Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση των μέτρων στη Βουλή


ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ
Δεν πτοείται ο Σαμαράς από την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τα εργασιακά στο πακέτο μέτρων...
Ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να καταθέσει το πολυνομοσχέδιο με το πακέτο μέτρων στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Με την τρόικα να πιέζει για συμβιβασμό στην Αθήνα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων μέχρι τη Δευτέρα και με κίνδυνο να πάει χαμένη η «ελληνική προσπάθεια», το Μέγαρο Μαξίμου δρομολογεί την κατάθεση των μέτρων, με ορίζοντα τη 12η Νοεμβρίου, ουσιαστικά όμως την ερχόμενη Τετάρτη , όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν εκτάκτως- πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης-ειδικά για την Ελλάδα και για να εξάγουν τα συμπεράσματά τους αναφορικά με την επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής και την εκταμίευση της περιβόητης δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ. Υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η έκθεση της Τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάτι που με τη σειρά του προϋποθέτει τελική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων για το «όλον» πακέτο.

Το χρονικό περιθώριο που έχει απομείνει για τις όποιες διαβουλεύσεις είναι πια δεδομένο, καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα και το ενδεχόμενο να δοθεί διετής παράταση στη χώρα!

Την ίδια στιγμή η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει να ζητά από τον πρωθυπουργό να αποσύρει το Εργασιακό ή να το φέρει προς ψήφιση αργότερα. Εναλλακτικά ζητά να μην έλθει σε ένα μόνο άρθρο προκειμένου να μπορέσει να ψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο και να διαχωρίσει τη θέση της στο Εργασιακό. Διαφορετικά ξεκαθαρίζει ότι δεν θα το ψηφίσει και δια στόματος συνεργάτη του κυρίου Κουβέλη πρακτικά ζητά την απόσυρση των απαιτήσεων της Τρόικας!

Υπό αυτές τις συνθήκες στο Μαξίμου συνεχίζονται οι προσπάθειες «προσέγγισης» της ΔΗΜΑΡ, χωρίς πάντως να αλλάζει η απόφαση περί άμεσης κατάθεσης των μέτρων στην Βουλή.
Οι επιτελείς του πρωθυπουργού εκτιμούν πως όσο περνάνε οι ημέρες θα αυξάνεται η πίεση προς τον κύριο Κουβέλη, ο οποίος προφανώς και δεν θέλει να διακινδυνεύσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Στην προσπάθεια να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για τα εργασιακά και να αρθούν οι ενστάσεις που προβάλλει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, είχε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη ενώ θα επιδιώξει να έχει επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό για τα εργασιακά με αιχμή το επίδομα γάμου και την καθολικότητα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου