Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΣΟΚ: «Τώρα τρέχουμε κι όσο αντέξουμε»

Νέα χρονοδιαγράμματα και προσδιορισμό των ενεργειών που πρέπει να γίνουν άμεσα σε μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις, το ενιαίο μισθολόγιο, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και φορέων και η εργασιακή εφεδρεία, θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο έπειτα από σχετική εισήγηση του κ. Ευ. Βενιζέλου. Το σύνθημα θα είναι «τώρα τρέχουμε»...

Τον ίδιο κατεπείγοντα τόνο για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης δίνει και ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου αλλά και άλλα μέλη της κυβέρνησης. «Αλλαγές γρήγορα, με όποιο κόστος», διαμηνύουν προς τους ιδιοκτήτες ταξί και όποιες άλλες ομάδες σχεδιάζουν κινητοποιήσεις κατά των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει ανυποχώρητη στάση χωρίς να προηγείται συζήτηση, να εξηγείται το νέο σχέδιο και να δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να διατυπώσουν τις απόψεις και τις ενστάσεις τους. Αλλά όταν θα ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία, οι νόμοι θα εφαρμόζονται χωρίς πισωγυρίσματα.

Η κυβέρνηση συνιστά σε όλους να τηρήσουν την ψυχραιμία τους ως την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Η ρευστότητα της κατάστασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο όμως προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου και πολλά μέλη της κυβέρνησης, τα οποία βλέπουν τα κοινωνικά μέτωπα να φουντώνουν και την Ευρώπη να καθυστερεί.

Υπέρ της έντασης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας από την πλευρά της κυβέρνησης τάχθηκε η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, στη συνέντευξη που έδωσε στον «Βήμα FΜ».

«Η επαναδιατύπωση των στόχων, μπορεί να συζητηθεί μόνο -κατά την άποψη μου- εφόσον η Ελλάδα έχει δώσει πολύ σαφή δείγματα της πρόθεσής της για μεταρρυθμίσεις. Η σύγκρουση θα γίνει για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν. Έχει δώσει κάποια, δεν έχει δώσει όλα όσα θα έπρεπε. Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, του ενιαίου μισθολογίου και του ανοίγματος των επαγγελμάτων, τα οποία είναι θέματα του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να αποτυπωθούν πια με πολύ σαφή τρόπο και αυτό είναι το δικό μας εθνικό στοίχημα», δήλωσε.

Η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε καταστροφικές για τη χώρα τις πρόωρες εκλογές και πρόσθεσε: «Φανταστείτε το χειρότερο σενάριο που μπορεί να γίνει σε αυτή τη χώρα: να επιστρέψουμε στη δραχμή και ο επόμενος Πρωθυπουργός να είναι Πρωθυπουργός της δραχμής… Το λέω βεβαίως σαν μια ακραία προσέγγιση σε μία χώρα που ελπίζω ότι ποτέ δεν θα φτάσει εκεί γιατί θα είναι καταστροφή».

Ανάλογη άποψη κατέθεσε και ο κ. Κ. Καρτάλης (Flash): «Οι πρόωρες εκλογές», είπε, «ενδεχομένως θα δυσκολέψουν την υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και μπορεί να μας αφήσουν εκτός ευρωπαϊκών λύσεων. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως θα εκκινήσει την αργή πορεία της χώρας εκτός του ευρώ. Αποτελεί πολιτική επιπολαιότητα κάθε πρόταση για εκλογές σε αυτή τη φάση».

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠαΣοΚ άφησε αιχμές και για τον συντονισμό της κυβέρνησης. «Πρέπει να κερδηθεί ο χρόνος που χάθηκε, να βελτιωθεί ο συντονισμός, να υλοποιηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίσθηκαν. Το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι αν υπάρχουν μεταρρυθμιστές και αναχρονιστές.

Ούτε αν γίνονται μεταρρυθμίσεις στις οποίες αντιδρούν δήθεν μεταρρυθμιστές ή αν δήθεν μεταρρυθμιστές καλούνται να κάνουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε.

Οι συνεχείς καβγάδες των υπουργών αποτελούν έναν ακόμα "πονοκέφαλο" για τον Πρωθυπουργό. Στο υπουργικό συμβούλιο, το θέμα των ταξί αναμένεται να προκαλέσει σύγκρουση καθώς αρκετοί υπουργοί διαφωνούν με τους χειρισμούς του κ. Ι. Ραγκούση. Η κυρία Διαμαντοπούλου χθες έδωσε μια υπαινικτική απάντηση η οποία ερμηνεύτηκε ως αιχμή για τον υπουργό Υποδομών, λέγοντας ότι διαφωνεί με το να ασκεί ένας υπουργός συνολική κριτική στην κυβέρνηση και ότι σε όποιον δεν αρέσει η δουλειά που κάνει η κυβέρνηση να φύγει και να αφήσει κάποιον άλλον να τα κάνει καλύτερα.

Αντιθέτως ο κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Απαντώντας σε ερώτηση στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ για τη δήλωση του κ. Ραγκούση να προσέξει το ΠαΣοΚ να μην γίνει Ένωση Κέντρου, είπε: «Ούτε το ΠΑΣΟΚ θα γίνει Ένωση Κέντρου και εμείς πράγματι είμαστε σε δύσκολη κατάσταση γιατί διαχειριζόμαστε την πιο δύσκολη περίοδο της μεταπολίτευσης και όχι μόνο της μεταπολίτευσης, θα έλεγα μετά τον εμφύλιο. Η χώρα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της, έχει μεγάλη ανηφόρα, αυτό πρέπει να το ξέρουμε και χρειαζόμαστε πολιτικές και πολιτικούς ευθύνης, όχι λαϊκιστές».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έκρυψε ούτε τις διαφωνίες του με τον κ. Α. Λοβέρδο. «Πράγματι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Έχω διαφορετική άποψη στο να αυξηθεί το όριο ηλικίας των νοσοκομειακών γιατρών και να πάει στα 68 χρόνια. Αυτό ανοίγει μεγάλες πληγές και δεύτερον θέλουν ανανέωση τα νοσοκομεία. Έχει μια άλλη ο κ. Λοβέρδος, έχει βέβαια και τη ευθύνη γιατί είναι ο αρμόδιος υπουργός. Έχω μια άλλη άποψη ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί δεν πρέπει να έχουν απογευματινά ιατρεία.

Ο κ. Λοβέρδος έχει μια άλλη άποψη. Έχει όμως την κύρια ευθύνη και η Βουλή θα αποφασίσει. Δηλαδή τι θα κάνουμε; Σε αυτά τα ζητήματα θα σιωπήσουμε για να μην τροφοδοτήσουμε πολλές φορές αυτή την αθλιότητα που παρακολουθείτε στις παραπολιτικές στήλες στη χώρα μας;», έθεσε το ερώτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου