Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
(αναδημοσίευση από το apospasma.gr)
Σε μια εποχή ακραίας δημοσιονομικής αλλά και κοινωνικής κρίσης, που η επέλαση των δανειστών της χώρας απειλεί να αλλοτριώσει τα πάντα, μια φωνή αντίστασης ακούγεται συνεχώς, αυτή του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, καθώς και του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Γιάννη Αδαμόπουλου...Εκ Μεσσηνίας ορμώμενος και με πείρα δύο δεκαετιών στη μαχόμενη δικηγορία, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος είχε ενεργό παρουσία στα εσωτερικά του συλλόγου, αφού είχε διατελέσει επί σειράν ετών σύμβουλος, και μάλιστα εκλεγμένος πρώτος σε ψήφους. Μετά την εκλογή στη θέση του προέδρου του συλλόγου, μάχεται καθημερινά προκειμένου να αρθούν οι θεσμοί στο ύψος των περιστάσεων και να μην καταλυθεί κάθε έννοια δικαίου σε αυτή τη χώρα.
Με πιο πρόσφατο παράδειγμα την έντονη αντίδρασή του για την επίσκεψη κλιμακίου της τρόικας στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ο κ. Αδαμόπουλος τους περίπου οκτώ μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας έχει κάνει μία σειρά από παρεμβάσεις σε φλέγοντα ζητήματα, επισημαίνοντας τα κυβερνητικά ατοπήματα.
Μηνυτήρια αναφορά για τις καταγγελίες του πρώην μέλους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωής Γεωργαντά, για «σκόπιμη διόγκωση» του δημοσιονομικού ελλείμματος, προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το τέλος επιτηδεύματος, ανακοινώσεις κατά της εφαρμογής της αυτόφωρης διαδικασίας για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και των χρεών προς το Δημόσιο, όπως και για την είσπραξη των οφειλών από δικηγορικές εταιρίες, άρνηση συνάντησης με την τρόικα, προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το Μνημόνιο είναι μερικές μόνο από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.
Ο κ. Αδαμόπουλος, από την πρώτη στιγμή της εκλογής του, στις 8 Μαρτίου 2011, ανέλαβε μια σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών προκειμένου να κάνει πράξη την προεκλογική του δέσμευση να αντισταθεί στην «εμπορευματοποίηση» των δικηγόρων και να προασπίσει τα συμφέροντα όχι μόνο του επαγγελματικού του κλάδου, αλλά όλων των πολιτών.
Από τις πρώτες πρωτοβουλίες του από τη θέση του προέδρου του ΔΣΑ ήταν να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει ισοπεδωτικό άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος. Οταν, μάλιστα, οι επιτελείς της τρόικας τον κάλεσαν σε «ακρόαση» για το περίφημο άνοιγμα του επαγγέλματος, με απόφαση της Ολομέλειας των δικηγόρων τούς ξεκαθάρισε ότι αποδέχεται ως συνομιλητή μόνο το υπουργείο Δικαιοσύνης. Την ίδια στιγμή, ο κ. Αδαμόπουλος στήριξε ολόψυχα την πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει από τον προκάτοχό του Δημήτρη Παξινό να προσφύγει ο σύλλογος στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ζητήσει την ακύρωση του «αντισυνταγματικού» Μνημονίου.
Οταν η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου το έκρινε τελικά συνταγματικό, ο πρόεδρος του ΔΣΑ ανακοίνωσε την προσφυγή του συλλόγου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και πρόσφατα όμως, μετά τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΔΣΑ πρωτοστάτησε στην κατάθεση προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ηδη πριν από λίγες ημέρες ο κ. Αδαμόπουλος υπέγραψε και κατέθεσε την αίτηση ακύρωσης του τέλους επιτηδεύματος από το ΣτΕ, χαρακτηρίζοντάς το «αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία». Ο ΔΣΑ έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει προσφυγή και κατά του φόρου ακινήτων, ο οποίος θα εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Σήκωσε τείχος στις κυβερνητικές αυθαιρεσίες για τους φοροφυγάδες
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ δηλώνει πάντα παρών σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπατηθούν τα δικαιώματα των πολιτών μέσω αμφιλεγόμενων διαδικασιών, όπως η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τα αδικήματα φοροδιαφυγής, προσπαθώντας να υπενθυμίσει σε όλους τα νόμιμα και τα αυτονόητα.
Στη σχετική ανακοίνωσή του για το αυτόφωρο τόνιζε χαρακτηριστικά: «Είναι αδιανόητο και ανεπίτρεπτο για μια δημοκρατικά δομημένη Πολιτεία η χρονίζουσα αδυναμία ενός κρατικού μηχανισμού να επιτύχει τους επιδιωκόμενους δημοσιονομικούς στόχους να επιδιώκεται να θεραπευτεί κατά τρόπο αποσπασματικό διά ρυθμίσεων που προσλαμβάνουν τη μορφή νομοθετικών ακροβασιών και συνοδεύονται από ελλειμματική δικαστική προστασία, χωρίς σεβασμό στα θεμελιώδη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του πολίτη, φορολογουμένου και κατηγορουμένου».
Και όταν πριν από λίγα 24ωρα τα μέλη της τρόικας πατούσαν τα πόδια τους στα δικαστήρια της Ευελπίδων, ο κ. Αδαμόπουλος, ο οποίος είχε αρνηθεί να τους συναντήσει και να νομιμοποιήσει την παρουσία τους στην ελληνική επικράτεια, έκανε λόγο για «ωμή παρέμβαση» στη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, σημειώνοντας: «Κρούουμε για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τις ολέθριες συνέπειες που αναμένεται να έχουν παρεμβάσεις όπως η σημερινή, καλώντας κάθε αρμόδιο φορέα να αναλογιστεί τις ιστορικές ευθύνες της στάσης και των πράξεών του και δηλώνοντας πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα πρωτοστατεί αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας, την αποφυγή εκτροπών και την προστασία εν τέλει των συμφερόντων των πολιτών. Οι Ελληνες δικαστές οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».
O Γιάννης ο Αδαμόπουλος ήτανε η καλύτερη επιλογή για πρόεδρος του ΔΣΑ ,είναι Ελληνάρας και ξέρει να αγωνίζεται.Ο μόνος που δεν υποκλίθηκε ........
ΑπάντησηΔιαγραφή