Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Το βρώμικο παιχνίδι της Bild


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΕΛΛΑΔΑ 

Ένα ακόμα άρθρο «εφιάλτη» για την Ελλάδα δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Build, με το οποίο προειδοποιεί τους ευρωπαίους πολίτες να ξεφορτωθούν τα «ελληνικά» ευρώ που έχουν στην τσέπη τους από τον κίνδυνο... υποτίμησης.
Τι εννοεί όμως λέγοντας ελληνικά ευρώ; Διαβάστε παρακάτω.
Αφορμή για το εν λόγω δημοσιέυμα, το οποίο προκάλεσε το πανικό και στα ελληνικά μέσα, είναι μια πρόταση του γερμανού καθηγητή και μέλους του οικονομικού συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Τσαρλς Μπλανκάρτ, ο οποίος μεταξύ άλλων προτείνει, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την νομισματική ένωση, τα χαρτονομίσματα που έχουν τυπωθεί στην Ελλάδα να γίνουν το νέο νόμισμα της Ελλάδας όμως με χαμηλότερη αξία.
Ποια είναι αυτά τα ευρώ και πως διακρίνονται; Πρόκειται για χαρτονομίσματα που τυπώνονται στην Ελλάδα και τα οποία έχουν καταγεγραμμένο τον γράμμα Υ που έχουν στο σειραϊκό αριθμό τους (όπως την εικόνα).
Στο σημείο όμως αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε μία λεπτομέρεια που μάλλον οι γερμανοί φαίνεται να αγνοούν, η Τράπεζα της Ελλάδας δεν τυπώνει όλα τα χαρτονομίσματα αλλά μόνο εκείνα των 10 ευρώ, τα οποία φυσικά κυκλοφορούν παντού στην Ευρώπη. Επομένως το συμπέρασμα είναι πως δεν υπάρχουν ελληνικά ευρώ αλλά ελληνικά 10ευρά.
Παρόλα αυτά η Bild συνεχίζει να σπέρνει το πανικό, καθώς στο κεντρικό της θέμα αναφέρει επι λέξη: «Τι θα γίνει με τα «ελληνικά» ευρώ που έχουμε στα πορτοφόλια μας, σε περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ;» ενώ το δημοσίευμα της αναφέρει αυτό που λίγο πολύ αναφέρουν όλα τα ξένα ενημέρωσης, η «πιθανή» έξοδος της χώρας από το ευρώ πλησιάζει μαζί με τις εκλογές.
Παρόλα αυτά αναγνωρίζει πως μια τέτοια εξέλιξη δεν θα άρμοζε στα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας διότι «ήδη οι Έλληνες λεηλατούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ζητώντας ευρώ σε μετρητά». Και τονίζει ότι το σχέδιο Μπλανκάρτ μπορεί να είναι μία πρόταση που έχει μία βάση, ουσιαστικά όμως αν αυτή η πρόταση εφαρμοζόταν τότε «δυστυχώς, θα είχαμε ξαφνικά όλοι άχρηστα ευρω- χαρτονομίσματα στις τσέπες μας, τουλάχιστον όσα έχουν το σειριακό αριθμό Υ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου