Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Δύσκολη ώρα για πολιτική διαπραγμάτευση με τη τρόικα

Η διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικαέχει προκαλέσει αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπου φαίνεται ότι πίστευαν, ότι αυτός ο έλεγχος θα ήταν πιο εύκολος από τον προηγούμενο. Η κυβέρνηση ωστόσο δεν είναι σε θέση να πάρει άλλα μέτρα, η καταβολή της 6ης δόσης θα γίνει αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης... 

Παρά τη διάσταση απόψεων που σημειώθηκε με την τρόικα, Παπανδρέου και Βενιζέλος φαίνεται ότι θα επιμείνουν στην επαναδιαπραγμάτευση του στόχου για το έλλειμμα του 2011, σε πολιτικό επίπεδο και στα ευρωπαϊκά φόρα, όσο και αν ο υπουργός Οικονομικών αποφεύγει αυτή τη λέξη. Τι επιδιώκει η Ελλάδα, και θα αρχίσει να το προσπαθεί από σήμερα; Να δεχτούν οι εταίροι και οι δανειστές ένα μεγαλύτερο έλλειμμα από το 7,6% για το 2011 (κοντά στο 8,5%) και ενδεχομένως ένα μεγαλύτερο έλλειμμα από το στόχο και το 2012. Αυτό άλλωστε συνάγεται από την παραδοχή του Βενιζέλου ότι η Ελλάδα θα σημειώσει ύφεση και το 2012, σε συνδυασμό με την άρνηση για νέα μέτρα. Οι αποκλίσεις από το στόχο θα δημιουργήσουν την ανάγκη κάλυψης των πρόσθετων ελλειμμάτων. Για να μην χρειαστεί επιπλέον δανεισμός η Ελλάδα θα προτείνει να καταβληθεί το νέο δάνειο νωρίτερα, δηλαδή ως το τέλος του 2013 αντί για τα μέσα του 2014. Ως τότε, έτσι τουλάχιστον θα επιχειρηματολογήσουν, και να δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα συμπίεσης της κατανάλωσης υπάρχει η ελπίδα για ανάσχεση της ύφεσης και να καταφέρει η χώρα (σε συνδυασμό με την υλοποίηση της απόφασης της 21ης Ιουλίου) την έξοδο στις αγορές.

Πιο ακατάλληλη ώρα για πολιτική διαπραγμάτευση του δανείου δεν μπορούσε να βρει πάντως η κυβέρνηση. Στη Γερμανία ο κυβερνητικός συνασπισμός κλονίζεται από τις ήττες. Στις 7 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που στο γερμανικό κοινοβούλιο εισάγεται το νομοσχέδιο για τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα εκδίδεται η απόφαση του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου για το πρώτο μνημόνιο.

Αν αυτή είναι αρνητική, η κυβέρνηση Μέρκελ θα βρεθεί σε αδιέξοδο και η Γερμανία σε μια κυβερνητική κρίση από την οποία δεν θα συνέλθει εύκολα. Η διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στο Βερολίνο, όσο και αν επισήμως η κυβέρνηση Μέρκελ διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να πορευτεί με βάση φήμες αλλά με βάση την έκθεση της τρόικας.

Επιφανή και μετριοπαθή στελέχη των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού όπως ο γραμματέας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Λίντνερ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών Μπόσμπαχ, κάλεσαν την Ελλάδα χθες να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της ή να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Ανάλογες αντιδράσεις σημειώθηκαν στην Ολλανδία και την Αυστρία. Ταυτόχρονα η υλοποίηση της απόφασης για τη στήριξη της Ελλάδας παραμένει αμφίβολη λόγω των εγγυήσεων που ζητούν οι Φιλανδοί.

Βενιζέλος και Παπανδρέου θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη διαπραγμάτευση τις επόμενες μέρες. Δεν θα βρουν πολλούς πρόθυμους ανάμεσα στους εταίρους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου