Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί απέφυγε τη δευτερολογία

Το ΠΑΣΟΚ είχε διαχρονικά τους δικούς του κώδικες επικοινωνίας και συμβολισμούς. Από τον εκάστοτε Πρόεδρο μέχρι το μεσαίο ή κατώτερο στέλεχος, που ανέβαινε στο βήμα του ομιλητή, για να εκφράσει τις απόψεις του. Κάπως έτσι λοιπόν, σχολιάστηκε με νόημα το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου απέφυγε να εκφωνήσει δευτερολογία στην Εθνική Συνδιάσκεψη του Σαββάτου, με αφορμή την 37η επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ...

Ο Πρωθυπουργός ήταν εμφανώς εκνευρισμένος από το «παγωμένο» κλίμα που αντιμετώπισε, σε συνδυασμό με τις αποδοκιμασίες και τις αντιδράσεις των νεολαίων της ΠΑΣΠ, στη στάση της Κυβέρνησης γύρω από το θέμα των αλλαγών στα Πανεπιστήμια.

Η ομιλία του είχε τη στόχευση να καλύψει όλες τις διαφωνίες και τις γκρίνιες. Να παρακινήσει σε συστράτευση. Να βάλει τελεία στη διογκούμενη εσωστρέφεια. Μόλις λοιπόν διαπίστωσε ότι ο αντικειμενικός στόχος του δεν επετεύχθη, αλλά αντιθέτως υπήρχαν φωνές έντονης κριτικής, όπως για παράδειγμα του Νίκου Μπίστη, οι σκέψεις περί δευτερολογίας εγκαταλείφτηκαν.

Σύμφωνα μάλιστα με την παρατήρηση έμπειρων πολιτικών συντακτών, οι οποίοι καλύπτουν για δεκαετίες το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ, είναι μόλις η δεύτερη φορά, στα 37 χρόνια της ύπαρξης του Κινήματος, που ένας Πρόεδρός του δεν εκφωνεί δευτερολογία σε πανηγυρική εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης της 3ης του Σεπτέμβρη.

Την αρχή την είχε κάνει ο ίδιος ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, στην επέτειο του 1995. Σε μια εξαιρετικά φορτισμένη εσωκομματική συγκυρία, με την «ομάδα των τεσσάρων» να έχει σχηματοποιηθεί, και τον Κώστα Σημίτη να υποστηρίζει, από βήματος της τότε Συνδιάσκεψης, ότι ήταν και εκείνος «συνιδρυτής» του ΠΑΣΟΚ. Μαζί δηλαδή με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Με αποτέλεσμα ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ… να μην ασχοληθεί με δευτερολογία. Και στη θέση του να εκφωνήσει ομιλία ο τότε Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου