Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ύφεση 2,5% και το 2012 αντί για ανάπτυξη

Σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον υποχρεώνεται η Ελλάδα να "σφίξει" περαιτέρω τη δημοσιονομική της πολιτική κι όπως παρατηρούν εγχώριοι και διεθνείς αναλυτές, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος όχι μόνο έντασης της ύφεσης αλλά και ανατροπής όλων των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων...


Είναι ενδεικτικό ότι στον απόηχο των νεώτερων στοιχείων της Στατιστικής Αρχής, που έδειξαν ότι στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η ύφεση (μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία) έφτασε τελικά στο 7,3% και όχι στο 6,9% που ήταν η αρχική εκτίμηση, ακούγεται πλέον έντονα στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών ότι το 2012 δεν θα είναι απλώς μια ακόμα χρονιά με ύφεση (η τέταρτη στη σειρά) αλλά με ύφεση κοντά στο 2,5% όταν η πρόβλεψη ήταν για θετικούς ρυθμούς 0,6%!

Το κακό για την Ελλάδα είναι ότι δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται και η εκτίμηση ότι η βελτίωση των συνθηκών στην Ευρωζώνη θα μας έδινε ώθηση στη προσπάθεια μας να "ξεκολλήσουμε", αφού όλες οι νεώτερες εκτιμήσεις δείχνουν σημαντική επιβράδυνση. Το πρώτο σοκ ήρθε από την Ενδιάμεση Έκθεση του ΟΟΣΑ, όπου καταγράφεται σημαντική αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και ειδικά στους τρεις ισχυρούς (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), με ορατό μάλιστα το κίνδυνο- σύμφωνα με τον Οργανισμό- για άνοδο και διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της ανεργίας. Το πλέον ανησυχητικό για τη περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι ο ΟΟΣΑ παρατηρεί πως στις χώρες με περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια, οι δυνατότητες αντίδρασης είναι περιορισμένες, ενισχύοντας τις φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι η συνταγή που εφαρμόζεται μάλλον επιτείνει αντί να διορθώνει το πρόβλημα στη χώρα μας.

Το δεύτερο σοκ ήρθε από την ΕΚΤ, η οποία αναθεώρησε εκ νέου τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και για φέτος αλλά και για την επόμενη χρονιά. Ειδικότερα, ενώ τον Ιούνιο προέβλεπε ανάπτυξη 1,5- 2,3% για το 2011, πλέον χαμηλώνει το πήχη στο 1,4- 1,8%, ενώ για το 2012 προβλέπει πλέον ρυθμούς 0,4- 2,2% αντί 0,6- 2,8% της προηγούμενης πρόβλεψης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου