Τη δική του πλατφόρμα διακυβέρνησης της χώρας, με βασικό άξονα ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, καταθέτει με συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς. Στη συνέντευξη, ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο στο έλλειμμα και το χρέος και εκτιμά ότι τα αδιέξοδά της θα γίνονται όλο και μεγαλύτερα λόγω της αποτυχίας της πολιτικής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές, «τις οποίες είναι πολύ δύσκολο πια να αποφύγει η κυβέρνηση», και ζητεί ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας για καθαρές λύσεις ώστε να προχωρήσει με «λυμένα τα χέρια για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος»...
Απορρίπτει τα σενάρια συγκυβέρνησης, δηλώνοντας ότι «στις δύσκολες στιγμές ο λαός θέλει καθαρές λύσεις και όχι μία ετερόκλητη κυβέρνηση, μία κυβέρνηση κουρελού, όπου όλοι θα τσακώνονται για μία θέση», ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για προσχηματική διάθεση συναίνεσης με σκοπό τη συνενοχή σε πολιτικές που ήδη έχουν αποτύχει».
Σχολιάζοντας το πρόσφατο «επεισόδιο» μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας, προβλέπει πως«σύντομα θα επαναληφθεί το κακοπαιγμένο έργο ότι κινδυνεύει η επόμενη δόση, επενδύοντας στο φόβο». Σε ο,τι αφορά το μέτωπο της οικονομίας, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι τώρα ανακάλυψε ξαφνικά την ύφεση, όταν υπέγραψε μία οικονομική πολιτική, που κορυφαίο συστατικό της είχε την ύφεση.
«Δεν έχουμε λάθη στην εφαρμογή ενός σωστού προγράμματος, έχουμε λάθος πρόγραμμα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, που δηλώνει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ολοκληρωμένη πρόταση για εναλλακτικό σχέδιο - Plan B, το οποίο θα αποτελέσει τον πυλώνα επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Τάσσεται υπέρ της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της περικοπής της δημόσιας σπατάλης, ενώ για την εργασιακή εφεδρεία δηλώνει ότι είναι μεταβατικό μέτρο.
Δεσμεύεται ότι με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματός του «η ανάκαμψη θα φανεί πριν κλείσει χρόνος, πάνω στο χρόνο θα μειωθεί το έλλειμμα, στα δύο χρόνια τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά και στα τρία χρόνια η εικόνα θα έχει αντιστραφεί πλήρως».
Ο ίδιος εξετάζει το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός ολιγομελούς κυβερνητικού σχήματος, που θα περιλαμβάνει και εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, αλλά αφού πρώτα γίνει σωστή προετοιμασία, ενώ για τα ψηφοδέλτια του κόμματος θα έχει ως βασικό κριτήριο την αξιοκρατία, την ενότητα και την ανανέωση.
-Τελικά τι έγινε την Πέμπτη το βράδυ; Υπήρξε, πιστεύετε, αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - Τρόικας.
Αυτή η φήμη «διέρρεε» από την ίδια κυβέρνηση ως το μεσημέρι της Παρασκευής. Αλλά διαψεύστηκε από τον κ. Βενιζέλο...
Από πού βγήκε αυτή η «φήμη», επί τόσες ώρες, αν όχι από την ίδια την κυβέρνηση; Κι έκαναν ολόκληρη συνέντευξη Τύπου να διαψεύσουν αυτό που νωρίτερα οι ίδιοι διέδιδαν!
Γιατί, αντί να «σκοτώσουν» αμέσως τη φήμη, άφησαν να περάσουν τόσες ώρες μέχρις ότου να κάνει «διάγγελμα διάψευσης» ο αρμόδιος υπουργός;
Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;
Και να σας πω κάτι ακόμα; Προβλέπω σύντομα να βάλουν και πάλι διλήμματα στο λαό μας επενδύοντας στο φόβο. Οτι δηλαδή «κινδυνεύει η επόμενη δόση» κ.λπ. Το γνωστό κακοπαιγμένο έργο…
Αλλά εδώ και οι υπουργοί τους καθημερινά τσακώνονται μεταξύ τους. Τώρα, βρήκαν και νέα «ατραξιόν»: Διαδίδουν και φήμες που μετά οι ίδιοι τις διαψεύδουν.
Είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα όλα αυτά; Είναι πραγματική αρρυθμία; Μάλλον είναι και τα δύο. Φαίνεται πως έχουν χάσει κάθε έλεγχο…
-Πού υπάρχει τελικά το πρόβλημα: Φταίει η ύφεση που ξέφυγε το πρόγραμμα από τους στόχους του; Ή φταίει η εφαρμογή του προγράμματος από την κυβέρνηση;
Φταίει κυρίως η «συνταγή», που ήταν λάθος, όπως από την αρχή τους είχαμε προειδοποιήσει. Ασφαλώς υπήρξαν -και υπάρχουν- πολλά λάθη και υστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος. Αλλά το ίδιο το πρόγραμμα δημιουργεί ύφεση πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεπαν. Και γι’ αυτό δεν πιάνει τους στόχους του.
Το ότι φταίει η ύφεση τώρα ξαφνικά το ανακάλυψε η κυβέρνηση. Χωρίς, βέβαια, να έχει την εντιμότητα να δεχθεί ότι εκείνη υπέγραψε μια οικονομική πολιτική που «κορυφαίο συστατικό» της είχε την ύφεση.Δεν έχουμε λάθη στην εφαρμογή ενός «σωστού» προγράμματος. Εχουμε λάθος πρόγραμμα! Δεν ζητάμε να εφαρμοστεί σωστά ένα… λάθος πρόγραμμα. Ζητάμε να αλλάξει, να διορθωθεί το λάθος. Ασφαλώς, υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα. Αλλά όταν φορολογείς και ξαναφορολογείς την ώρα που η οικονομία έχει λυγίσει, μην περιμένεις πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Οι επιχειρήσεις δεν έκλεισαν και η ανεργία δεν εκτινάχθηκε επειδή… δεν εφαρμόστηκε σωστά το πρόγραμμα. Αλλά γιατί ήταν λάθος πρόγραμμα…
-Εχετε δηλώσει πολλές φορές ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο;
Πιστεύω ότι τα αδιέξοδά της θα γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Ολο και πιο αξεπέραστα. Κι αυτό φαίνεται όλο και περισσότερο τις τελευταίες μέρες… Η πολιτική της απέτυχε, όπως ακριβώς την είχαμε προειδοποιήσει. Και για τους λόγους που την είχαμε προειδοποιήσει: Γιατί η ύφεση που προκάλεσε δεν επέτρεψε τη μείωση των ελλειμμάτων. Που τώρα μεγαλώνουν, παρά τις θυσίες, αντί να μικραίνουν. Και τώρα υποχρεώνεται να πάρει κι άλλα μέτρα που θα βαθύνουν την ύφεση, που δεν τα αντέχει η οικονομία, ούτε η κοινωνία, όπως ακριβώς την είχαμε προειδοποιήσει…Υποχρεώνεται ακόμα να κάνει πράγματα που της είχαμε προτείνει (όπως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας – κι όχι βέβαια το ξεπούλημά της όσο όσο). Ομως, δεν μπορεί να τα κάνει, δεν ξέρει πώς να τα κάνει και δεν τα πιστεύει. Εχει χαθεί ο έλεγχος στα ελλείμματα και το χρέος. Τους προειδοποιούσαμε γι’ αυτό από πέρσι. Το επιβεβαιώνουν οι αριθμοί τώρα. Τους το επισήμανε και η αρμόδια επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που η ίδια η κυβέρνηση είχε ορίσει. Και την ανάγκασαν σε παραίτηση… Δεν άντεξαν την αλήθεια! Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές.Και νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο πια η κυβέρνηση να τις αποφύγει…
-Eχετε απορρίψει με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης. Πιστεύετε ότι η εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ θα σας οδηγήσει σε αυτοδυναμία; Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τις δυνάμεις που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς;
Δεν επιδιώκω τη συγκυβέρνηση. Οταν μου την πρότεινε ο κ. Παπανδρέου, τη δέχθηκα, αλλά προσωρινά, με άλλον πρωθυπουργό και με προοπτική σε ένα εύλογο μεταβατικό διάστημα να επαναδιαπραγματευθούμε το Μνημόνιο και να αλλάξουμε αυτά που -ολοφάνερα πια- δεν δούλεψαν. Ο ίδιος υπαναχώρησε αργότερα και το πράγμα δεν προχώρησε…
Δική μας επιλογή είναι να ζητήσουμε από το λαό ισχυρή εντολή για καθαρές λύσεις. Θέλω όταν κυβερνήσω να έχω τα χέρια μου λυμένα για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Και το λαό στο πλάι μου. Να ξέρει από πριν τι θα κάνω. Οχι για άλλα να εκλεγώ και τα αντίθετα να κάνω, όπως συνέβη με τον κ. Παπανδρέου… Ξέρω ότι ο λαός στις δύσκολες στιγμές θέλει καθαρές λύσεις. Δεν θέλει μια ετερόκλητη κυβέρνηση -μια κυβέρνηση κουρελού-, όπου όλοι θα τσακώνονται για μια «θεσούλα». Να ξέρετε ότι τέτοιοι «ζεστο-θεσούληδες» υπήρξαν πάντα μόνιμοι εχθροί του έθνους μας.
Γι’ αυτό και πιστεύω ότι το εκλογικό σώμα θα μας δώσει αυτοδυναμία. Γιατί όλοι έχουν κατανοήσει πια ότι ξέραμε τι λέγαμε, ότι ξέρουμε πού πατάμε και πού πάμε, ότι μπορούμε να διαπραγματευθούμε καλύτερα και ότι μπορούμε να ενώσουμε το λαό στις δύσκολες στιγμές. Γι’ αυτό και απευθύνομαι σε όλους τους Ελληνες πολίτες.
-Ο πρωθυπουργός σάς έχει εμμέσως καταγγείλει ότι κάνετε τα πάντα για να εκλεγείτε ακόμη και «σε μια Ελλάδα της δραχμής». Εσείς τι πιστεύετε για τον κ. Παπανδρέου; Απλώς δεν τα κατάφερε ή υπηρέτησε κάποιον συγκεκριμένο σχεδιασμό;
Δυστυχώς, εκείνος έκανε αυτό ακριβώς που κατηγορεί εμένα: Εκανε οτιδήποτε για να εκλεγεί, έταξε στους πάντες τα πάντα, ενώ ήξερε ότι οι υποσχέσεις του αυτές θα έπεφταν στο κενό…Και ύστερα εκβίασε εκλογές για την προεδρική εκλογή. Κι ύστερα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και για τις δικές του υποσχέσεις που αποδείχθηκαν απατηλές και για τις εκλογές που εκείνος εκβίασε…Οταν παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία, τα spreads ήταν ακόμα στις 130 μονάδες και οι αγορές δάνειζαν την Ελλάδα άνετα. Και μήνες αργότερα, αφού ο ίδιος αύξησε το έλλειμμα του 2009, οι αγορές εξακολουθούσαν να δανείζουν την Ελλάδα… Ολοι οι άλλοι ηγέτες προσπαθούσαν να πάρουν μέτρα εγκαίρως και να πείσουν για την αξιοπιστία της χώρας τους. Εδώ συνέβη το αντίθετο: Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να πάρει μέτρα και διέσυρε με πρωτοφανή κυνισμό τη χώρα του στο εξωτερικό. Γιατί το έκανε δεν ξέρω. Αλλά δικό του «κατόρθωμα» ήταν. Τώρα μου λέει ότι δήθεν εγώ «κάνω οτιδήποτε για να κυβερνήσω»! Μέχρι πριν από δύο-τρεις μήνες με επέκρινε για το ακριβώς αντίθετο: «Γιατί δεν ζητάω εκλογές»... Τι να απαντήσω σε αυτές τις ασυναρτησίες;
Αλλά ακόμα χειρότερο είναι το άλλο που είπε: Για την «Ελλάδα της δραχμής». Του θυμίζω ότι μόνο δικά του κορυφαία στελέχη είχαν την ανευθυνότητα μέχρι τώρα να μιλήσουν για «επιστροφή στη δραχμή»! Κανένας από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτά είναι λαiκισμοί της πεντάρας…Ας μη τα σχολιάσω καλύτερα. Πρέπει κανείς να νιώθει πολύ απελπισμένος για να ευτελίζεται τόσο και να πέφτει τόσο χαμηλά.
-Κύριος άξονας στο πρόγραμμά σας είναι η μείωση φόρων. Θεωρείται ότι είναι εφικτή η μείωσή τους όταν το έλλειμμα έχει ξεφύγει και δεν υπάρχουν σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια;
Μείωση των φορολογικών συντελεστών θα φέρει αύξηση των φορολογικών εσόδων. Κι αυτό πια αποδεικνύεται έμπρακτα! Πώς αποδεικνύεται; Μα ως τώρα, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η κυβέρνηση Παπανδρέου αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές και μειώνονται τα έσοδα! Γιατί μειώνονται; Γιατί λυγίζει η αγορά κάτω από το βάρος της υψηλότερης φορολογίας. Ανεβαίνει η ανεργία και πολλαπλασιάζονται τα λουκέτα. Οσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να φύγουν, είτε κλείνουν είτε περιορίζουν τη δραστηριότητά τους. Και το κράτος χάνει έσοδα, γιατί συρρικνώνεται η φορολογική βάση. Οταν η οικονομία βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση, τότε και τα φορολογικά έσοδα πέφτουν.Μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές και μειώνονται τα φορολογικά έσοδα! Κι ύστερα, επειδή το έλλειμμα παραμένει υψηλό, ανεβάζουν κι άλλους τους φορολογικούς συντελεστές, μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο η ύφεση και η ανεργία, ενώ πέφτουν κι άλλο τα έσοδα!
Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτόν το φαύλο κύκλο! Κι εδώ η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι απαραίτητη. Για να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις και να υπάρξουν κάποτε και επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ποιος θα έλθει να επενδύσει σήμερα με τέτοιους φορολογικούς συντελεστές, όταν δίπλα μας άλλες χώρες έχουν πολύ μικρότερη φορολογία; Αραγε, δεν παρακολουθεί κανείς στην κυβέρνηση την αύξηση των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία και τη Βουλγαρία; Αλλά μόνη της η μείωση των φορολογικών συντελεστών -αν και απαραίτητη- δεν αρκεί. Χρειάζονται και άλλα μέτρα τόνωσης της οικονομίας και της ρευστότητας για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας. Το σύνολο αυτών των μέτρων επανεκκίνησης το παρουσιάσαμε στο πρόγραμμά μας, «το Ζάππειο ΙΙ». Που μαζί με το περσινό «Ζάππειο Ι» θεωρείται ό,τι πιο ολοκληρωμένο και λεπτομερειακό έχει παρουσιάσει ποτέ κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.
- Αναλαμβάνοντας την εξουσία, πόσο διάστημα θα χρειαστείτε προκειμένου να υπάρξει αναστροφή της τάσης σε έλλειμμα και ύφεση;
Από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμά μας, η ανάκαμψη θα φανεί πριν κλείσει χρόνος. Η ύφεση θα ξεπεραστεί ολοκληρωτικά λίγο αργότερα. Πάνω στο χρόνο θα φανεί και η μείωση του ελλείμματος. Αλλά στα δύο χρόνια τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά και στα τρία χρόνια και κάτι η εικόνα θα έχει αντιστραφεί πλήρως. Μόνο που χρειάζεται πλήρης εφαρμογή του προγράμματος με συνέπεια…
-Η Νέα Δημοκρατία έχει ταχθεί υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Πιστεύετε ότι με τις σημερινές χρηματιστηριακές συνθήκες θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση μετοχών ΔΕΚΟ; Εσείς θα δεχθείτε αυτές τις συμβάσεις;
Αν μας είχαν ακούσει από πέρσι κι είχαν δώσει έμφαση στην ανάκαμψη, τώρα θα μπορούσαν να γίνουν αποκρατικοποιήσεις και σε πολύ υψηλότερες τιμές και με αναπτυξιακή διάσταση. Τώρα, αν πουληθούν μετοχικά πακέτα των ΔΕΚΟ όσο όσο, οι τιμές τους θα πέσουν κι άλλο και το τίμημα θα είναι μηδαμινό. Ετσι δεν θα βγουν χρήματα για τη μείωση του χρέους. Οπότε το χρέος θα διατηρηθεί και θα έχουμε χάσει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.Είμαστε οι πρώτοι που μιλήσαμε και για αποκρατικοποιήσεις και για αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Αλλά το κάναμε γιατί πιστεύουμε ότι έτσι μπορεί να αποκλιμακωθεί το χρέος και να βγούμε από την κρίση. Τώρα, όπως πάνε να γίνουν, κινδυνεύει να «καεί» το πιο δυνατό «χαρτί» μας αυτή τη στιγμή. Οι αποκρατικοποιήσεις είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Και δεν μπορεί να γίνει χωρίς προετοιμασία, από κάποιον που δεν τις πιστεύει και δεν ξέρει πώς να τις κάνει.
-Νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας συνδέουν την υπόθεση των υποκλοπών με την αμερικανική πρεσβεία. Πιστεύετε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνηση της Ν.Δ «πλήρωσαν» πολιτικά τη στρατηγική συνεργασία με τη Μόσχα στην ενέργεια, το βέτο στο Βουκουρέστι και το Σχέδιο Ανάν;
Δεν πρόκειται να σχολιάσω μια υπόθεση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δικαστική διερεύνηση. Ασχέτως αυτού, το βέβαιο είναι πως η πολιτική των αγωγών, η στάση της Ελλάδας στο Βουκουρέστι και η στάση στο Σχέδιο Ανάν αναμφίβολα συγκαταλέγονται στα πολύ θετικά της κυβέρνησης Καραμανλή.
Που γίνονται ακόμα θετικότερα, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την αντίστοιχη -και αντίθετη- στάση τότε του ΠΑΣΟΚ στα ίδια ζητήματα.
-Εχετε καλέσει τη Νέα Δημοκρατία σε εκλογική ετοιμότητα. Με ποια κριτήρια θα συγκροτήσετε τα ψηφοδέλτια;
Με κριτήρια αξιοκρατίας, ενότητας και ανανέωσης. Χωρίς «τιμαριούχους» της πολιτικής - που φαντάζονται τους εαυτούς τους «ιδιοκτήτες» της παράταξης και τους υπόλοιπους εφήμερους «ενοικιαστές»- και με όρους ισότιμους για όλους. Αυτό διασφαλίζει απόλυτα την ενότητα της παράταξης.Την ανανέωση την ξεκίνησα εγώ, τη συνεχίζω και θα την ολοκληρώσουν οι ψηφοφόροι. Το ίδιο και την αξιοκρατία. Εγώ οφείλω να δώσω ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Αλλά την πραγματική επιλογή της ανανέωσης την έχουν στα χέρια τους οι ψηφοφόροι της παράταξης…
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΛΚ
-Πώς είναι η σχέση σας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ; Πολιτικοί σας αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι είστε κάπως μόνος στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είναι στρεβλή αυτή η εικόνα;
Μια διαφορετική άποψη δεν συνεπάγεται και… «τσακωμό»! Και μέσα στο Λαϊκό Κόμμα δέχθηκα πιέσεις, αλλά αρκετοί συνάδελφοί μου κατανόησαν τις θέσεις μου…Και όσα έγιναν στη συνέχεια -η πλήρης αποτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με το οποίο εγώ διαφώνησα- δικαίωσαν εκ των υστέρων τις αντιρρήσεις μου. Ξέρετε, σε μια τέτοια μεγάλη συζήτηση δεν πρέπει κανείς να φοβάται να πάει κόντρα στο ρεύμα, όταν ξέρει ότι σύντομα θα δικαιωθεί. Και, κυρίως, δεν πρέπει να πηγαίνει «με τους πολλούς», όταν μάλιστα πιστεύει βαθιά ότι αυτό θα έβλαπτε και τον τόπο του και την Ευρώπη.Οι μεγάλες κατακτήσεις της Ενωμένης Ευρώπης υπήρξαν όταν οι διαφωνίες μετατράπηκαν αργότερα στις μεγάλες συγκλίσεις.Αντίθετα, όπου υπάρχει η «σιωπή των αμνών», κυοφορούνται σοβαρές κρίσεις…
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ
-Εχετε πολλές φορές αναφερθεί στο θέμα της ΑΟΖ. Εφόσον εκλεγείτε πρωθυπουργός, θα προχωρήσετε άμεσα στη μονομερή κήρυξή της;
Ναι, το γρηγορότερο δυνατό.Υπάρχουν οι διεθνείς προϋποθέσεις! Μιλάμε για κάτι που η Κύπρος έχει κάνει εδώ και χρόνια. Είναι, βέβαια, σοβαρό ζήτημα και απαιτεί προεργασία.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
-Αν ερχόταν ξανά το Σκοπιανό στο προσκήνιο, θα κρατούσατε και τώρα τη στάση που κρατήσατε στις αρχές της δεκαετίας του ’ 90 και εξαιτίας της οποίας αναγκαστήκατε να περπατήσετε στην «πολιτική έρημο», όπως ο ίδιος έχετε πει;
Θα εξακολουθήσω να κρατώ την ίδια πολιτική, που αποτελεί έκτοτε και την επίσημη εθνική πολιτική της χώρας. Δεν είναι «δική μου» πολιτική αυτή. Τότε υπηρέτησα, ως υπουργός Εξωτερικών, μια εθνική πολιτική που την είχαν εγκρίνει ομόφωνα η κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός μας και με συντριπτική πλειοψηφία η Ελληνική Βουλή. Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο. Μόνο που εγώ την πολιτική αυτή την πίστευα κιόλας…
Απορρίπτει τα σενάρια συγκυβέρνησης, δηλώνοντας ότι «στις δύσκολες στιγμές ο λαός θέλει καθαρές λύσεις και όχι μία ετερόκλητη κυβέρνηση, μία κυβέρνηση κουρελού, όπου όλοι θα τσακώνονται για μία θέση», ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για προσχηματική διάθεση συναίνεσης με σκοπό τη συνενοχή σε πολιτικές που ήδη έχουν αποτύχει».
Σχολιάζοντας το πρόσφατο «επεισόδιο» μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας, προβλέπει πως«σύντομα θα επαναληφθεί το κακοπαιγμένο έργο ότι κινδυνεύει η επόμενη δόση, επενδύοντας στο φόβο». Σε ο,τι αφορά το μέτωπο της οικονομίας, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι τώρα ανακάλυψε ξαφνικά την ύφεση, όταν υπέγραψε μία οικονομική πολιτική, που κορυφαίο συστατικό της είχε την ύφεση.
«Δεν έχουμε λάθη στην εφαρμογή ενός σωστού προγράμματος, έχουμε λάθος πρόγραμμα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, που δηλώνει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ολοκληρωμένη πρόταση για εναλλακτικό σχέδιο - Plan B, το οποίο θα αποτελέσει τον πυλώνα επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Τάσσεται υπέρ της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της περικοπής της δημόσιας σπατάλης, ενώ για την εργασιακή εφεδρεία δηλώνει ότι είναι μεταβατικό μέτρο.
Δεσμεύεται ότι με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματός του «η ανάκαμψη θα φανεί πριν κλείσει χρόνος, πάνω στο χρόνο θα μειωθεί το έλλειμμα, στα δύο χρόνια τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά και στα τρία χρόνια η εικόνα θα έχει αντιστραφεί πλήρως».
Ο ίδιος εξετάζει το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός ολιγομελούς κυβερνητικού σχήματος, που θα περιλαμβάνει και εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, αλλά αφού πρώτα γίνει σωστή προετοιμασία, ενώ για τα ψηφοδέλτια του κόμματος θα έχει ως βασικό κριτήριο την αξιοκρατία, την ενότητα και την ανανέωση.
-Τελικά τι έγινε την Πέμπτη το βράδυ; Υπήρξε, πιστεύετε, αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - Τρόικας.
Αυτή η φήμη «διέρρεε» από την ίδια κυβέρνηση ως το μεσημέρι της Παρασκευής. Αλλά διαψεύστηκε από τον κ. Βενιζέλο...
Από πού βγήκε αυτή η «φήμη», επί τόσες ώρες, αν όχι από την ίδια την κυβέρνηση; Κι έκαναν ολόκληρη συνέντευξη Τύπου να διαψεύσουν αυτό που νωρίτερα οι ίδιοι διέδιδαν!
Γιατί, αντί να «σκοτώσουν» αμέσως τη φήμη, άφησαν να περάσουν τόσες ώρες μέχρις ότου να κάνει «διάγγελμα διάψευσης» ο αρμόδιος υπουργός;
Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;
Και να σας πω κάτι ακόμα; Προβλέπω σύντομα να βάλουν και πάλι διλήμματα στο λαό μας επενδύοντας στο φόβο. Οτι δηλαδή «κινδυνεύει η επόμενη δόση» κ.λπ. Το γνωστό κακοπαιγμένο έργο…
Αλλά εδώ και οι υπουργοί τους καθημερινά τσακώνονται μεταξύ τους. Τώρα, βρήκαν και νέα «ατραξιόν»: Διαδίδουν και φήμες που μετά οι ίδιοι τις διαψεύδουν.
Είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα όλα αυτά; Είναι πραγματική αρρυθμία; Μάλλον είναι και τα δύο. Φαίνεται πως έχουν χάσει κάθε έλεγχο…
-Πού υπάρχει τελικά το πρόβλημα: Φταίει η ύφεση που ξέφυγε το πρόγραμμα από τους στόχους του; Ή φταίει η εφαρμογή του προγράμματος από την κυβέρνηση;
Φταίει κυρίως η «συνταγή», που ήταν λάθος, όπως από την αρχή τους είχαμε προειδοποιήσει. Ασφαλώς υπήρξαν -και υπάρχουν- πολλά λάθη και υστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος. Αλλά το ίδιο το πρόγραμμα δημιουργεί ύφεση πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεπαν. Και γι’ αυτό δεν πιάνει τους στόχους του.
Το ότι φταίει η ύφεση τώρα ξαφνικά το ανακάλυψε η κυβέρνηση. Χωρίς, βέβαια, να έχει την εντιμότητα να δεχθεί ότι εκείνη υπέγραψε μια οικονομική πολιτική που «κορυφαίο συστατικό» της είχε την ύφεση.Δεν έχουμε λάθη στην εφαρμογή ενός «σωστού» προγράμματος. Εχουμε λάθος πρόγραμμα! Δεν ζητάμε να εφαρμοστεί σωστά ένα… λάθος πρόγραμμα. Ζητάμε να αλλάξει, να διορθωθεί το λάθος. Ασφαλώς, υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα. Αλλά όταν φορολογείς και ξαναφορολογείς την ώρα που η οικονομία έχει λυγίσει, μην περιμένεις πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Οι επιχειρήσεις δεν έκλεισαν και η ανεργία δεν εκτινάχθηκε επειδή… δεν εφαρμόστηκε σωστά το πρόγραμμα. Αλλά γιατί ήταν λάθος πρόγραμμα…
-Εχετε δηλώσει πολλές φορές ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο;
Πιστεύω ότι τα αδιέξοδά της θα γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Ολο και πιο αξεπέραστα. Κι αυτό φαίνεται όλο και περισσότερο τις τελευταίες μέρες… Η πολιτική της απέτυχε, όπως ακριβώς την είχαμε προειδοποιήσει. Και για τους λόγους που την είχαμε προειδοποιήσει: Γιατί η ύφεση που προκάλεσε δεν επέτρεψε τη μείωση των ελλειμμάτων. Που τώρα μεγαλώνουν, παρά τις θυσίες, αντί να μικραίνουν. Και τώρα υποχρεώνεται να πάρει κι άλλα μέτρα που θα βαθύνουν την ύφεση, που δεν τα αντέχει η οικονομία, ούτε η κοινωνία, όπως ακριβώς την είχαμε προειδοποιήσει…Υποχρεώνεται ακόμα να κάνει πράγματα που της είχαμε προτείνει (όπως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας – κι όχι βέβαια το ξεπούλημά της όσο όσο). Ομως, δεν μπορεί να τα κάνει, δεν ξέρει πώς να τα κάνει και δεν τα πιστεύει. Εχει χαθεί ο έλεγχος στα ελλείμματα και το χρέος. Τους προειδοποιούσαμε γι’ αυτό από πέρσι. Το επιβεβαιώνουν οι αριθμοί τώρα. Τους το επισήμανε και η αρμόδια επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που η ίδια η κυβέρνηση είχε ορίσει. Και την ανάγκασαν σε παραίτηση… Δεν άντεξαν την αλήθεια! Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές.Και νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο πια η κυβέρνηση να τις αποφύγει…
-Eχετε απορρίψει με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης. Πιστεύετε ότι η εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ θα σας οδηγήσει σε αυτοδυναμία; Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τις δυνάμεις που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς;
Δεν επιδιώκω τη συγκυβέρνηση. Οταν μου την πρότεινε ο κ. Παπανδρέου, τη δέχθηκα, αλλά προσωρινά, με άλλον πρωθυπουργό και με προοπτική σε ένα εύλογο μεταβατικό διάστημα να επαναδιαπραγματευθούμε το Μνημόνιο και να αλλάξουμε αυτά που -ολοφάνερα πια- δεν δούλεψαν. Ο ίδιος υπαναχώρησε αργότερα και το πράγμα δεν προχώρησε…
Δική μας επιλογή είναι να ζητήσουμε από το λαό ισχυρή εντολή για καθαρές λύσεις. Θέλω όταν κυβερνήσω να έχω τα χέρια μου λυμένα για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Και το λαό στο πλάι μου. Να ξέρει από πριν τι θα κάνω. Οχι για άλλα να εκλεγώ και τα αντίθετα να κάνω, όπως συνέβη με τον κ. Παπανδρέου… Ξέρω ότι ο λαός στις δύσκολες στιγμές θέλει καθαρές λύσεις. Δεν θέλει μια ετερόκλητη κυβέρνηση -μια κυβέρνηση κουρελού-, όπου όλοι θα τσακώνονται για μια «θεσούλα». Να ξέρετε ότι τέτοιοι «ζεστο-θεσούληδες» υπήρξαν πάντα μόνιμοι εχθροί του έθνους μας.
Γι’ αυτό και πιστεύω ότι το εκλογικό σώμα θα μας δώσει αυτοδυναμία. Γιατί όλοι έχουν κατανοήσει πια ότι ξέραμε τι λέγαμε, ότι ξέρουμε πού πατάμε και πού πάμε, ότι μπορούμε να διαπραγματευθούμε καλύτερα και ότι μπορούμε να ενώσουμε το λαό στις δύσκολες στιγμές. Γι’ αυτό και απευθύνομαι σε όλους τους Ελληνες πολίτες.
-Ο πρωθυπουργός σάς έχει εμμέσως καταγγείλει ότι κάνετε τα πάντα για να εκλεγείτε ακόμη και «σε μια Ελλάδα της δραχμής». Εσείς τι πιστεύετε για τον κ. Παπανδρέου; Απλώς δεν τα κατάφερε ή υπηρέτησε κάποιον συγκεκριμένο σχεδιασμό;
Δυστυχώς, εκείνος έκανε αυτό ακριβώς που κατηγορεί εμένα: Εκανε οτιδήποτε για να εκλεγεί, έταξε στους πάντες τα πάντα, ενώ ήξερε ότι οι υποσχέσεις του αυτές θα έπεφταν στο κενό…Και ύστερα εκβίασε εκλογές για την προεδρική εκλογή. Κι ύστερα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και για τις δικές του υποσχέσεις που αποδείχθηκαν απατηλές και για τις εκλογές που εκείνος εκβίασε…Οταν παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία, τα spreads ήταν ακόμα στις 130 μονάδες και οι αγορές δάνειζαν την Ελλάδα άνετα. Και μήνες αργότερα, αφού ο ίδιος αύξησε το έλλειμμα του 2009, οι αγορές εξακολουθούσαν να δανείζουν την Ελλάδα… Ολοι οι άλλοι ηγέτες προσπαθούσαν να πάρουν μέτρα εγκαίρως και να πείσουν για την αξιοπιστία της χώρας τους. Εδώ συνέβη το αντίθετο: Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να πάρει μέτρα και διέσυρε με πρωτοφανή κυνισμό τη χώρα του στο εξωτερικό. Γιατί το έκανε δεν ξέρω. Αλλά δικό του «κατόρθωμα» ήταν. Τώρα μου λέει ότι δήθεν εγώ «κάνω οτιδήποτε για να κυβερνήσω»! Μέχρι πριν από δύο-τρεις μήνες με επέκρινε για το ακριβώς αντίθετο: «Γιατί δεν ζητάω εκλογές»... Τι να απαντήσω σε αυτές τις ασυναρτησίες;
Αλλά ακόμα χειρότερο είναι το άλλο που είπε: Για την «Ελλάδα της δραχμής». Του θυμίζω ότι μόνο δικά του κορυφαία στελέχη είχαν την ανευθυνότητα μέχρι τώρα να μιλήσουν για «επιστροφή στη δραχμή»! Κανένας από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτά είναι λαiκισμοί της πεντάρας…Ας μη τα σχολιάσω καλύτερα. Πρέπει κανείς να νιώθει πολύ απελπισμένος για να ευτελίζεται τόσο και να πέφτει τόσο χαμηλά.
-Κύριος άξονας στο πρόγραμμά σας είναι η μείωση φόρων. Θεωρείται ότι είναι εφικτή η μείωσή τους όταν το έλλειμμα έχει ξεφύγει και δεν υπάρχουν σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια;
Μείωση των φορολογικών συντελεστών θα φέρει αύξηση των φορολογικών εσόδων. Κι αυτό πια αποδεικνύεται έμπρακτα! Πώς αποδεικνύεται; Μα ως τώρα, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η κυβέρνηση Παπανδρέου αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές και μειώνονται τα έσοδα! Γιατί μειώνονται; Γιατί λυγίζει η αγορά κάτω από το βάρος της υψηλότερης φορολογίας. Ανεβαίνει η ανεργία και πολλαπλασιάζονται τα λουκέτα. Οσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να φύγουν, είτε κλείνουν είτε περιορίζουν τη δραστηριότητά τους. Και το κράτος χάνει έσοδα, γιατί συρρικνώνεται η φορολογική βάση. Οταν η οικονομία βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση, τότε και τα φορολογικά έσοδα πέφτουν.Μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές και μειώνονται τα φορολογικά έσοδα! Κι ύστερα, επειδή το έλλειμμα παραμένει υψηλό, ανεβάζουν κι άλλους τους φορολογικούς συντελεστές, μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο η ύφεση και η ανεργία, ενώ πέφτουν κι άλλο τα έσοδα!
Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτόν το φαύλο κύκλο! Κι εδώ η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι απαραίτητη. Για να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις και να υπάρξουν κάποτε και επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ποιος θα έλθει να επενδύσει σήμερα με τέτοιους φορολογικούς συντελεστές, όταν δίπλα μας άλλες χώρες έχουν πολύ μικρότερη φορολογία; Αραγε, δεν παρακολουθεί κανείς στην κυβέρνηση την αύξηση των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία και τη Βουλγαρία; Αλλά μόνη της η μείωση των φορολογικών συντελεστών -αν και απαραίτητη- δεν αρκεί. Χρειάζονται και άλλα μέτρα τόνωσης της οικονομίας και της ρευστότητας για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας. Το σύνολο αυτών των μέτρων επανεκκίνησης το παρουσιάσαμε στο πρόγραμμά μας, «το Ζάππειο ΙΙ». Που μαζί με το περσινό «Ζάππειο Ι» θεωρείται ό,τι πιο ολοκληρωμένο και λεπτομερειακό έχει παρουσιάσει ποτέ κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.
- Αναλαμβάνοντας την εξουσία, πόσο διάστημα θα χρειαστείτε προκειμένου να υπάρξει αναστροφή της τάσης σε έλλειμμα και ύφεση;
Από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμά μας, η ανάκαμψη θα φανεί πριν κλείσει χρόνος. Η ύφεση θα ξεπεραστεί ολοκληρωτικά λίγο αργότερα. Πάνω στο χρόνο θα φανεί και η μείωση του ελλείμματος. Αλλά στα δύο χρόνια τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά και στα τρία χρόνια και κάτι η εικόνα θα έχει αντιστραφεί πλήρως. Μόνο που χρειάζεται πλήρης εφαρμογή του προγράμματος με συνέπεια…
-Η Νέα Δημοκρατία έχει ταχθεί υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Πιστεύετε ότι με τις σημερινές χρηματιστηριακές συνθήκες θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση μετοχών ΔΕΚΟ; Εσείς θα δεχθείτε αυτές τις συμβάσεις;
Αν μας είχαν ακούσει από πέρσι κι είχαν δώσει έμφαση στην ανάκαμψη, τώρα θα μπορούσαν να γίνουν αποκρατικοποιήσεις και σε πολύ υψηλότερες τιμές και με αναπτυξιακή διάσταση. Τώρα, αν πουληθούν μετοχικά πακέτα των ΔΕΚΟ όσο όσο, οι τιμές τους θα πέσουν κι άλλο και το τίμημα θα είναι μηδαμινό. Ετσι δεν θα βγουν χρήματα για τη μείωση του χρέους. Οπότε το χρέος θα διατηρηθεί και θα έχουμε χάσει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.Είμαστε οι πρώτοι που μιλήσαμε και για αποκρατικοποιήσεις και για αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Αλλά το κάναμε γιατί πιστεύουμε ότι έτσι μπορεί να αποκλιμακωθεί το χρέος και να βγούμε από την κρίση. Τώρα, όπως πάνε να γίνουν, κινδυνεύει να «καεί» το πιο δυνατό «χαρτί» μας αυτή τη στιγμή. Οι αποκρατικοποιήσεις είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Και δεν μπορεί να γίνει χωρίς προετοιμασία, από κάποιον που δεν τις πιστεύει και δεν ξέρει πώς να τις κάνει.
-Νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας συνδέουν την υπόθεση των υποκλοπών με την αμερικανική πρεσβεία. Πιστεύετε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνηση της Ν.Δ «πλήρωσαν» πολιτικά τη στρατηγική συνεργασία με τη Μόσχα στην ενέργεια, το βέτο στο Βουκουρέστι και το Σχέδιο Ανάν;
Δεν πρόκειται να σχολιάσω μια υπόθεση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δικαστική διερεύνηση. Ασχέτως αυτού, το βέβαιο είναι πως η πολιτική των αγωγών, η στάση της Ελλάδας στο Βουκουρέστι και η στάση στο Σχέδιο Ανάν αναμφίβολα συγκαταλέγονται στα πολύ θετικά της κυβέρνησης Καραμανλή.
Που γίνονται ακόμα θετικότερα, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την αντίστοιχη -και αντίθετη- στάση τότε του ΠΑΣΟΚ στα ίδια ζητήματα.
-Εχετε καλέσει τη Νέα Δημοκρατία σε εκλογική ετοιμότητα. Με ποια κριτήρια θα συγκροτήσετε τα ψηφοδέλτια;
Με κριτήρια αξιοκρατίας, ενότητας και ανανέωσης. Χωρίς «τιμαριούχους» της πολιτικής - που φαντάζονται τους εαυτούς τους «ιδιοκτήτες» της παράταξης και τους υπόλοιπους εφήμερους «ενοικιαστές»- και με όρους ισότιμους για όλους. Αυτό διασφαλίζει απόλυτα την ενότητα της παράταξης.Την ανανέωση την ξεκίνησα εγώ, τη συνεχίζω και θα την ολοκληρώσουν οι ψηφοφόροι. Το ίδιο και την αξιοκρατία. Εγώ οφείλω να δώσω ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Αλλά την πραγματική επιλογή της ανανέωσης την έχουν στα χέρια τους οι ψηφοφόροι της παράταξης…
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΛΚ
-Πώς είναι η σχέση σας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ; Πολιτικοί σας αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι είστε κάπως μόνος στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είναι στρεβλή αυτή η εικόνα;
Μια διαφορετική άποψη δεν συνεπάγεται και… «τσακωμό»! Και μέσα στο Λαϊκό Κόμμα δέχθηκα πιέσεις, αλλά αρκετοί συνάδελφοί μου κατανόησαν τις θέσεις μου…Και όσα έγιναν στη συνέχεια -η πλήρης αποτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με το οποίο εγώ διαφώνησα- δικαίωσαν εκ των υστέρων τις αντιρρήσεις μου. Ξέρετε, σε μια τέτοια μεγάλη συζήτηση δεν πρέπει κανείς να φοβάται να πάει κόντρα στο ρεύμα, όταν ξέρει ότι σύντομα θα δικαιωθεί. Και, κυρίως, δεν πρέπει να πηγαίνει «με τους πολλούς», όταν μάλιστα πιστεύει βαθιά ότι αυτό θα έβλαπτε και τον τόπο του και την Ευρώπη.Οι μεγάλες κατακτήσεις της Ενωμένης Ευρώπης υπήρξαν όταν οι διαφωνίες μετατράπηκαν αργότερα στις μεγάλες συγκλίσεις.Αντίθετα, όπου υπάρχει η «σιωπή των αμνών», κυοφορούνται σοβαρές κρίσεις…
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ
-Εχετε πολλές φορές αναφερθεί στο θέμα της ΑΟΖ. Εφόσον εκλεγείτε πρωθυπουργός, θα προχωρήσετε άμεσα στη μονομερή κήρυξή της;
Ναι, το γρηγορότερο δυνατό.Υπάρχουν οι διεθνείς προϋποθέσεις! Μιλάμε για κάτι που η Κύπρος έχει κάνει εδώ και χρόνια. Είναι, βέβαια, σοβαρό ζήτημα και απαιτεί προεργασία.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
-Αν ερχόταν ξανά το Σκοπιανό στο προσκήνιο, θα κρατούσατε και τώρα τη στάση που κρατήσατε στις αρχές της δεκαετίας του ’ 90 και εξαιτίας της οποίας αναγκαστήκατε να περπατήσετε στην «πολιτική έρημο», όπως ο ίδιος έχετε πει;
Θα εξακολουθήσω να κρατώ την ίδια πολιτική, που αποτελεί έκτοτε και την επίσημη εθνική πολιτική της χώρας. Δεν είναι «δική μου» πολιτική αυτή. Τότε υπηρέτησα, ως υπουργός Εξωτερικών, μια εθνική πολιτική που την είχαν εγκρίνει ομόφωνα η κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός μας και με συντριπτική πλειοψηφία η Ελληνική Βουλή. Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο. Μόνο που εγώ την πολιτική αυτή την πίστευα κιόλας…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου