ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ "ΑΝΑΣΤΑΣΗ" ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και η αντιμετώπιση του παρεμπορίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αγοράς αλλά και του πολιτικού κόσμου. Στη διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκε, επίσης, πρόταση για τη μετεγκατάσταση της Βουλής αλλά και υπουργείων εκτός του κέντρου της πόλης.«Η διασφάλιση της έννομης τάξης και της ομαλότητας, οφείλει σήμερα να αποτελέσει κυρίαρχη προτεραιότητα, για την Πολιτεία, αλλά και για την κοινωνία και τους φορείς της» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.
«Θα επαναλάβω, για μια ακόμη φορά» είπε ο κ. Μίχαλος «ότι το δικαίωμα στην απεργία, στη διαμαρτυρία είναι σεβαστό και απαραβίαστο. Όμως, ο αποκλεισμός του κέντρου από πορείες 150 ατόμων προκαλεί ταλαιπωρία και ζημιά χωρίς λόγο. Οι αποκλεισμοί αεροδρομίων, λιμανιών, δρόμων, πλοίων, ξενοδοχείων και καταστημάτων, από τη μια ή την άλλη επαγγελματική ομάδα, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του νόμου. Οι εμπρησμοί, οι λεηλασίες και οι καταστροφές αποτελούν εγκληματικές πράξεις».
Αναφερόμενος στο γενικότερο πλαίσιο των ρυθμίσεων που απαιτούνται, ο κ. Μίχαλος ζήτησε για μια ακόμη φορά, να συσταθεί άμεσα Σώμα Δίωξης του Παραεμπορίου, να εντατικοποιηθεί η αστυνόμευση των περιοχών του κέντρου όπου ανθεί η παράνομη εμπορική δραστηριότητα, να υπάρξει αποτελεσματικότερος συντονισμός μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και πλήρης αποσαφήνιση της αποστολής τους και να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέσα και εργαλεία, για την άσκηση αυτής της αποστολής.
Ακόμη, ζήτησε να υπάρξει αυστηρή εποπτεία και δικλείδες ασφαλείας, ώστε να αποφευχθεί κάθε είδος συνδιαλλαγής, ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης σε δηλώσεις του στην εκδήλωση ανέφερε ότι θα παρουσιάσει τις προτάσεις του σχετικά με το θέμα πριν από τις εκλογές και θα τις δώσει στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για να πάρουν θέση σχετικά με αυτές.
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου πρότεινε την καταβολή αποζημιώσεων, όταν υπάρχουν καταστροφές και λεηλασίες στη διάρκεια διαδηλώσεων. «Και βεβαίως, πρόσθεσε, να ξεκαθαρίσουμε κάποτε σ' αυτή τη χώρα ότι κανείς δεν θα είναι υπεράνω του νόμου. Ούτε οι βουλευτές και οι υπουργοί, αλλά ούτε και οι συνδικαλιστές, ούτε όποιος διαλύει το σύμπαν, φορώντας το μανδύα της αγανάκτησης ή της διαμαρτυρίας» είπε.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή υπογράμμισε πως προέχει να εξεταστεί η λήψη μέτρων, τα οποία θα αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, στην εξάλειψη της νομοθετικής σύγχυσης που επικρατεί μέχρι σήμερα, καθώς και στη δημιουργία μιας «ασπίδας προστασίας» για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.
Τη μεταφορά εκτός του κέντρου της Αθήνας, της Βουλής, του πρωθυπουργικού Γραφείου και του υπουργείου Οικονομικών πρότεινε ο Ανδρέας Ψυχάρης, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ. «Οι πορείες και οι διαδηλώσεις προς το υπουργείο Παιδείας σταμάτησαν απότομα όταν το υπουργείο μετακόμισε από τη Μητροπόλεως στο Μαρούσι» είπε ο κ. Ψυχάρης. «Είναι ώρα λοιπόν να μετακομίσουν εκτός του κέντρου της Αθήνας, η Βουλή, το πρωθυπουργικό Γραφείο και το υπουργείο Οικονομικών. Είναι βέβαιο ότι οι πορείες προς το Σύνταγμα θα σταματήσουν ή θα περιοριστούν σημαντικά και το ιστορικό Κέντρο της Αθήνας θα αναγεννηθεί» υποστήριξε.
Πάντως, αντίθετος με τη μετεγκατάσταση υπουργείων εμφανίστηκε την Πέμπτη ο Γ.Καμίνης, κάνοντας λόγο για «εγκληματική ενέργεια». Όπως δήλωσε στο Mega, εάν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση τότε το κέντρο θα ερημώσει περισσότερο και θα κλείσουν πολλά από τα καταστήματα που μετά βίας συνεχίζουν να λειτουργούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου