Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Τα άγνωστα ευρήματα των δημοσκοπήσεων

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΞΕΠΕΡΝΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΣΤΕΓΑΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Σε νέα φάση εισέρχεται η πολιτική ζωή καθώς τόσο η κάλπη της 6ης Μαΐου όσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καθιστούν σαφές ότι ο νέος διπολισμός ήρθε προκειμένου να αντικαταστήσει τον παραδοσιακό δικομματισμό...

Στην παρούσα φάση -γιατί οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής-, το προβάδισμα το έχει η Ν.Δ. η οποία φαίνεται να επιβάλλει την ατζέντα της για παραμονή της χώρας στο ευρώ και κυβερνητική σταθερότητα.
Εκτίμηση των δημοσκόπων είναι πως η παραμονή στο ευρώ είναι ψηλότερα από το Μνημόνιο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων κάτι που σημαίνει διακριτή ενίσχυση των ‘φιλο-ευρώ’ δυνάμεων έναντι των αντιμνημονιακών, που παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις.
Παράλληλα, η Ν.Δ. διατηρεί άνετα την πρωτιά στην παράσταση νίκης και στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός αφού ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται του Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που καθιστά σαφές ότι είναι πολύ κοντά στο να πετύχει τους στόχους της στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Ιδεολογικά στεγανά 
Ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι ότι για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας ξεπερνιούνται τα στεγανά μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς.
Οι μετακινήσεις φαίνεται πως παίρνουν οριζόντια μορφή κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν έχουν πλέον αναστολές να περάσουν από το ένα στρατόπεδο στο άλλο.
Κορυφαίος δημοσκόπος έλεγε ότι «δεν υπάρχουν τα ιδεολογικά ταμπού και οι αναστολές του παρελθόντος» και σημείωνε ότι βασικό κριτήριο για την ψήφο είναι το δίλημμα μεταξύ Μνημονίου-Αντιμνημονίου, ή δραχμής και ευρώ.
Κάπως έτσι εξηγείται και το γιατί μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής κατευθύνεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ή γιατί τμήμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πάει προς τη Ν.Δ.
Στο ερώτημα γιατί ψηφοφόροι του ΚΚΕ στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπάρχουν τεράστιες ιδεολογικές διαφορές, η απάντηση έχει σχέση με το γεγονός ότι για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα να γίνει πράξη το σύνθημα «η Αριστερά στην εξουσία».
Αναποφάσιστοι
Όσον αφορά στους αναποφάσιστους που κρίνουν πάντα τις εκλογικές αναμετρήσεις, εκτίμηση των δημοσκόπων είναι πως τον πρώτο λόγο στην παρούσα φάση τον έχει η Ν.Δ., αλλά τα πάντα θα κριθούν στο debate.
Αυτή τη φορά όμως θα λειτουργήσει περισσότερο η λογική και όχι το θυμικό όπως συνέβη στις εκλογές της 6ης Μαΐου, που η ψήφος ήταν πιο χαλαρή.

Σε κάθε περίπτωση, στην πιο δύσκολη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, όπου οι διαρροές προς τα δεξιά και προς τα αριστερά του, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Συρρίκνωση
Εκτίμηση των δημοσκόπων είναι πως βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης, γιατί δεν προσφέρει προοπτική εξουσίας και ο πολιτικός του λόγος δεν πείθει ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Προς τα κάτω
Όσον αφορά στα υπόλοιπα κόμματα, το σίγουρο είναι ότι θα πιεστούν προς τα κάτω, γιατί στην παρούσα φάση βασικό κριτήριο είναι να υπάρξει κυβέρνηση για τη χώρα.
Κατά συνέπεια ρόλο θα παίξει και η στρατηγική του φόβου που θα δημιουργεί νέες συσπειρώσεις και πολώσεις σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συγκυρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου