Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Η Νέα Υόρκη μετράει τις πληγές της


ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Εικόνα βιβλικής καταστροφής θυμίζει η Νέα Υόρκη μετά από το πέρασμα του φονικού τυφώνα «Σάντι»...

Σε 15 Πολιτείες  των ΗΠΑ, 52 άνθρωποι , ανάμεσά τους τρία παιδιά, έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους. Δημοσίευμα της New York Post ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στην Πολιτεία  της Νέας Υόρκης από 18 σε 22. 
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του αμερικανικού ΝΗC, το επίκεντρο του συστήματος κακοκαιρίας κινήθηκε προς το εσωτερικό, φτάνοντας πάνω από την Πενσιλβάνια το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα). Έπειτα, το αποδυναμωμένο σύστημα κινήθηκε βόρεια, στο βόρειο τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης (βράδυ Τετάρτης) και αναμένεται να περάσει τα σύνορα προς τον Καναδά (βράδυ Πέμπτης).
Ώρες μετά το πέρασμα του «Σάντι» δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Νέας Υόρκης, ήταν ακόμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Μόλις λίγα λεωφορεία είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν, αλλά το μετρό παραμένει εκτός λειτουργίας. Μετά από τις πλημμύρες στις αποβάθρες όπου τη στιγμή της υψηλής παλίρροιας τα νερά έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ 4 μέτρων και 15 εκατοστών, ίσως χρειαστεί τρεις ή τέσσερις ημέρες για να ξανανοίξει. Το μετρό μεταφέρει καθημερινά κατά μέσο όρο 5,3 εκατομμύρια επιβάτες, και το πρόβλημα είναι τεράστιο για τους Νεοϋορκέζους, από τη στιγμή που είναι εκτός λειτουργίας.
Η επαναλειτουργία της κυκλοφορίας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο, μια εβδομάδα έως δέκα ημέρες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Νιού Τζέρσεϊ.
Ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις
Τεράστια προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίας προκάλεσε ο τυφώνας Σάντι που σάρωσε τμήμα των βορειοανατολικών ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Flightaware.com, ακυρώθηκαν 15.773 πτήσεις προς ή από την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα περισσότερα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, συμπεριλαμβανομένων των JFK, Λα Γκουάρντια και Νιούαρκ ήταν κλειστά την Τρίτη καθηλώνοντας τα αεροσκάφη και προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις χιλιάδων επιβατών.
Μάικλ Μπλούμπεργκ: Θύελλα ιστορικής έντασης ο τυφώνας «Σάντι»
Ο τυφώνας «Σάντι» ήταν μια θύελλα «ιστορικής έντασης», δήλωσε την Τρίτη ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Όπως είπε όλοι έγιναν θεατές σκηνών θλίψης, που θύμιζαν «τις εικόνες που έχουμε δει στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Αλλά, συμπλήρωσε ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης, «οι Νεοϋορκέζοι ήταν ανθεκτικοί» και η πόλη είναι «στο δρόμο της ανάκαμψης».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο τα σχολεία, τα καταστήματα και τα πάρκα της πόλης θα παραμείνουν κλειστά.  Οι γέφυρες που συνδέουν το Μανχάταν με το υπόλοιπο κομμάτι της πόλης, έχουν επίσης δοθεί στην κυκλοφορία, αλλά οι σήραγγες παραμένουν εκτός λειτουργίας με εξαίρεση το Lincoln Tunnel.
«Οι συνέπειες του«Σάντι»  θα είναι αισθητές για αρκετό καιρό», σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης. «Οι ζημίες στην πόλη είναι σημαντικές, και δεν θα επισκευαστούν σε μια μέρα», πρόσθεσε. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις, κατά τον Μάικλ Μπλούμπεργκ που ανέφερε ότι καταστράφηκαν 80 σπίτια, είναι η «επιστροφή» της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα.
«Θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή», είπε ο κ. Μπλούμπεργκ. Υπομονή θα χρειαστούν αναγκαστικά και οι πολλοί τουρίστες που ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη για να περάσουν τις διακοπές τους, αλλά βρήκαν κλειστές τις πόρτες στα μουσεία και τα αξιοθέατα.
Έκτακτα μέτρα Ομπαμα για τις καταστροφές
Την ίδια ώρα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λόγω των συνθηκών, κήρυξε αργά το απόγευμα της Τρίτης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια.
Το προεδρικό διάταγμα εξουσιοδοτεί τις ομοσπονδιακές αρχές διαχείρισης κρίσεων και εσωτερικής ασφάλειας να συντονίσουν όλες τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση καταστροφών και κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία σε ολόκληρη την πολιτεία.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε νωρίτερα σήμερα την Πολιτεία της Νέας Υόρκης σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής», έπειτα από το ολέθριο πέρασμα του τυφώνα.
Με την απόφαση αυτή «τα ομοσπονδιακά κεφάλαια είναι διαθέσιμα για τους πληγέντες στα διαμερίσματα Μπρονξ, Κινγκς, Νασάου, Νέας Υόρκης, Ρίτσμοντ, Σάφολκ και Κουίνς», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου