Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ο αθώος "Λούα Λούα" πλήρωσε 17 δισ. δραχμές για να "καθαρίσει"!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ
Πριν από μερικά χρόνια, μας έλεγαν ότι και ο... Βαρδινογιάννης και ο Κόκκαλης περιμένουν στην ουρά ένα ραντεβού με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, το «λαβράκι» της παγκόσμιας οικονομίας, αυτόν που οι ΗΠΑ θεωρούν το μεγάλο «εικόνισμα» της νέας γενιάς και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού...

Στην Ελλάδα παρατηρούσαμε με απορία διάφορα στελέχη μυστικών και φανερών υπηρεσιών εντός και εκτός πολιτικής, εντός και εκτός επιχειρηματικής σκηνής, και εντός και εκτός δημοσιογραφικής σκηνής, να σπρώχνονται για το ποιο θα παρουσιαστεί ως «η φωνή του Λαυρέντη».

Κουμάντο από διάφορα «κομάντα», όπως θα έγραφε και ο παλαιός τους φίλος, Ντάνος Κρυστάλλης... Ο γνωστότατος δημοσιογράφος με διευθυντικές θέσεις σε συγκροτήματα, όπως το συγκρότημα Λαμπράκη, το συγκρότημα Κυριακού, ο Ντένης Αντύπας έκανε την υπέρβαση και την εποχή της παντοδυναμίας του Λαυρέντη έγραψε ένα φοβερό βιβλίο για εκείνον. Με φωτογραφίες που τον έδειχναν επίλεκτο στέλεχος των εξουσιών στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, με τον κουμπάρο του πρεσβευτή των ΗΠΑ, Ντ. Σπέκχαρντ κ.λπ.

Κατάρρευση
«Μην τον χτυπήσετε. Πηγαίνετε και θα χρηματοδοτήσει τις προσπάθειές σας στη δημοσιογραφία» ήταν η φράση που ακουγόταν παντού και αυτό συνέβαινε. Ποιος αθέμιτος ανταγωνισμός και πράσινα και μπλε άλογα; Και ξαφνικά έγινε αυτό που υπαινισσόταν ο Ντένης Αντύπας. Απότομη α λά Κοσκωτά κατάρρευση.

Όμως, είχε προλάβει να δανειοδοτηθεί με το ιλιγγιώδες ποσό του 1,5 δις και ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ είναι ζητούμενο ως προς το πού κατέληξαν. Ένα έγγραφο που αποκάλυψε η Αριστέα Μπουγάτσου στην «Ελευθεροτυπία» πριν μήνες προκάλεσε σάλο. Μιλούσε για «καταλογισμό» 51 εκατομμυρίων ευρώ ως ποσό που υπεξαιρέθηκε. Ορυμαγδός και αμφισβήτηση από την πλευρά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Και εκεί που περίμεναν όλοι να αποδείξει την αθωότητά του για το τεράστιο αυτό ποσό με μία κίνηση απέδειξε την... ενοχή του και δημιούργησε ερωτηματικά για το «για ποιον έγινε αυτός ο νόμος». Πήγε και πλήρωσε όλο το ποσό που έλεγε ότι δεν είχε υπεξαιρέσει! Η προθυμία ξενίζει και δημιουργεί σκέψεις. Γιατί να μην κάνει ένα παζάρι και να δώσει λιγότερα; Λίγα είναι και τα 5 εκατομμύρια ευρώ, αν τα γλίτωνε;

Η μόνη λογική σκέψη που μπορεί να κάνει κανείς είναι να συμφωνήσει με εκείνους που πιθανολογούν ότι τα ποσά που έβαλε στο χέρι είναι πολύ μεγαλύτερα των 51 εκατομμυρίων και δίνοντας τα 51 χαίρεται όλα τα υπόλοιπα.

«Ελευθεροτυπία»
Η Αριστέα Μπουγάτσου, που τόλμησε και αποκάλυψε πρώτη την υπόθεση, έγραψε μεταξύ άλλων προχθές στην «Ελευθεροτυπία»:

«Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έγινε απότομα γνωστός ως το golden boy της βιομηχανίας, του Χρηματιστηρίου, των εξαγορών. Ταυτόχρονα, εισέβαλε στην κοσμική ζωή, κατεγράφη ως μέγας φιλάνθρωπος, έγινε μεγάλος-διαφημιστικός-χορηγός Μέσων Ενημέρωσης, έμμεσα ή άμεσα και μέτοχος πολλών επιχειρήσεων ΜΜΕ, ενώ μέχρι πρότινος φρόντιζε να υπογραμμίζει τη διασύνδεσή του με τον αμερικανικό παράγοντα.

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αρεσκόταν να επιδεικνύει τις σχέσεις του με τον αμερικανικό παράγοντα (ΕΡΑ/ΑΠΕ). Η χάρη του έφτασε ώς την ανανεωτική Αριστερά, καθώς είχε ήδη εμπεδώσει τις σχέσεις του με παράγοντες-κλειδιά και των δύο κομμάτων εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.). Όλα αυτά τον διευκόλυναν στις συναλλαγές του με τις τράπεζες (γίνεται λόγος για δανεισμό των επιχειρήσεών του που προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ).

Η πρώτη γκρίζα σκιά ήρθε με την εμπλοκή εταιρειών του -το 2005- με λογαριασμούς του μαύρου ταμείου της Siemens στην Ελβετία (κάτι που ακόμα δεν έχει ερευνηθεί), ενώ χαρακτηριστική είναι η νιρβάνα των χρηματιστηριακών αρχών σχετικά με τερτίπια οριακής νομιμότητας που δεν έχει ακόμα προλάβει να εξετάσει.

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έγινε γνωστό ότι μάλλον θα είναι ο πρώτος μεγαλοπαράγων που θα «εγκαινιάσει» τον νέο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο εξαλείφεται το αξιόποινο των πράξεών του (υπεξαίρεση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απάτη), καθώς ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ι. Δραγάτση, που ερευνά την υπεξαίρεση στην Proton Bank, ο ίδιος ο επιχειρηματίας εμφανίστηκε πρόθυμος να επιστρέψει στην τράπεζα τα 51 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Λαυρεντιάδης χρειάστηκε δύο μήνες από τότε που η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος με έγγραφό της (27/7) ζήτησε από όλα τα τραπεζικά ιδρύματα να απαγορευθεί η κίνηση των λογαριασμών του επιχειρηματία κι άλλων επτά εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. της Proton Bank και να δεσμευτεί ποσό ύψους 51 εκατ. ευρώ ως προϊόν υπεξαίρεσης που αποκρύβεται.

Την υπόθεση είχε αποκαλύψει στις 30 Ιουλίου 2011 η «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία» με τίτλο «Βόμβα υπεξαίρεσης στην Proton Bank». Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της παράνομης ενίσχυσης της Proton με ένεση 100 εκατ. ευρώ, ενώ είχε διαπιστωθεί η υπεξαίρεση, παρά τη διαφωνία των υπηρεσιακών παραγόντων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που επισήμαναν την παρέκκλιση από τον νόμο 2362/95 .

Στις 3/8 ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, για να καλύψει τις ευθύνες του για την πριμοδότηση της Proton κατέθεσε τροπολογία, με την οποία προσέφερε στον εαυτό του και στους προκατόχους του νομική κάλυψη και μάλιστα αναδρομικά από το 1997. Συμπαραστάτης του κ. Βενιζέλου σ' αυτή τη ρύθμιση ήταν ο ΛΑΟΣ.

Στις 19/8, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) που, παρά τα ευρήματα των ελέγχων της στην Proton Bank, είχε επιδείξει μεγάλη ανεκτικότητα, υποχρεώθηκε να ορίσει επίτροπο (τον κ. Θεοφάνη Σαξώνη) και νέα διοίκηση.

Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας Ι. Δραγάτσης κάλεσε εντός του Αυγούστου τους πρώτους μάρτυρες από την ΤτΕ και αναζήτησε όλα τα πορίσματα των ελέγχων. Όλα έδειχναν πως επίκειται η άσκηση διώξεων. Ο κ. Λαυρεντιάδης έσπευσε, μέσω αιτήματός του στην ΤτΕ, να λάβει γνώση των πορισμάτων της για την Proton, ενώ εξουσιοδοτημένοι νομικοί του σύμβουλοι ήρθαν σε επαφή και με τον επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος και με τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Γρ. Πεπόνη.

Όπως φαίνεται, ο κ. Λαυρεντιάδης, λαμβάνοντας γνώση στοιχείων της δικογραφίας, έσπευσε, προτού κληθεί από τον εισαγγελέα (όπως ορίζει το αναθεωρημένο άρθρο 384 του Π.Κ.) να παραδεχθεί με τον τρόπο του ότι είναι ένας σύγχρονος Κοσκωτάς. Το άρθρο του Ποινικού Κώδικα, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο για τα λευκά κολάρα που εντοπίζει η Δικαιοσύνη, του ταιριάζει γάντι. Έτσι, λέγεται ότι ήδη ο κ. Λαυρεντιάδης έχει αποστείλει σε δεσμευμένο λογαριασμό το φερόμενο ως προϊόν υπεξαίρεσης (τα 51 εκατ. ευρώ), το οποίο θα πρέπει με απόφασή του το Δ.Σ. της Proton να το αποδεχθεί ή να το απορρίψει. Πάντως, αν και αναμενόταν σχετική απόφαση του Δ.Σ. της τράπεζας, αυτή δεν ελήφθη. Αντ' αυτής ανακοινώθηκε ότι παραιτήθηκε το μέλος του Δ.Σ. της Proton, Κ. Καραμάνης.

Πάντως, εντός των προσεχών ημερών αναμένονται εξελίξεις και με μεγάλο ενδιαφέρον το κείμενο αποδοχής των 51 εκατ. ευρώ από την Proton Bank, που θα αποτελέσει και τη βάση της αρχειοθέτησης των κατηγοριών υπεξαίρεσης κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, όπως διευκρινίζεται μόνο για το ποσόν αυτό.

Πηγές από τον κύκλο των συνεργατών του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ισχυρίζονται πως ο επιχειρηματίας, με τη συμβιβαστική στάση του, δεν αποδέχεται ότι διέπραξε τα αδικήματα που του αποδίδονται (ερευνώνται), αλλά πασχίζει να απεμπλακεί από δικαστικές περιπέτειες και τυχόν επιχειρηματικό εμπάργκο στις δραστηριότητές του στο εξωτερικό.

Και άλλα;
Ουδείς ισχυρίστηκε –ακόμα– ότι πρόκειται περί παρεξήγησης, δικαστικής πλάνης κ.ά., ούτε εξηγήθηκε από πού ο επιχειρηματίας εξασφάλισε τόσο άνετα 51 εκατ. ευρώ.

Πάντως, πηγές αναφέρουν ότι ο εισαγγελέας κ. Δραγάτσης, που πασχίζει να επιστρέψουν τα 51 εκατ. ευρώ στην Proton, δηλαδή στους καταθέτες της, έχει ζητήσει από την ΤτΕ ενδελεχή έλεγχο, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι μπορεί να έχουν «εξατμιστεί» και άλλα εκατομμύρια ευρώ, μέσω πιστοδοτήσεων συνδεδεμένων ή φιλικών εταιρειών με αυτές του πλέγματος Λαυρεντιάδη και με άλλους μαγικούς τρόπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου