Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Αποποινικοποίηση χρήσης ναρκωτικών και ισόβια στους εμπόρους με το νέο νομοσχέδιο

Τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των ναρκωτικώνπαρουσιάζει αυτή την ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου...

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, που εγκρίθηκε από τουπουργικό συμβούλιο, αποποινικοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η χρήση ναρκωτικών, η προμήθεια και η κατοχή τους (για προσωπική χρήση), ενώ την ίδια στιγμή γίνονται αυστηρότερεςοι διατάξεις που αφορούν την εμπορία και τα κυκλώματα διακίνησης.

Έτσι με βαρύτατες ποινές -έως και με ισόβια- τιμωρούνται οι ειδικές κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών από υπαλλήλους που νόμιμα ασχολούνται με αυτά σε ευαίσθητους χώρους, όπως τα στρατόπεδα, τα καταστήματα κράτησης, τα σχολεία κλπ.
Επιπλέον προβλέπεται επίσης η επιβολή και χρηματικής ποινής από 50.000 έως 500.000 ευρώ για τις ίδιες περιπτώσεις.
Απειλείται επίσης η τιμωρία με την εσχάτη των ποινών του ελληνικού δικαιοδοτικού συστήματος - δηλαδή ισόβια κάθειρξη - σε συνδυασμό με χρηματική ποινή που μπορεί να φτάσει και τις 600 000 ευρώ για τους κατ' επάγγελμα διακινητές ή χρηματοδότες διακίνησης φορτίων ναρκωτικών.

Κατά τα άλλα, η καλλιέργεια δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης, υπό την προϋπόθεση ότι είναι μόνο για προσωπική χρήση, τιμωρείται με τρεις μήνες κράτηση, ενώ με έξι μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 2.000 ευρώ τιμωρείται η χρήση κάνναβης σε δημόσιο χώρο.

Σε περίπτωση διάγνωσης εξάρτησης κατηγορουμένου προβλέπεται πλέον η δυνατότητα συμμετοχής του σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης αναγνωρισμένων υπηρεσιών, όπως του ΚΕΘΕΑ και του ΨΝΑ, ή χορήγησης υποκατάστατων (ΟΚΑΝΑ), ενώ προβλέπονται και οι περιπτώσεις περίθαλψης για παθήσεις που συνδέονται με τη χρήση (ηπατίτιδα , AIDS).

Σε κάθε φάση της ποινικής διαδικασίας παρέχεται δυνατότητα να διαταχθεί ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη είτε αυτεπάγγελτα, ή μετά από αίτημα του κατηγορούμενου για να καθοριστεί αν πράγματι υπάρχει εξάρτηση.
Ειδικότερα οι νέες, ευνοϊκές ποινές, για εξαρτημένους κατηγορούμενους διαμορφώνονται ως εξής:

- Εξαρτημένος, ο οποίος έχει τελέσει τις λεγόμενες προνομιούχες πράξεις διακίνησης (κατά το νόμο είναι τα ελαφρότερα αδικήματα περί την διακίνηση), τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος.
- Εξαρτημένος, ο οποίος έχει τελέσει τις κατά το νόμο βασικές πράξεις διακίνησης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.
- Εξαρτημένος, ο οποίος έχει τελέσει τις θεωρούμενες διακεκριμένες (όχι όμως και τις ιδιαίτερα διακεκριμένες) πράξεις, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου