Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΤΟΕ: Οι συγχωνεύσεις τραπεζών δημιουργούν ανησυχίες για τις θέσεις εργασίας

Η συγχώνευση της Alpha Bank με την Eurobank που ανακοινώθηκε πρόσφατα είναι η πρώτη συγχώνευση μεγάλων τραπεζών στην χώρα μας που πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο ύφεσης και το γεγονός αυτό δημιουργεί ενδεχομένως ανησυχίες όσον αφορά την εξέλιξη του αριθμού των εργαζομένων και την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση...

Οι προηγούμενες συγχωνεύσεις μεγάλων τραπεζών στην χώρα μας είχαν γίνει σε χρονική περίοδο ισχυρής ανάπτυξης τόσο της οικονομίας όσο και κατ' επέκταση του τραπεζικού μας συστήματος που είχε ως αποτέλεσμα το άνοιγμα νέων καταστημάτων και την συνεχή επέκταση τραπεζικών εργασιών, με αποτέλεσμα να υπήρχε η δυνατότητα απορρόφησης όλων των εργαζομένων, προσθέτει ο κ. Κούκος. Θεωρεί πάντως θετικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου, μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης, επισήμανε ότι η μείωση του προσωπικού δεν αποτελεί προτεραιότητα για την υπό συγχώνευση τράπεζα καθώς το λειτουργικό κόστος μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την μείωση άλλων δαπανών.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ αναφέρει ότι έχει ζητηθεί συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank ώστε να υπάρξει επίσημη και αναλυτική ενημέρωση για το σχεδιασμό και τη διαδικασία συγχώνευσης των δύο τραπεζών και να υπάρξουν δεσμεύσεις τόσο για τις θέσεις εργασίας όσο και για την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση στις συγχωνεύσεις ή συνεργασίες Τραπεζών, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, πρέπει να διασφαλίζονται η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών, η απασχόληση των εργαζομένων, η αποτροπή των απολύσεων και η διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων καθώς και η βιωσιμότητα και η επιχειρησιακή προοπτική των συγχωνευόμενων Τραπεζών.

Εξάλλου, στο ζήτημα των περικοπών στον τομέα του λειτουργικού κόστους της νέας υπό δημιουργίας τράπεζας (κλείσιμο καταστημάτων στην Ελλάδα κλπ) επανήλθε με πιο συγκεκριμένες δηλώσεις ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής. "Απολύσεις με το "καλημέρα" δεν θα υπάρξουν. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει ορθολογικότερη κατανομή του δικτύου. Όλα αυτά θέλουν τον χρόνο τους. Στην παρούσα φάση η ύπαρξη του δικτύου είναι σημαντική στην προσπάθειά μας να προσελκύσουμε καταθέσεις και να εξυπηρετήσουμε αποτελεσματικότερα την πελατεία μας. Τώρα εκεί που έχουμε, πχ, τρία καταστήματα κοντά το ένα στο άλλο θα υπάρξουν αλλαγές με μεταφορά του ενός σε άλλη περιοχή", είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών εταιρειών συμβούλων η διεθνής πρακτική επιβάλλει ότι για να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος και να θεωρηθεί μια συγχώνευση πραγματικά επιτυχημένη ως επιχειρηματική κίνηση θα πρέπει να μειωθεί το λειτουργικό κόστος του νέου οργανισμού κατά 20% με 25% περίπου. Στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών το κόστος λειτουργίας τους έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο έτη, οπότε σε περίπτωση συγχώνευσης μεταξύ δύο μεγάλων τραπεζών θα απαιτηθεί οπωσδήποτε και μείωση προσωπικού ή μείωση μισθολογικού κόστους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτόματα απολύσεις προσωπικού, καθώς η μείωση του αριθμού των εργαζομένων μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω συνταξιοδοτήσεων και παγώματος προσλήψεων είτε μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Μείωση εργαζομένων για πρώτη φορά από το 2003
Σε κάθε περίπτωση πάντως από ότι δείχνουν τα στοιχεία έχει ξεκινήσει ο κύκλος μείωσης του αριθμού των εργαζομένων στις τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων στα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα εμφανίζει στην πενταετία 2003-2008 συνεχή αυξητική τάση καθώς από 61.074 το 2003 ανήλθε σε 66.165 στα τέλη του 2008. Παρουσιάζοντας δηλαδή αυξητικούς ρυθμούς υψηλότερους κατά 8,3%, σε σχέση με 6,5% που σημειώθηκαν στα τραπεζικά συστήματα των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ-27: 2008: 3.335.210 απασχολούμενοι, 2003: 3.130.447 απασχολούμενοι).

H αυξητική όμως αυτή πορεία στον αριθμό των εργαζομένων στον τραπεζικό κλάδο στη Ελλάδα ανακόπηκε για πρώτη φορά το 2009 καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων στα 65 συνολικά πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας ανήλθε στους 65.682 υπαλλήλους, σημειώνοντας ετήσια μείωση 0,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου