ΕΚΡΙΝΑΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Αίσθηση προκάλεσε η σημερινή απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, που ενέκρινε το επίμαχο νομοσχέδιο για τις περικοπές των συντάξεων συνταγματικό...Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, προβλέπει, επίσης, ότι από 1η Ιανουαρίου 2012 περικόπτονται κατά 12% οι κύριες συντάξεις όλων των ασφαλιστικών Ταμείων, για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ, πλήττοντας έτσι τους συνταξιούχους του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για τις επικουρικές, οι περικοπές θα γίνονται αναλογικά ως εξής:
- Οι συντάξεις από 201 ως 250 ευρώ, θα μειωθεί κατά 10%.
- Οι συντάξεις από 251 ως 300 ευρώ, θα μειωθούν κατά 15% στο σύνολο του ποσού τους
- Οι συντάξεις από 301 και άνω κατά 20%, επίσης στο σύνολο του ποσού.
Επιπλέον, οι κύριες συντάξεις του ΝΑΤ θα μειωθούν κατά 7% στο σύνολο του ποσού τους.
Η μοναδική που μειοψήφησε ήταν η σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Δέσποινα Καββαδία-Κωνσταντάρα, η οποία τόνισε ότι επειδή είναι η τέταρτη μείωση των συντάξεων που έρχεται, χωρίς να συνεκτιμώνται οι συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις, πλήττεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικό κράτος, γιατί η οικονομική επιδείνωση των συνταξιούχων τείνει σε κατάλυσή τους, με κίνδυνο την κατάλυση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πάντως, είχαν μια επιφύλαξη όσον αφορά την αναδρομική μείωση των συντάξεων από 1 Ιανουαρίου 2012, που προβλέπει το επίμαχο νομοσχέδιο, αφού μπορεί να δημιουργήσει θέμα συμβατότητας της σχετικής διάταξης του νομοσχεδίου με το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Όχι πως αυτή η επιφύλαξη που έχουν εκφράσει οι δικαστές ως προς την αναδρομικότητα των περικοπών έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή του νόμου. Όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νομικό επιχείρημα σε περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος προσφύγει στα δικαστήρια κατά της περικοπής της σύνταξης του. Δηλαδή, τα δικαστήρια θα κρίνουν εάν είναι συνταγματική ή όχι η αναδρομική περικοπή των συντάξεων που προβλέπει τον νομοσχέδιο (και μετά την ψήφισή του από τη Βουλή ο σχετικός νόμος).
Υπενθυμίζεται ότι για όλα τα συνταξιοδοτικά νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή για ψήφιση, πρέπει να γνωμοδοτεί επί του περιεχομένου τους η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Πάντως είναι ιδιαιτέρως προκλητικό οι δικαστές, που κρίνουν συνταγματικές τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις ύψους 200, 300, 400 ευρώ κλπ, να διαμαρτύρονται όταν γίνονται περικοπές στους παχυλούς μισθούς τους...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου