Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Aλβανοί, Κινέζοι, Αφγανοί, Πακιστανοί εγκαταλείπουν την χρεοκοπημένη Ελλάδα...


ΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΙ... ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ! 
Αφιλόξενο τοπίο φαντάζει πλέον η Ελλάδα για τους μετανάστες, με τις περισσότερες αλλοεθνείς κοινότητες που ζουν στη χώρα μας να ετοιμάζουν βαλίτσες για τον τόπο καταγωγής τους ή για άλλες χώρες.



Η αλβανική κοινότητα.
Μετά από μία εικοσαετία συνεχούς εισροής αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα- πρόσφατο άρθρο του Economist κάνει λόγο για 1,4 εκατ. Αλβανούς σε 20 χρόνια- η φορά μετακίνησης του αλβανικού στοιχείου δείχνει να αλλάζει κατεύθυνση. To Αλβανικό Ίδρυμα Διεθνών Σπουδών, που υπολογίζει τον αριθμό των Αλβανών που ζούσαν και εργάζονταν νόμιμα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας στις 500.000, εκτιμά ότι το 15% εξ αυτών έχει αποχωρήσει από την Ελλάδα. Η αυξανόμενη με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου μείωση των εμβασμάτων δίνει ένα καλό λόγο στους Αλβανούς για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους: όπως υπολογίζεται, τα 950 εκατ. ευρώ που έστειλαν στην πατρίδα τους οι διαμένοντες στην Ελλάδα Αλβανοί το 2007, έγιναν 690 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ τα τρια πρώτα τρίμηνα του 2011 μόλις 475 εκατ. ευρώ.

H δεινή οικονομική κατάσταση κάνει συχνά την νόμιμη αλβανική κοινότητα να στρέφεται κατά των λαθρομεταναστών, κατηγορώντας τους ότι στερούν τη δουλειά από αλβανικές οικογένειες που εισήλθαν νόμιμα στη χώρα και «έχτισαν» τις ζωές τους σ’ αυτήν.



Οι Κινέζοι


Οι Κινέζοι είναι μία δεύτερη κατηγορία μεταναστών που αναζητούν τη λύση για την οικονομική ανέχεια στη φυγή. Το άλλοτε ακμάζον κινεζικό εμπόριο στη χώρα μας υφίσταται σημαντικό πλήγμα το τελευταίο διάστημα. Η διστακτικότητα στο άνοιγμα νέων κινεζικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα την τελευταία διετία επιστεγάστηκε με το κλείσιμο του 1/3 των υφιστάμενων καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Έτσι οι περίπου 20.000 κινέζοι που υπολογίζεται ότι ζουν στη χώρα μας αναμένεται σύντομα να είναι πολλοί λιγότεροι.

Άλλες εθνικότητες

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι αιτήσεις Αφγανών, Πακιστανών, Ιρακινών, Μπαγκλαντεσιανών, Μαροκινών, Νιγηριανών, Σουδανών και άλλων μεταναστών για εθελοντικό επαναπατρισμό. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα φορείς του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, οι σχετικές αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέσα στους τελευταίους 9 μήνες είναι περισσότερες από 4.500, με τους Αφγανούς να έχουν τη μερίδα του λέοντος(1.923) και τους Πακιστανούς να ακολουθούν(1.087). Οι περισσότεροι από αυτούς ζητούν βοήθεια προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους, λόγω της έλλειψης δουλειάς, χρημάτων αλλά και των ρατσιστικών επιθέσεων που όπως δηλώνουν δέχονται.

Μετανάστες και ανεργία

Παρά τη δυσκολία των μεταναστών ν’ ανταποκριθούν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, πρόσφατη έρευνα για την ενσωμάτωση καταδεικνύει ότι οι μετανάστες στην Ελλάδα έχουν ίδια πρόσβαση με τους Έλληνες στην αγορά εργασίας, ενώ το γεγονός ότι δουλεύουν περισσότερο, χωρίς ασφάλιση, και με χαμηλότερη αμοιβή τους κάνει συχνά «προτιμητέους» από τους εργοδότες. Πιο συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι μόνο το 60% των μεταναστών είναι πλήρως ασφαλισμένοι, ενώ οι μισθοί τους είναι κατά 40% χαμηλότεροι από εκείνους των Ελλήνων. Σε κάθε περίπτωση, η πτώση του κατασκευαστικού κλάδου, τομέας όπου παραδοσιακά απασχολείται μεγάλο ποσοστό μεταναστών, καθώς και η μειωμένη ζήτηση για οικιακές βοηθούς κάνει την ανεργία στους κόλπους των μεταναστών να μαίνεται.

Αυτοί που φεύγουν...

«Στο κέντρο της Αθήνας ένα άντρας πέθανε στο δρόμο. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο καιρό το νεκρό κορμί κείτεται εδώ. Μας είπαν ότι είναι μετανάστης από την Τυνησία. Αυτά τα πράγματα δε συνέβαιναν στην Ελλάδα», είναι οι πρώτες φράσεις του δημοσιογράφου του Αλ Τζαζίρα σε ρεπορτάζ για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στη χώρα μας. Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ η ανεργία, η ασιτία, η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι καθημερινή κατάσταση για τους μετανάστες στη χώρα που πλέον δε βλέπουν άλλη λύση από τη φυγή.

Και αυτοί που έρχονται...

Δίπλα σε αυτούς που φεύγουν, υπάρχουν πάντα και αυτοί που έρχονται. Οι αλλοδαποί που παίρνουν το ρίσκο να ψάξουν την τύχη τους στην Ελλάδα, κόντρα στην οικονομική συγκυρία, δεν είναι λίγοι, αν και λιγότεροι σε σχέση με προηγούμενα έτη.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, 30.000 Αφγανοί, 20.000 Πακιστανοί, 12.000 Αλβανοί 5.500 Μπαγκλαντεσιανοί και ίδιος αριθμός Αλγερινών εισήλθαν στην Ελλάδα παράνομα το 2011, σε γενικό σύνολο 99.368 ατόμων.

Τα αντίστοιχα νούμερα για το 2010 ήταν 50.000 Αλβανοί, 30.000 Αφγανοί, 9.000 πακιστανοί, 7.500 Παλαιστίνιοι και αντίστοιχος αριθμός Αλγερινών σε σύνολο 132.524.

Τα νούμερα αναμένεται να γνωρίσουν περαιτέρω μείωση τους επόμενους μήνες....


kourdistoportocali.
Από την Βάλια Σκούρα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου