… τραπεζίτες;) να ζητήσει δανεικά από μεγάλο γάτο των Αθηνών για να συντηρήσει την επιχείρησή της, αλλά εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι», καθώς αρνήθηκε να ικανοποιήσει τον έναν και μοναδικό του όρο.
Μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό. Ο γάτος της ζήτησε να επαναπατρίσει τα κεφάλαιά της κι εκείνος θα τη βοηθούσε. «Φέρε πίσω τα 60 μύρια που έχεις στείλει στην Ελβετία και θα σου δώσω το δάνειο» της είπε, αλλά εκείνη προτίμησε να έχει τα λεφτά στο κρύο. Αυτόν τον διάλογο ακούσαμε, κλείνοντας τον κύκλο του ταξιδιού μας στην Αθήνα, μία ημέρα γενικής απεργίας. Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς… χειρότερα.
Πώς μοιράζουν τα ιμάτια της Ελλάδας
Προκειμένου να αναζητήσει κανείς τις πραγματικές σκοπιμότητες πίσω από τις ενέργειες της Λαγκάρντ και της Μέρκελ, οι οποίες πέραν των θετικών αναφορών για την Ελλάδα δεν κάνουν το παραμικρό στην κατεύθυνση της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, απαιτείται να εστιάσει στο πολιτικό τοπίο τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Γερμανίας που έχει ήδη εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις των πολιτικών αρχηγών και των συνεργατών τους, το «Π» επέμενε ότι τα λεφτά δεν πρόκειται να δοθούν στην Ελλάδα πριν από τις 6 Νοεμβρίου, την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι τότε ο Ομπάμα κυριαρχούσε στις δημοσκοπήσεις με διαφορά έως και δέκα μονάδων από τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο.
Και τούτο γιατί σε μια χώρα μονοπολιτισμικού καθεστώτος, με σημείο αναφοράς το δολάριο, το χάμπουργκερ, το μιλκσέικ και την τηλεόραση, τα πάντα ανατρέπονται με βάση την εικόνα του τηλεοπτικού δέκτη. Κι αυτό συνέβη, καθώς ο Ρόμνεϊ ξεπέρασε τον Ομπάμα στο πρώτο ντιμπέιτ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος ανέκτησε τις δυνάμεις του στο δεύτερο ντιμπέιτ και αναμένεται το τρίτο και καθοριστικό τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
«Ούτε δολάριο…»
Όσο κι αν διατυπώνεται ωμά, τα πάντα εξαρτώνται από τις διαθέσεις ενός τέτοιου συνονθυλεύματος λαών, καθώς ο Ρόμνεϊ έχει απαιτήσει από το ΔΝΤ να καθυστερήσει η εκταμίευση του αναλογούντος ποσοστού του Ταμείου μέχρι το βράδυ των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών. Γιατί; Διότι η κοινή γνώμη εστιάζει στις αστειότητες που διαρρέουν εντέχνως εναντίον του (ότι είναι μορμόνος, σκοταδιστής κ.τ.λ.) χάνοντας την ουσία του βασικού του συνθήματος που είναι: «Ούτε ένα δολάριο στην Ευρώπη, ούτε ένα δολάριο στην κοινωνική ασφάλιση των ΗΠΑ»! Αυτός ο ακραίος μονεταρισμός, που αναπέμπει σε μαλθουσιανικά μοντέλα «ερημοποίησης» των υπερχρεωμένων κρατών με προφανή αποικιοκρατικό στόχο, αποτελεί την ουσιώδη αιτία άρνησης της Λαγκάρντ να δώσει 3,2 δισ. ευρώ!
Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια. Μια χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους ασφυξίας, επειδή το ΔΝΤ περιμένει την έκβαση των αμερικανικών εκλογών για να εκταμιεύσει ένα τόσο μικρό ποσό! Βάσει του μνημονίου, το συνολικό δάνειο είναι 164,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014. Από τα λεφτά αυτά, το ΔΝΤ δίνει μόνο 19,8 δισ. ευρώ (1,6 δισ. ευρώ σταθερά κάθε τρίμηνο) και τα υπόλοιπα 144,7 δισ. η Ε.Ε. Η Ελλάδα δεσμεύεται με αποκρατικοποιήσεις 11,8 δισ. ευρώ (3,2 δισ. ευρώ μέσα στο 2012 και από 1,1 δισ. ευρώ κάθε τρίμηνο στη συνέχεια) που θα οδεύσουν κατευθείαν για τη μείωση του χρέους. 
Μέχρι στιγμής, έχουμε λάβει 75,7 δισ. ευρώ και απομένουν άλλα 88,8 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014. Η κυβέρνηση διεκδικεί τη δόση του Ιουνίου ύψους 31,3 δισ. ευρώ, τα 5 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου, ενώ ο πρωθυπουργός επέμεινε στη Σύνοδο Κορυφής ότι, καθώς καθυστερεί η διαδικασία, πρέπει να δοθούν και τα 8,3 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου.
Αν εξαιρεθούν το χρέος και οι τόκοι του, το σωρευτικό πρωτογενές πλεόνασμα είναι 11 δισ. ευρώ στην τριετία. Είχε προγραμματιστεί να δοθούν 7 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές (εκ των οποίων 4 δισ. ευρώ φέτος και από 800 εκατ. ευρώ κάθε τρίμηνο στη συνέχεια), αλλά πλέον ο λογαριασμός θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 3,5 δισ. ευρώ φέτος.
Τι ζητάει η Μέρκελ
Από την πλευρά της η Μέρκελ, που συναντήθηκε με τον Σαμαρά τρεις φορές σε διάστημα ενός μηνός και ήλθε στην Αθήνα για επτά ώρες την περασμένη εβδομάδα, επιδιώκει τον απόλυτο έλεγχο των επενδύσεων σε ενέργεια και τουρισμό. Όχι μόνο για λόγους επεκτατικούς, αλλά και για πολιτικούς ένεκα των σοβαρών ζητημάτων που ανακύπτουν όσον αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Καλείται να πείσει τους Γερμανούς ότι η συμμετοχή τους στο ελληνικό δάνειο θα πιάσει τόπο και θα διευκολύνει τη γερμανική οικονομία.
Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφού την περίοδο 2015-2020 μόνο τα τοκοχρεολύσια ανέρχονται στα 100 δισ. ευρώ ετησίως, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει ετησίως να έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή τους!
Με ύφεση 6,5%, διαρκείς περικοπές μισθών και συντάξεων, βαριά φορολόγηση και την ανεργία σε επίπεδα άνω του 25%, ο στόχος του δημοσιονομικού πλεονάσματος θεωρείται τουλάχιστον ουτοπικός και δεν αντέχει σε καμία κριτική οικονομική προσέγγιση.
Ως εκ τούτου, το μόνο που απομένει είναι ένα νέο γενναίο «κούρεμα» της τάξης του 40% στα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ. Δηλαδή, αυτήν τη φορά δεν θα πληρώσουν τον λογαριασμό μόνο οι Έλληνες, αλλά το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών και δη των Γερμανών που έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή.
Επομένως, μόνο με τολμηρές πολιτικές αποφάσεις και διάθεση για πραγματικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Όμως, από τις έως τώρα εξελίξεις των τελευταίων δυόμισι ετών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αποδειχθεί κατώτεροι των περιστάσεων.
Η λίστα των κλεφτών χάθηκε, γιατί ήταν… παράνομη!
Η «λίστα Λαγκάρντ» θα ανατρέψει την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα έγραψαν οι «New York Times». Στο παρασκήνιο και στο… «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» κυκλοφορούν φοβερά και τρομερά πράγματα για το περιεχόμενο της λίστας και για τα ονόματα συγγενών πολιτικών κορυφής, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων που αυτή περιλαμβάνει.
Το «Π» παρουσιάζει σήμερα από τα μυστικά Πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τις απαντήσεις που δίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ΔΕΝ έχουν δημοσιευθεί πουθενά. Από την ανάγνωσή τους θα συμπεράνετε ότι κάτι φοβερό ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ, κάτι φοβερό βρήκαν στη λίστα και της επιφύλαξαν αυτήν τη βλακώδη ή εγκληματική μεταχείριση.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Με την κυρία Λαγκάρντ συζητήσατε ποτέ το θέμα της παράδοσης εκ μέρους της, υπό την επίσημη ιδιότητά της, της λίστας αυτής προς τον κ. Παπακωνσταντίνου; Αποτελεί αντικείμενο που εξετάστηκε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και των εκατέρωθεν προσπαθειών; Σε μια δήλωσή σας είχατε πει ότι το συγκεκριμένο αρχείο παραδόθηκε στον κ. Παπακωνσταντίνου, στα τέλη του 2010. Στις νεότερες δηλώσεις σας, όμως, και σήμερα ενώπιον της επιτροπής, αυτό που λέτε ρητώς είναι ότι αυτό το αρχείο παραδόθηκε την άνοιξη του 2010 και βεβαίως αυτό είναι σημαίνον χρονικό στοιχείο, διότι η άνοιξη του 2010 είναι η προ μνημονίου εποχή.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ρητά στο έγγραφο που αποστείλατε στην επιτροπή μιλάτε για άνοιξη του 2010, με δεδομένο ότι και σήμερα ενώπιον της επιτροπής είπατε ότι όταν εγώ το παρέλαβα, όταν μου το παρέδωσε ο κ. Διώτης, το κατείχαν γενικώς οι υπηρεσίες του ελληνικού κράτους. Σας ερωτώ λοιπόν ευθέως, επειδή μιλήσατε για 16 μήνες εάν θυμάμαι καλά που ήταν στην κατοχή του προκατόχου σας και του κ. Διώτη, από πού αντλείτε την ενημέρωσή σας αυτή, δηλαδή πώς γνωρίζετε πότε ακριβώς παρεδόθη; Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Είπατε ότι ο κ. Διώτης σας έφερε ένα USB από τα πολλά τα οποία διατηρείτε στο πλαίσιο της παράδοσης των αρχείων στον Υπουργό Οικονομικών και εσείς το κρατήσατε με τα πολλά από αυτά που είχατε παραλάβει. Και επίσης, αναφερθήκατε στις γραμματείς σας ότι, έχοντας εμπειρία αλλαγής εννέα Υπουργείων, είχαν την εμπειρία να διατηρήσουν το υλικό αυτό μαζί με άλλο υλικό.
Επειδή αναφέρατε ότι ο κ. Διώτης σας παρέδωσε και κάποιες εκτυπωμένες σελίδες, τι έγιναν αυτές οι σελίδες και πού βρίσκονται σήμερα, διότι ‒εξ όσων γνωρίζουμε‒ στον κύριο Πρωθυπουργό παραδώσατε μόνο ένα USB, δεν παραδώσατε κάποιες εκτυπωμένες σελίδες και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μας πείτε τι απέγιναν οι σελίδες αυτές που δείχνετε να έχετε συγκρατήσει και το περιεχόμενό τους.
Εσείς λέτε ότι δεν ασχοληθήκατε καθόλου με αυτό το αρχείο, δεν το είδατε ποτέ, δεν το ανοίξατε ως ηλεκτρονικό αρχείο. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι δεν το ανοίξατε και με δεδομένο ότι το συντηρήσατε, το διατηρήσατε, το κρατήσατε επί ένα χρόνο και δύο μήνες. Και με δεδομένο ότι δεν το παραδώσατε στον κ. Σαχινίδη, γιατί το κρατήσατε για τον εαυτό σας; Είναι ένα αρχείο το οποίο λέτε ότι σας παραδόθηκε στο Υπουργείο. Προκύπτει η πρόνοιά σας σε όποιο γραφείο και αν έγινε να το κρατήσετε μαζί σας και να το έχετε μέχρι σήμερα και προκύπτει ακόμη ότι προφανώς γνωρίζετε και πού είναι και πού το έχετε, διαφορετικά δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να μας λέτε ότι από τα πολλά ηλεκτρονικά αρχεία και από τα πολλά USB, τα οποία βρισκόντουσαν στο γραφείο σας με το πολύ υλικό θυμόσασταν ποιο συγκεκριμένο «φλασάκι» είναι αυτό που περιέχει τη συγκεκριμένη λίστα. Το λέω αυτό με δεδομένο ότι δηλώνετε ότι ποτέ δεν ανοίξατε το συγκεκριμένο αρχείο.
Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω για ποιον λόγο στις πάμπολλες ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί και την ειδική ερώτηση από τον κ. Τσίπρα από τον Οκτώβριο του 2011, απαντήσατε στη Βουλή χωρίς να πείτε τίποτα για το συγκεκριμένο αρχείο και τη συγκεκριμένη πληροφορία; Στην επίκαιρη ερώτηση από τον κ. Παπαδημούλη δεν προσήλθατε.
Και επειδή κάνατε μια αναφορά στο άρθρο 9α του Συντάγματος, λέγοντας ότι εσείς ήσασταν εκείνος ο οποίος με τη συνταγματική αναθεώρηση φροντίσατε να υπάρχει το 9α στο Σύνταγμα, θέλω να σας θυμίσω τι λέει το άρθρο. Λέει, λοιπόν, ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων διασφαλίζεται από ανεξάρτητη αρχή που συγκροτείται και λειτουργεί όπως ο νόμος ορίζει. Γνωρίζετε ότι η αρχή προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα λειτουργεί και λειτουργούσε και τότε και νομίζω, μάλιστα, ότι ο Πρόεδρός της αντικαταστάθηκε ακριβώς κατά τον κρίσιμο χρόνο. Ακριβώς τον Αύγουστο του 2011, αν καλά θυμάμαι. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η αρμόδια αρχή για αυτή την προστασία, την οποία επικαλείστε, δηλαδή επικαλείστε ότι υπήρχε ζήτημα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αλλά εσείς δεν κάνατε όπως μας λέτε καμία ενέργεια προς την αρμόδια αρχή, δεν θέσατε στα υπόψη της αρμόδιας αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα το συγκεκριμένο υλικό, ούτε ζητήσατε κάποια γνωμοδότηση. Αυτό καταλάβαμε, αυτό μας είπε ο κ. Διώτης και αυτό από ό,τι κατάλαβα λέτε και εσείς.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω πού βασίστηκε αυτή σας η στάση και αυτή σας η απόφαση να αναλάβετε προσωπικά την ευθύνη της μη κατάθεσης, της μη πρωτοκόλλησης αυτού του εγγράφου, της μη διατύπωσης επίσημου ερωτήματος προς την αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, της μη αναζήτησης οποιασδήποτε επίσημης γνωμοδότησης από το νομικό συμβούλιο του κράτους. Δεν αναζητήσατε, λοιπόν, κάποια γνωμοδότηση, ούτε από το νομικό συμβούλιο του κράτους, ούτε θέσατε υπόψη της αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα τίποτε, ούτε παραγγείλατε επισήμως και εγγράφως το παραμικρό προς το ΣΔΟΕ και λέτε ότι αυτό ήταν μια απόφαση σύστοιχη με τη συνταγματική επιταγή.
Η ερώτησή μου είναι λοιπόν πού βασίσατε πέραν της δικής σας αντίληψης και άποψης και πέραν της προσωπικής τοποθέτησης του κ. Διώτη, η οποία θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν είναι εισαγγελική αντίρρηση όπως είπατε ή εισαγγελική αμφισβήτηση. Ο κ. Διώτης κατά τον χρόνο εκείνον δεν είναι εισαγγελέας, είναι ο ειδικός γραμματέας επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Εισαγγελείς αρμόδιοι για το ΣΔΟΕ ήταν και είναι οι οικονομικοί εισαγγελείς οι ίδιοι που, με νομοθετική ρύθμιση την οποία εσείς επιχειρήσατε να ψηφιστεί, επιχειρήσατε να αντικατασταθούν. Αυτό είναι γεγονός, το οποίο έχει λάβει τεράστια δημοσιότητα. Ήταν πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών επί των ημερών σας να αντικατασταθούν από αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου οι εισαγγελείς Εφετών, οι αρμόδιοι για το οικονομικό έγκλημα και οι εποπτεύοντες και επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Επομένως, εισαγγελική αντίρρηση και αμφισβήτηση δεν είχατε. Η ερώτηση η οποία αυτονόητα τίθεται είναι, πού βασιστήκατε για αυτή την πλήρη απραξία αφενός και αφετέρου για τη συστηματική απόκρυψη και μη απάντηση του στοιχείου αυτού σε όλες τις απαντήσεις σας;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ρωτάει η κυρία βουλευτής: Διατηρήθηκαν στη θέση τους όλοι οι μετακλητοί υπάλληλοι που συγκροτούν το υπηρεσιακό επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών πριν αναλάβω εγώ και το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών στελεχών, αρχής γενομένης από τον Υφυπουργό τότε και μετέπειτα Αναπληρωτή Υπουργό κύριο Σαχινίδη; Βεβαίως και ο κύριος Σαχινίδης παρέμεινε ανυψούμενος από Υφυπουργός σε Αναπληρωτής Υπουργός και ο κύριος Οικονόμου προσετέθη ως Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τα έσοδα και τη φορολογία. Και όλο το πολιτικό μετακλητό επιτελείο του Υπουργείου παρέμεινε στη θέση του. Και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, ο κύριος Πλασκοβίτης, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ο κύριος Ζανιάς, με τον οποίο αγωνιζόμασταν μαζί για το δημοσιονομικό βόλεμα της χώρας. Και ο Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων, ο κύριος Καπελέρης, και ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, ο κύριος Σπινέλης, που αντικαταστάθηκε από πρόσωπο που ο ίδιος επέλεξε και είναι μέχρι σήμερα ο κύριος Θεοχάρης.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κάνοντας και κάποιες καταγγελίες.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι, αλλά οι οποίες αφορούσαν τη σχέση του με υπηρεσίες.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Την είσπραξη φόρων.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Απαντώ τώρα στην ερώτηση για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η Αρχή εποπτεύει των δημοσίων αρχών, των διοικητικών αρχών και του Υπουργείου Οικονομικών. Υπάρχει μεγάλη αντιδικία στις σχέσεις της Εισαγγελίας και της Αρχής. Η αντίληψη των Εισαγγελικών Αρχών είναι ότι δεν υπάγονται στον έλεγχο της Αρχής. Εγώ δεν συμφωνώ με την αντίληψη αυτή, διότι έχει λόγο το Σύνταγμα, στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών και με βάση το νέο «υβρίδιο» το θεσμικό της Ανεξάρτητης Αρχής, να συγκροτεί Ανεξάρτητη Αρχή ως θεσμική εγγύηση του άρθρου 9α. Εν πάση περιπτώσει, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εστέλνοντο νόμιμα στοιχεία, τα οποία μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο νόμιμης επεξεργασίας. Προϊόντα μυστικών υπηρεσιών, υποκλοπών, υπεξαγωγών, τα οποία ήρθαν όπως ήρθαν στην Ελλάδα, ατύπως, χωρίς έγγραφο, χωρίς πρωτόκολλο, χωρίς να έχουν καταχωριστεί, δεν μπορούν να σταλούν για επεξεργασία.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ποιος το κρίνει αυτό;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ. Εγώ και ο κ. Διώτης. Δεν έγινε χρήση του αρχείου, δεν μπορούσε να δοθεί άδεια, δεν μπορούσε να ζητηθεί η άδεια και θα σας πω τι εμπλοκή έχει δημιουργηθεί με τον χειρισμό να πάρει ο κ. Στασινόπουλος αυτό το υλικό και να το δώσει στον Εισαγγελέα τώρα και σε τι «γόρδιο δεσμό» οδηγείται το θεσμικό σύστημα της χώρας και η Βουλή. Το «ζει» αυτό τώρα η Βουλή, διότι αν αυτά είχαν παραμείνει στα χέρια του ΣΔΟΕ, με τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, χωρίς να γίνει η δημοσιοποίηση, προς γνώση μόνο των Βουλευτών που δεσμεύονται από το απόρρητο, το ΣΔΟΕ θα είχε στείλει στη Βουλή τα στοιχεία. Η αποστολή των στοιχείων στον Εισαγγελέα και η δικαστικοποίηση των στοιχείων μάς εισάγει στο πεδίο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και δεν μπορεί να γίνει τίποτα ατύπως.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, αλλά δύο χρόνια δεν είχε γίνει τίποτε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν μπορεί να γίνει τίποτα ούτε τυπικά, διότι ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας απαγορεύει τη χρήση παράνομων αποδεικτικών μέσων. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, διότι αυτός ο «γόρδιος δεσμός» κινδυνεύει να μας εκθέσει διεθνώς και να οδηγήσει σε απόλυτο αδιέξοδο και την άτυπη αξιοποίηση των στοιχείων αυτών, η οποία προ πολλού έπρεπε να έχει γίνει. Διότι, και ο κ. Παπακωνσταντίνου τα είχε δει και ο κ. Διώτης τα είχε δει και ό,τι πληροφορίες μπορούσαν να αντληθούν έπρεπε και μπορούσε να έχουν αντληθεί και να είναι υπό αξιοποίηση. Άρα, η απάντηση είναι αυτή. Άλλωστε, μπορείτε να απευθυνθείτε σε όλους όσους ανέφερα προηγουμένως και να τους ρωτήσετε εάν σε κάποια σύσκεψη, παρουσία πολλών υπηρεσιακών παραγόντων, έγινε ποτέ κάποια συζήτηση για το ζήτημα αυτό. Γιατί δεν έγινε συζήτηση; Γιατί ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Για καμία υπόθεση δεν συζητάμε δημόσια και για καμία υπόθεση δεν ενδιαφέρεται ειδικά ο Υπουργός.
Mου είπε τίποτα η κυρία Λαγκάρντ; Όχι, δεν μου είπε ποτέ τίποτα η κυρία Λαγκάρντ. Εδώ δεν μου είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου τίποτε, γιατί να μου πει η κυρία Λαγκάρντ; Τι να μου πει η κυρία Λαγκάρντ; Εδώ διαπραγματευόμαστε την τύχη της χώρας, τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γίνονται διαπραγματεύσεις οι οποίες αρχίζουν με το «καλημέρα». Η κυρία Λαγκάρντ με το που πήγα στο Eurogroup, ως νέος Υπουργός, με παρέλαβε λέγοντας «έχετε δημοσιονομικό κενό 5,5 δισ. ευρώ και να μου πείτε τώρα πού θα βρείτε τα 5,5 δισ. ευρώ και πρέπει να ψηφίσετε εντός τριών ημερών το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, για να μπορέσει η χώρα να πάρει μία δόση και να μην καταρρεύσει ταμειακά». Αυτές ήταν οι προτεραιότητές μου, δεν ήταν προτεραιότητές μου το «αστυνομικό» έργο του Υπουργείου και το ελεγκτικό.
Ποιος ενδιαφερόταν για τα θέματα της φορολογικής πολιτικής; Ενδιαφέρονταν στο επίπεδο της Task Force, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπήρχαν συστάσεις για τη φορολογική διοίκηση, συστάσεις για τη φορολογική πολιτική. Έχουν εκδοθεί οι κατευθυντήριες οδηγίες με απόφασή μου. Υπάρχει εθνική στρατηγική για την αλλαγή της φορολογικής διοίκησης. Αλλάξαμε τους επικεφαλής των τριάντα φορολογικών υπηρεσιών που συγκεντρώνουν το 90% της ύλης. Συγκροτήσαμε το νέο Σώμα Ελεγκτών. Προσδιορίσαμε τα προσόντα. Φτιάξαμε το πρότυπο-συμβόλαιο απόδοσης του νέου ελεγκτή και αρχίσαμε να συγκροτούμε μια υπηρεσία, η οποία στο μέλλον πρέπει να γίνει ανεξάρτητη αρχή στο Υπουργείο Οικονομικών για τη συλλογή των εσόδων. Αυτά ήταν που ενδιέφεραν το ΔΝΤ. Ρωτούσε για συγκεκριμένα πράγματα; Ναι, ρωτούσε για το συμβολικό ζήτημα του καταλόγου των 1.700 φορολογουμένων μεγάλης περιουσίας που, όπως σας είπα και προηγουμένως, μέχρι στιγμής, έχει φτάσει να ανοίξει έναν έλεγχο για 600 από τα 1.700 πρόσωπα τα οποία περιλαμβάνονται. Αυτή ήταν η κατάσταση και αυτό έπρεπε να καταπολεμήσουμε, την ταχύτητα και την πρόοδο.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η απόδοση του ΣΔΟΕ από συστάσεώς του σε ταμειακή βάση; Είναι εντυπωσιακά χαμηλή. Το ΣΔΟΕ επιβάλλει πρόστιμα, αλλά δεν φέρνει λεφτά στο δημόσιο ταμείο και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα όλων των υπηρεσιών. Ειρήσθω εν παρόδω ότι αποτελεί παραποίηση της πραγματικότητας και προσβολή αυτό που είπατε για τους οικονομικούς εισαγγελείς. Ουδέποτε το Υπουργείο Οικονομικών κίνησε διαδικασία για την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Τη διαδικασία αυτή την κίνησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τη σκέψη ότι ο Εισαγγελέας υπηρετεί παρά τω Δικαστηρίω και δεν είναι δικονομικά σωστό Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών να έχει πανελλήνια αρμοδιότητα, γιατί παραβιάζονται οι θεμελιώδεις κανόνες τής κατά τόπον αρμοδιότητος και άρα πανελλήνια αρμοδιότητα μπορούσε να έχει μόνον η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και επ’ αυτού του θέματος, γνωρίζοντας τη συζήτηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενημέρωσα την Επιτροπή Καταπολέμησης Φοροδιαφυγής και τον κ. Πεπόνη και τον κ. Νικολούδη. Μου είπαν ότι η εκτίμησή τους είναι διαφορετική και με δική μου οδηγία ο κ. Μπάνος, ατύπως, τους έστειλε το σχέδιο τροπολογίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να διατυπώσουν τη γνωστή σε μένα άποψή τους ότι διαφωνούν.
Επίσης, αποτελεί βάρβαρη συκοφαντία ότι επικοινώνησα ποτέ κατ’ ιδίαν με τους οικονομικούς εισαγγελείς και προσπάθησα να τους επηρεάσω για οτιδήποτε. Ουδείς τόλμησε να το πει, αυτό αποτελεί προσβολή θεσμική και προσωπική και παρακαλώ πολύ να ανακληθεί. Το είπατε και στα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης, κυρία Κωνσταντοπούλου, και θα σας υποδείξω και τη σελίδα.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Έχει καταγγελθεί από τους ίδιους τους οικονομικούς εισαγγελείς…
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: […] Ένας βουλευτής να μην εμφανίζεται ως συνήγορος των εισαγγελέων. Χαίρομαι, γιατί είχα την ευκαιρία στην προχθεσινή συνάντησή μου και με τον κ. Πεπόνη και με τον κ. Μουζακίτη να το αποσαφηνίσουμε αυτό απολύτως.
Έρχομαι στο επόμενο θέμα, το οποίο μετά στόμφου ετέθη ως ερώτημα. Είπα, λέει η κυρία Βουλευτής, στην πρώτη μου δήλωση στα τέλη του 2010 και μετά άνοιξη του 2010. Βέβαια. Αυτό άκουσα να λέει στο MEGA ο κ. Παπακωνσταντίνου, τα τέλη του 2010, αυτό είπα. Στη συνέχεια, ανέφερα στην αρχική τοποθέτησή μου, την οποία είχα την αξίωση να προσέχουν οι συνάδελφοι, ότι ο κ. Μπίκας είπε δημόσια και μου είπε και στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε για να ενημερωθώ και από αυτόν, ότι οι μυστικές υπηρεσίες μεσολάβησαν για το υλικό αυτό, μου είπε ο κ. Μπίκας, λοιπόν, «άνοιξη 2010».
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας είπε η ΕΥΠ, δηλαδή; Αυτό λέτε;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μου είπε ο κ. Μπίκας.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Παρακαλώ, να μην απαντάτε, κύριε Πρόεδρε, γιατί έτσι το καλλιεργούμε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ρωτήθηκα τι έγιναν οι τυπωμένες σελίδες. Δεν ξέρω τι έγιναν οι τυπωμένες σελίδες. Ήταν ελάχιστες, χάθηκαν, πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων. Δεν το άνοιξα ποτέ το αρχείο αυτό, το οποίο έχει μείνει, σας λέω, και δεν θέλω να αμφισβητείτε τα λεγόμενά μου με ύφος απαξιωτικό, το οποίο συνιστά προσωπική προσβολή για μένα που έχω χειριστεί κρίσιμα θέματα του κράτους, κρίσεις στις διεθνείς σχέσεις, μυστικά, κολοσσιαίες διαπραγματεύσεις και δεν δέχομαι αυτού του είδους την απαξιωτική αμφισβήτηση των λεγομένων μου. Δεν κράτησα τίποτα για τον εαυτό μου. Διατηρήθηκε το υλικό αυτό, το οποίο είναι ένα τίποτα, ένα μικρό αντικείμενο μέσα σε ένα κουτί με σωρεία ηλεκτρονικών υλικών και, αφού έγινε η συζήτηση με τον κ. Διώτη, και έπρεπε να αναζητήσει το υλικό αυτό με την ελπίδα ότι θα έχει διασωθεί, το εντόπισα ότι πράγματι υπήρχε. Για να το εντοπίσουμε, έπρεπε να ανοίξουμε μια σειρά από τέτοια υλικά και, όταν είδαμε ότι είναι αυτό που παραπέμπει σε Ελβετία, το έστειλα. Γι’ αυτό δεν το έκανα Δευτέρα βράδυ, αλλά Τρίτη πρωί, 2 Οκτωβρίου, νωρίς νωρίς.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα, το ανοίξατε;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το εξώφυλλό του. Ναι, βεβαίως. Άνοιξα να δω ότι είναι αυτό.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ηλεκτρονικά; Πώς το ανοίξατε;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ηλεκτρονικά. Στον υπολογιστή.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα, είχατε πρόσβαση. Όχι ότι δεν το είχατε ανοίξει ποτέ.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν το είχα ανοίξει ποτέ. Έπρεπε να κάνω μια ενέργεια για να διαπιστώσω ότι είναι αυτό. Είναι όλα όμοια αυτά. Για όνομα του Θεού.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πάντως το ανοίξατε…
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είδα τι είχατε ρωτήσει τον κ. Διώτη και μου έκανε εντύπωση, διότι αναφέρατε στον κ. Διώτη ότι εγώ είπα πως η λίστα αυτή έχει σταλεί στην αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Είναι προφανές ότι στην αρχή προστασίας δεδομένων τοπικού χαρακτήρα είχε σταλεί η λίστα των μεγάλων οφειλετών. Το λέω αυτό, γιατί αφέθηκε να αιωρούνται εντυπώσεις ότι μπορεί να είχε αναφερθεί στη λίστα αυτή. Είδα τα Πρακτικά της συνεδρίασης της 14ης Οκτωβρίου και, φυσικά, δεν επρόκειτο να πω ποτέ ότι η Ελλάδα είχε με τρόπο άτυπο διά των μυστικών υπηρεσιών παραλάβει ένα υλικό υποκλοπής και υπεξαγωγής, το οποίο οι αρμόδιες διωκτικές αρχές έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ατύπως ως πηγή πληροφοριών. Διότι, και η άτυπη αξιοποίηση πληροφοριών, σε τελευταία ανάλυση, είναι στο όριο της συνταγματικής νομιμότητας, στο ακραίο όριο. Διότι, ναι μεν δεν χρησιμοποιείς παράνομο αποδεικτικό μέσο, αλλά προσπαθείς –έχοντας διανοητικά υπόψη σου το παράνομο αποδεικτικό μέσο– να διαμορφώσεις έναν μανδύα νόμιμου αποδεικτικού μέσου. Είναι στο όριο της παράβασης της συνταγματικής νομιμότητας. Θέλει πολλή μεγάλη προσοχή και πολύ μεγάλη δικονομική επιδεξιότητα και εντιμότητα, για να μην παραβιάζουμε θεμελιώδεις συνταγματικούς κανόνες και το κράτος δικαίου και να έχουμε αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του εγκλήματος ή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Άρα, λοιπόν, στις ερωτήσεις που είχε κάνει ο κ. Τσίπρας απάντησα σε όλα τα θέματα, στο πλαίσιο μιας πολιτικής αντιδικίας πάρα πολύ σκληρής και στην ερώτηση που έκανε ο κ. Παπαδημούλης και δεν πήγα να απαντήσω, λόγω φόρτου εργασίας, επειδή ήμουν στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, του απάντησα στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, επειδή δεν μπορούσα να διχαστώ και να είμαι την ίδια ώρα και στην ολομέλεια και στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων.
Το επόμενο θέμα, το οποίο ετέθη, είναι μήπως κάναμε εκλογές δύο φορές, με εμένα να έχω στα χέρια μου αυτό το υλικό. Και τι; Κάναμε εκβιασμούς «στο μαξιλάρι του», που είπε ο κ. Τσίπρας σήμερα στη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων; Τι σας επιτρέπει να το πείτε αυτό; Ποια ένδειξη, ποιο στοιχείο;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ότι το είχατε έναν χρόνο και δύο μήνες και δεν είπατε τίποτα.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έθεσε όλα τα ζητήματα της πολιτικής της κυβέρνησης η κυρία συνάδελφός σας. Μιλώντας στον κ. Διώτη προχθές, στα Πρακτικά της επιτροπής, είπε ευθέως ότι ο κ. Βενιζέλος είχε στη διάθεσή του το υλικό και έκανε δύο εκλογές και έκανε εκβιασμούς. Αυτό το λέει ρητά. Το υλικό αυτό το είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου 16 μήνες, το είχε ο κ. Διώτης χωρίς να με ενημερώσει ή πριν με ενημερώσει δύο μήνες και έμεινα με την εντύπωση ότι το είχε και έπρεπε να το έχει. Είδατε εσείς καμία πληροφορία για το υλικό αυτό πριν το υλικό αυτό διαβιβαστεί από εμένα στον πρωθυπουργό και από εκεί στο ΣΔΟΕ και στον εισαγγελέα; Είχε γραφτεί καμία πληροφορία πουθενά για το περιεχόμενο;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είχε γραφτεί και στο «ΠΑΡΟΝ» στις 16 Ιανουαρίου 2011.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καμία αναφορά στο περιεχόμενο δεν είχε γίνει.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να υποβάλω μια παράκληση. Οι τοποθετήσεις σας να μη γίνονται με ερωτηματικό τρόπο, γιατί ερεθίζεται και απαντά η κυρία.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πολύ ωραίος τρόπος, κύριε Πρόεδρε, πραγματικά.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Εσείς είστε ένας λάτρης του ήθους του κοινοβουλευτικού, μιλάτε με ταχύτητα από στήθους επί ώρα.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Αυτό είναι βέβαιο, αλλά πρέπει να οικονομήσουμε και τη συζήτηση.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Βεβαίως και να σας πω ότι το λαμπρότερο είδος στο οποίο ειδικεύεστε είναι ο επικήδειος. Το γνωρίζω αυτό.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Και αυτό το ξέρετε;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Άρα, σας παρακολουθώ. Το υλικό το είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου επί 16 μήνες, το είχε ο κ. Διώτης και θεωρούσε ότι έπρεπε να το έχει επί μήνες και, εν πάση περιπτώσει, είχατε εδώ ενώπιόν σας άνθρωπο που το ανέγνωσε, δεν το επεξεργάστηκε. Το ανέγνωσε είπε σε πρώτη φάση στον κ. Παυλόπουλο, «έριξα μια ματιά», και στη συνέχεια, απαντώντας στον κ. Κακλαμάνη, είπε «το ανέγνωσα», αλλά άλλο η ανάγνωση, άλλο η επεξεργασία –και συμφωνώ– και σας είπε τα ονόματα. Αυτά είπε και σε εμένα, αυτά ξέρω εγώ. Εγώ ζητάω να έρθει το υλικό αυτό στη Βουλή και ο κάθε βουλευτής να σχηματίσει μια εντύπωση, δεσμευόμενος από το απόρρητο.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μπορούσατε να το στείλετε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το έστειλα εκεί που έπρεπε να το στείλω, στον κ. Πρωθυπουργό, ο οποίος είναι και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μετά από 14 μήνες.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Άρα, το υλικό αυτό το είχε η αρμόδια υπηρεσία, το αξιοποίησε, το αξιολόγησε και το χρησιμοποίησε όπως έπρεπε να το χρησιμοποιήσει ως άτυπο πληροφοριακό υλικό και ως αφετηρία έρευνας. Ετέθη το μεγάλο ζήτημα τι κάνουμε στις συναντήσεις των αρχηγών. Οι συζητήσεις των αρχηγών είναι, πράγματι, εξαιρετικά και απολύτως εστιασμένες στο ζήτημα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Πιστεύετε ότι στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι πρώτης προτεραιότητας αυτό το ζήτημα; Εγώ δεν το πιστεύω αυτό. Πιστεύω ότι η σειρά προτεραιότητας είναι όπως σας την παρουσίασα προηγουμένως, από πλευράς όγκου οικονομικού, από πλευράς δυνατότητας ταχείας και αποτελεσματικής έρευνας και, φυσικά, ερευνώνται τα πάντα. Το ΣΔΟΕ ατύπως έπρεπε να ερευνήσει και πρέπει να ερευνήσει και το υλικό αυτό. Διάβασα στα Πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης μια αναφορά ότι η λίστα αυτή περιέχει υλικό 60 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούμε να κατάσχουμε! Μέχρι και αυτό ανεφέρθη από κάποιο μέλος της Επιτροπής. Φαντάζομαι ότι σας είπε ο κ. Διώτης, ότι τα ποσά αυτά, τα οποία είναι γνωστά και έχουν γραφτεί σε όλη την «μπλογκόσφαιρα» εδώ και πολύ καιρό, ότι πρόκειται για περίπου 1.900 άτομα ελληνικής ταυτότητας ή κατοικίας στην Ελλάδα και το ποσό είναι περίπου 1,9 δισ. δολάρια!
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό το γνωρίζετε από την «μπλογκόσφαιρα»;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτό το γνωρίζω από την ενημέρωση που μου έκανε, προσφάτως, ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν του τηλεφώνησα μετά την εμφάνισή του στο τηλεοπτικό κανάλι ΜEGA, για να δω τι γίνεται και του είπα τι ακριβώς έγινε. Θα σας τα πει και ο ίδιος φαντάζομαι.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Επομένως, μιλήσατε και μπορείτε να μας πείτε και τι είπατε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου μού είπε, και το άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον, ότι τα ονόματα που εντόπισε και έστειλε στο ΣΔΟΕ υπερκαλύπτουν τα 2/3 του συνολικού ποσού, το οποίο, κατά την εκτίμησή μου, είναι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, διότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έκρυψε ποτέ…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτά τα είκοσι ονόματα είναι.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτά. Αυτά υπερκαλύπτουν τα 2/3 και πρέπει να σας πω ότι εδώ υπάρχει η διασταύρωση με το μεγάλο πρόβλημα της διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία. Ποιο είναι το πρόβλημα; Γιατί, ενώ είπα τον προηγούμενο Οκτώβρη ότι είμαστε στα πρόθυρα της υπογραφής της σύμβασης, δεν έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα η σύμβαση; Δεν έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα η σύμβαση για τους εξής λόγους: πρώτον, λόγω των οξυτάτων αντιρρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να συνάπτονται συμβάσεις διμερείς των κρατών-μελών. Θέλει στο πλαίσιο της εξωτερικής δράσης της Ε.Ε. να συναφθεί συνολική σύμβαση της Ε.Ε. με την Ελβετία και να έχει αυτή τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων. Εμείς διαφωνήσαμε και θέλουμε να ακολουθήσουμε την πρακτική της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όπου είναι μέλη της Ε.Ε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Που είναι μέλη της Ε.Ε., είναι όμως μέλη της Ε.Ε., τα οποία δεν τελούν υπό την πίεση της δημοσιονομικής κρίσης και του προγράμματος στήριξης και αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε, δυστυχώς, πάρα πολύ σοβαρά υπόψη.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Που εσείς υπογράψατε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ξεπεράσαμε τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συνέχεια αυτή η σύμβαση, όπως συνήφθη με τη Γερμανία, δεν εγκρίθηκε από την Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, η οποία ζήτησε τροποποιήσεις και υπήρξε εκκρεμότητα και, βέβαια, το μεγάλο θέμα το οποίο ετέθη και το οποίο είναι προφανές ότι επηρεάζει και τη στάση της Ελβετίας στο θέμα αυτό, είναι –και έρχομαι στο ουσιώδες ζήτημα της ημέρας, κατά τη γνώμη μου– το ζήτημα των ελληνικών ναυτιλιακών κεφαλαίων, που είναι κατατεθειμένα στις ελβετικές τράπεζες. Πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι στον όγκο των καταθέσεων ελληνικού ενδιαφέροντος στην Ελβετία ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό είναι καταθέσεις ναυτιλιακών επιχειρήσεων ή φυσικών προσώπων, που συνδέονται με ναυτιλιακές επιχειρήσεις από ναυτιλιακές δραστηριότητες.
Στις 14 Δεκεμβρίου του 2011, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών μου έστειλε επίσημο διάβημα, λέγοντάς μου το εξής: «Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν, μεταξύ άλλων, επιλέξει τις ελβετικές τράπεζες για κατάθεση των νόμιμων εσόδων τους που προέρχονται από τις δραστηριότητές τους από την εκμετάλλευση των πλοίων τους, τα οποία αποκτούν στην αλλοδαπή ως αποτέλεσμα των διεθνών δραστηριοτήτων τους. Όπως γνωρίζετε, τα εισοδήματα αυτά είναι νόμιμα και απαλλάσσονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας από επιβολή φορολογίας. Ενόψει των ανωτέρω, θα παρακαλούσαμε όπως περιληφθεί στο κείμενο της σχετικής συμφωνίας όρος, βάσει του οποίου ρυθμίσεις της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας δεν έχουν εφαρμογή για τις καταθέσεις των Ελλήνων εφοπλιστών που βρίσκονται στην Ελβετία». Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, το οποίο έπρεπε να διαχειριστούμε, διότι έπρεπε να πείσουμε και την ελβετική πλευρά ότι εμείς θέλουμε να φορολογούνται όλες οι καταθέσεις. Βεβαίως, εάν ο καταθέτης αρνείται να φορολογηθεί, η Ελβετία δεν μπορεί να τον εξαναγκάσει, μπορεί να δώσει το όνομά του στην Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα, με βάση το όνομα αυτό, δεν μπορεί να επιβάλει φορολογία, διότι τον απαλλάσσει με την πάγια φορολογική νομοθεσία, η οποία καλύπτεται, καλώς ή κακώς, από τη νομοθεσία περί κεφαλαίων εξωτερικού του Συντάγματος το 1952, δεν κάνουμε απολύτως τίποτα.
Βεβαίως, υπάρχει επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία, υπάρχει πλήρης φάκελος και ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, ο διάδοχος του κ. Πλασκοβίτη και ο κ. Πλασκοβίτης, μπορεί να σας ενημερώσει για το σύνολο των διαπραγματεύσεων, για τα έγγραφα που έχουν ανταλλαγεί, για τα σχέδια, τα αντισχέδια, τις παρατηρήσεις κ.λπ. Αυτή είναι η κατάσταση και μπορώ να υποθέσω ότι σε κάθε στιγμιαία πώληση οποιουδήποτε τραπεζικού εξτρέ, ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων είναι καταθέσεις, οι οποίες αφορούν ναυτιλιακές δραστηριότητες, οι οποίες, βεβαίως, θα διερευνηθούν ή, κατά τη δική μου εκτίμηση, έπρεπε να έχουν διερευνηθεί από το ΣΔΟΕ, αλλά ακούσατε τον κ. Διώτη, που είπε ότι δεν είδε εντυπωσιακά ποσά, δεν είδε εντυπωσιακά ονόματα. Τα ονόματα των μεγάλων εφοπλιστών είναι εντυπωσιακά, όπως και τα ονόματα των πολιτικών, όπως και τα ονόματα μεγάλων επιχειρηματιών, μεγάλων δημοσιογράφων κ.ο.κ.
Δείτε ποιοι θα μας σώσουν…
1. «Είσαι τόσο όμορφη», φέρεται να της ψιθύρισε, η ίδια όμως, φανερά ενοχλημένη, τον αγριοκοίταξε. Εκείνος, ενοχλημένος από την απόρριψή της, φέρεται να εκμυστηρεύθηκε σε κάποιους δημοσιογράφους: «Ποια νομίζει ότι είναι; Δεν είμαι αρκετά καλός γι’ αυτήν;». Κράταγε το χέρι τής πρώην συζύγου του, στη διάρκεια ενός πάρτι στα Ηλύσια Πεδία, όταν έκανε «καμάκι» στην «αγριόγατα» που τότε ήταν πολιτική ρεπόρτερ.
2. «Πίστευα για καιρό ότι μπορούσα να διάγω την προσωπική μου ζωή όπως το επιθυμούσα, χωρίς επιπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων μου. Και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η ελευθέρια συμπεριφορά μεταξύ συναινούντων ενηλίκων – γίνονται πολλές τέτοιες συγκεντρώσεις στο Παρίσι, όπου θα ξαφνιαζόσασταν αν βλέπατε ορισμένους από τους συμμετέχοντες… Ήμουν αφελής, για να μην πω περισσότερα. Αυτό που ενδεχομένως είναι αποδεκτό για έναν επιχειρηματία, έναν αθλητή ή έναν καλλιτέχνη δεν είναι για έναν πολιτικό. Ήμουν σε υπερβολικά διαφορετικό μήκος κύματος από τη γαλλική κοινωνία σε αυτό το σημείο. Έκανα λάθος».
3. «Εκείνο το βράδυ, όπως πάντα, επέλεξε με ποια θα πήγαινε στην κρεβατοκάμαρα. Υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός ανάμεσα στα κορίτσια εκείνη τη φορά, μια και όσες μένουν το βράδυ εκεί παίρνουν 5.000 ευρώ ή και περισσότερο, ενώ οι άλλες 1.000 ή το πολύ 2.000 ευρώ. Εκείνο το βράδυ, όμως, ο πρόεδρος επέλεξε την Μπάρμπαρα Γκουέρα. Η πόρτα του δωματίου ήταν μισάνοιχτη και εγώ βρισκόμουν στο διπλανό δωμάτιο με τα άλλα κορίτσια. Η Ρούμπι ήταν μαζί μας και όλες ρίχναμε κλεφτές ματιές μέσα στην κρεβατοκάμαρα και γελούσαμε λέγοντας «κοίτα την πώς υποκρίνεται». Ξαφνικά, δεν ακούγαμε τίποτα και η Μπάρμπαρα βγήκε λέγοντάς μας ότι κοιμήθηκε. Τότε η Ρούμπι, πιο γρήγορη από τις υπόλοιπες, κατάφερε να μπει μέσα».
4. «Έχει ακόρεστη επιθυμία για ομαδικό σεξ, όργια και χρήση ερωτικών παιχνιδιών όλων των ειδών».
5. «Μη χτυπάτε τη Δήμητρα, χτυπήστε εμένα».
6. «Λίστα, μα ποια λίστα, ας κάνει η μάνα».
Όσο περίεργο και αν φαίνεται, οι παρακείμενες φράσεις ανήκουν ή αναφέρονται σε πολιτικούς. Όχι, δεν πρόκειται για ερωτικά σκάνδαλα, αλλά κυρίως για πολιτικά.
Ο ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ
Ο πρώτος διάλογος ανήκει στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και συγκεκριμένα στην προσπάθειά του να «ρίξει» τη νυν πρώτη κυρία της Γαλλίας, Τριερβελέρ! Ναι, τη νυν κ. Ολάντ. Τόσο μικρός είναι ο κόσμος. Ή τόσο μικρή η κάστα που κυβερνά… Στο στόχαστρο έχουν βάλει την τελευταία συνάδελφό της οι πολιτικοί συντάκτες Κριστόφ Ζακιμπισζίν και Αλίξ Μπουιλχαγκέ που γράφουν γι’ αυτήν βιβλίο υπό τον τίτλο «Ο μπελάς».
Το βιβλίο αναφέρεται στις αρχές του 2000, όταν η Βαλερί Τριερβελέρ διατηρούσε δεσμό όχι μόνο με τον Ολάντ αλλά και με τον Πατρίκ Ντεβεντζιάν, πρώην υπουργό του Νικολά Σαρκοζί, αρμόδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο βιβλίο που ασχολείται με τις δαιδαλώδεις ερωτικές ζωές των πολιτικών της Γαλλίας, αλλά το πιο πρόσφατο. Τα πάθη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ – με πρωταγωνιστές τον ίδιο, την «αγριόγατα» νυν σύντροφό του, Βαλερί Τριερβελέρ και την «προδομένη» πρώην σύζυγο Σεγκολέν Ρουαγιάλ– με παρασκήνιο τους διαδρόμους της εξουσίας και φόντο την ερωτική πόλη των Παρισίων είναι το στόρι του βιβλίου «Entre deux feux» (Μεταξύ δύο πυρών). Πρόκειται για μια αυθεντική ερωτική περιπέτεια, με ζήλιες, μηχανορραφίες, πισώπλατα μαχαιρώματα και καβγάδες, μεταξύ δύο δυναμικών γυναικών, που μάχονται για τα μάτια του Γάλλου προέδρου. Παρακολουθώντας την προσωπική τους ζωή, μόλις καταφέρει και ξεδιαλύνει κανείς ποιος γάμος είναι, ποια είναι η πρώην και ποια η νυν, ποιος μιλάει με ποιον, αντιλαμβάνεται κανείς ότι στις σχέσεις αυτές δεν κυριαρχεί το συναίσθημα, αλλά το συμφέρον και αυτό οδηγεί τα πάντα και, δυστυχώς για τους λαούς, και τις πολιτικές αποφάσεις.
Ο ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ
Ο δεύτερος μονόλογος ανήκει στον «ερωτύλο», όπως αποδείχθηκε μετά από αποκαλύψεις, πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομονίκ Στρος Καν, που αρεσκόταν να κάνει ταξιδάκια μεταξύ Παρισιού και ΗΠΑ για να ικανοποιεί το ακόρεστο πάθος του –καθώς φαίνεται– για σεξ. Ομολογεί για τα πάρτι, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις των δικηγόρων του σχετικά με τις κατηγορίες για μαστροπεία και συνεύρεση με ανήλικες «δεν γνώριζε ότι τα κορίτσια πήγαιναν μαζί του επί πληρωμή» και άλλα ωραία συναφή. Ο ίδιος, μετά από αυτά τα φοβερά σκανδαλώδη γεγονότα, χώρισε με τη σύζυγό του που είναι όλως τυχαίως δημοσιογράφος και αυτή. Στην ομολογία του αυτή δεν φαίνεται να αναγνωρίζει τα λάθη του, αλλά μόνο την αφέλειά του να πιστέψει στην ανεκτικότητα της γαλλικής κοινής γνώμης. Ο ίδιος αυτός άνθρωπος συνομιλούσε με τον Γ. Παπανδρέου, όταν ήταν πρωθυπουργός, για την τύχη της χώρας μας. Τώρα με την περιβόητη λίστα ήρθε εντελώς τυχαία πάλι στην Αθήνα…
Ο ΦΙΛΟΣ ΚΛΙΝΤΟΝ
Αυτό το «mea culpa» θύμισε την κορυφαία των κορυφαίων δημόσια συγγνώμη που άκουσε όλος ο κόσμος ζωντανά 16 χρόνια πριν, αυτό του τότε Αμερικανού ατακτούλη και βιτσιόζου προέδρου Μπιλ Κλίντον. Τότε, λοιπόν, είχε βγει μια ερωμένη του, η Μόνικα Λεβίνσκι με την οποία –όπως αποδείχθηκε– επιδιδόταν σε καυτές ερωτικές στιγμές εντός του οβάλ γραφείου, απόδειξη του οποίου ήταν ένας λεκές που φύλαγε ως κόρη οφθαλμού η παρτενέρ του και τα είχε βγάλει όλα στη φόρα. Και τώρα ξαναβγαίνει η Μόνικα και γράφει σε βιβλίο της –που θα εκδοθεί μάλλον σύντομα– τη φράση 4.
Ενώ στην αρχή τότε ο πλανητάρχης τα αρνήθηκε όλα, κατόπιν βγήκε στην τηλεόραση και κατέθεσε τη δημόσια συγγνώμη του, ενώ για αρκετό καιρό μετά ο φακός απαθανάτιζε και δημοσίευε στιγμές από κοινές βόλτες με την απατημένη σύζυγο που, όμως, τον συγχώρεσε. Και, βέβαια, ο κόσμος τον συμπάθησε, όπως και τη σύζυγο. Την τελευταία, μάλιστα, τόσο πολύ, που χάρη σε αυτό το συμβάν παραλίγο να εκλεγεί και η ίδια πλανητάρχισσα, αλλά και το να γίνει υπουργός Εξωτερικών μια χαρά «της κάθισε»… Τυχαία όλα αυτά;
Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ
Τα όργια φαίνεται ότι ερέθιζαν και τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι, οι αποκαλύψεις για τα μπούγκα-μπούγκα πάρτι, του οποίου δεν είχαν τελειωμό. Η παραπάνω διήγηση με τον αριθμό 3 ανήκει σε μία από τις κοπέλες που σύχναζαν στα πάρτι του και κλήθηκε να καταθέσει, όταν ο καβαλιέρε διώχθηκε ποινικά για τις προτιμήσεις του για ανήλικες καλλονές. «Δράκο στον οποίο προσφέρονται παρθένες για φήμη και δόξα» είχε χαρακτηρίσει τον Μπερλουσκόνι η πρώην σύζυγός του που τον χώρισε, όταν άρχισαν να αποκαλύπτονται τα πρώτα ροζ σκάνδαλα. Η θητεία του στο τιμόνι μπορεί να χαρακτηρίστηκε κυρίως από τα πάρτι, αλλά δεν ήταν και λίγες οι κατηγορίες για φοροδιαφυγή και διασυνδέσεις του ιδίου και στελεχών του κόμματός του με τη μαφία. Γνωστές ήταν και οι επιλογές του για γυναίκες βουλευτές στο κόμμα του, που διανθιζόταν συχνά πυκνά από αιθέριες παρουσίες που ξεχώρισαν για τα προσόντα τους, όχι και τόσο τα πνευματικά, αλλά κυρίως για τον σωστό προγραμματισμό στη λίστα των καλεσμένων στη βίλα των οργίων…
Ο… ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΣ
Περνώντας στα του οίκου μας, αξέχαστη θα μείνει η φράση 5 που ανήκει στον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την κατά 36 χρόνια νεότερη σύζυγό του Δήμητρα Λιάνη, όταν ο Τύπος λίγο μετά τον γάμο τους δημοσίευσε φωτογραφίες της που θύμιζαν πόζες από τα πιο πιπεράτα περιοδικά… Η νεαρή αεροσυνοδός κατηγορήθηκε πολλάκις για την επιρροή που λέγεται ότι ασκούσε στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και για κάποιες απουσίες του από σπουδαία συνέδρια που οι λόγοι είχαν να κάνουν με τις συναισθηματικές του περιπέτειες…
Η τελευταία φράση ανήκει σε εμάς και χαρακτηρίζει την όλη «φαρσοκωμωδία» κατά τον επιτυχημένο χαρακτηρισμό των «New York Times» σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Μια λίστα που περιέχει ονόματα πολιτικών, αλλά και συγγενικών προσώπων που κρύβουν εκατομμύρια σε τράπεζες του εξωτερικού, την ώρα που η χώρα αιμορραγεί οικονομικά και παρακαλάει για δανεικά. Παρότι έχει παραδοθεί στην ελληνική κυβέρνηση από το 2010, δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως πέρα από τη μεταφορά του υλικού από υπουργό σε γενικό γραμματέα και τούμπαλιν και κανένας βέβαια δεν γνωρίζει και δεν ασχολήθηκε να μάθει, όπως ισχυρίζονται οι πρωταγωνιστές, γιατί –λέει– δεν ήταν επίσημο υλικό. Κάτι μυρίζει; Τα στοιχεία της λίστας παραποιημένα ή μη κρύβονται, γιατί προφανώς κάποιοι δεν θέλουν να μαθευτούν ονόματα με τα οποία, προφανώς, αν δεν τους συνδέουν οικογενειακά, τότε πρόκειται για «λεφτά» αισθήματα, διότι αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί.
Οι πολιτικοί, τα συμφέροντα, ο Πλάτωνας και ο κεραυνός του Δία
Από τα παραπάνω, καθώς και από πολλά άλλα, γίνεται σαφές ότι άνθρωποι οι οποίοι ορίζουν τη μοίρα των κρατών που διοικούν φαίνεται ότι παρασύρονται από τα πάθη τους και κάνουν τα ερωτικά ή τα προσωπικά τους συμφέροντα οδηγό των κινήσεών τους στις πολιτικές αποφάσεις. Άνθρωποι που δεν μπορούν να νοικοκυρέψουν το σπίτι τους, να χαλιναγωγήσουν τα πάθη τους και να αποφύγουν την απληστία δεν δίνουν τα καλύτερα σημάδια ότι θα τα πάνε εντελώς αντίθετα στον πολιτικό στίβο.
Αυτοί, λοιπόν, οι άνθρωποι γίνονται εύκολα πιόνια για όσους θέλουν να καθορίσουν τη μοίρα της ανθρωπότητας με βάση το φούσκωμα της τσέπης τους. Πίσω από μεγαλόσχημους πολιτικούς κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα που πλουτίζουν χρεοκοπώντας χώρες. Πιστοί βοηθοί είναι, δυστυχώς, δημοσιογράφοι που, αντί να ελέγχουν την εξουσία, όπως επιτάσσει η αποστολή του επαγγέλματός τους, ζουν σαν τα παράσιτα πάνω στους πολιτικούς και στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Και κρατούν τα στόματά τους κλειστά, ακόμα και όταν η χώρα τους, όπως τώρα η Ελλάδα, κινδυνεύει από συμφέροντα. Κανείς από τους Έλληνες πολιτικούς δεν ύψωσε φωνή για την επίθεση που δέχεται η χώρα μας από τα συμφέροντα, όπως τόλμησε να το κάνει ο ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ, που κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι βλέπει την Ελλάδα σαν «αποικία, αν και είναι η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία!». Τι και αν έλεγε ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτωνας ότι οι άρχοντες πρέπει να στοχεύουν στο όφελος των αρχομένων; Πλείστα παραδείγματα αποδεικνύουν στην εποχή μας ότι οι φιλοσοφίες του Πλάτωνα, αν και παγκοσμίως αναγνωρισμένες για την αξία τους, είναι εντελώς άγνωστες σ’ αυτούς που κυβερνούν.
Κατά τον πλατωνικό μύθο, ο Δίας μοίρασε στους ανθρώπους την αιδώ και τη δίκη, τον σεβασμό και τη δικαιοσύνη δηλαδή, για να μπορέσουν να συγκροτήσουν αρμονικές πόλεις και να μην αφανίζονται μεταξύ τους κάνοντας ο καθένας ό,τι θέλει. Για να εξασφαλίσει δε την καθολικότητα της απονομής αυτών των αρετών στους ανθρώπους, έδωσε ρητή εντολή στον Ερμή –που του είχε αναθέσει την αποστολή– ότι όσοι δεν διαθέτουν τις αρετές αυτές θα πρέπει να θανατώνονται ως ασθένεια της πόλης. Είναι ευκόλως εννοούμενο ότι οι σύγχρονες «πόλεις» νοσούν. Τι θα έκανε ο Δίας, αν ήταν τώρα κουμανταδόρος; Ούτε να το σκεφτούν δεν θα ήθελαν οι σύγχρονοι ηγέτες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου