Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Πέθανε ο Δημήτρης Μπέης

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΠΙ ΔΥΟ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ
Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Αθήνας Δημήτρης Μπέης. Τον τελευταίο καιρό έδινε μάχη με την επάρατο νόσο, στο Θεραπευτήριο Υγεία...
Γεννήθηκε το 1928 στην Έδεσσα. Στην Κατοχή έλαβε μέρος στην Αντίσταση και στα Δεκεμβριανά (1944) συνελήφθη και στάλθηκε από τους Άγγλους στο στρατόπεδο τηςΕλ Ντάμπα.
Φοιτητής της Νομικής μετείχε στην ομάδα που ανέτρεψε τα διορισμένα φοιτητικά συμβούλια. Αντιπρόεδρος του πρώτου αιρετού φοιτητικού οργάνου (ΔΕΣΠΑ).Μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, όπου εκλέχτηκε πρόεδρος των Ελλήνωνσπουδαστών.
Ως δικηγόρος μετείχε στις μεγάλες δίκες της δεκαετίας του ’50 κατά φοιτητών και εργατών που εδιώκοντο από το αστυνομικό καθεστώς. Ηγήθη των δικαστικών αντιπροσώπων που κατήγγειλαν τις εκλογές βίας του 1961.
Το 1964 εκλέγεται δήμαρχος Ζωγράφου. Συνελήφθη και υπέστη διώξεις από τη χούντα. Στη Μεταπολίτευση επανεκλέχτηκε δήμαρχος Ζωγράφου. Το 1978 εκλέχτηκε δήμαρχος Αθηναίων και επανεκλέχτηκε το 1982. Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ (1979-1986). Το 1989 βουλευτής ΠΑΣΟΚ. Επανεκλέχτηκε τρεις φορές. ΨηφίστηκεΓραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Σημαντικές οι παρεμβάσεις του για την αναβάθμιση του ρόλου των βουλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου