Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Διώκονται για κατασκοπεία στελέχη της Αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα

paraskhnio.gr
Δικαστική βόμβα μεγατόνων, που προεξοφλείται ότι θα προκαλέσει σεισμικούς τριγμούς στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ, σκάει τα επόμενα 24ωρα...


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Αυριανής, ο εισαγγελέας Εφετών, Δ.Δασούλας, ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα για το σκάνδαλο των Made in USA υποκλοπών – με πρώτο θύμα τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή – αναμένεται να ασκήσει διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για κατασκοπία εναντίον τεσσάρων υψηλών στελεχών της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και όλων των Αμερικανών που επανδρώνουν το κλιμάκιο της CIA στην Ελλάδα.

Ο εισαγγελέας Δασούλας, αποφασισμένος όπως επαληθεύεται από τις εξελίξεις να ξεδιαλύνει την υπόθεση χωρίς να υπολογίζει το παραμικρό κόστος και με αίσθημα εθνικής ευθύνης, κατάφερε μετά από έρευνα μηνών να στοιχειοθετήσει βασικές παραμέτρους της υπόθεσης, κατορθώνοντας κατ' αρχήν ενός ύποπτου κινητού τηλεφώνου, το οποίο λειτούργησε με σύνδεση, που χρησιμοποιούσαν υπάλληλοι της Αμερικανικής Πρεσβεία . Και παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν απαντήσει δεν έχουν απαντήσει μέχρι σήμερα σε κανένα αίτημα δικαστικής συνδρομής που υπέβαλε ο Έλληνας εισαγγελέας, κατέληξε τελικά στην ταυτοποίηση των ύποπτων προσώπων, με βάση δεδομένα που του παραδόθηκαν από την έρευνα των εγχώριων υπηρεσιών στα οποία θα βασιστεί η προσωποποίηση των κατηγοριών.

Με έμφαση σημειώνεται ότι οι Αμερικανικές Αρχές, στο διάστημα της έρευνας που ενήργησε ο εισαγγελέας Δασούλας, αρνήθηκαν – προκλητικά – να συνεργαστούν με την Ελληνική δικαιοσύνη, παρέχοντας έστω και «ψήγματα» πληροφοριών για την υπόθεση. Το κεντρικό αίτημα των ελληνικών δικαστικών Αρχών, αφορούσε τα στοιχεία που διέθεταν για τις κλήσεις από την Μέριλαντ προς τα καρτοκινητά – σκιές των υποκλοπέων στην Ελλάδα, αλλά και την ταυτοποίηση των προσώπων που έκαναν χρήση την σημασμένη από την ελληνική έρευνα περίοδο των υποκλοπών (μεταξύ 2004 – 2005) του κινητού που αγοράστηκε (μαζί με άλλα τρία καρτοκινητά των υποκλοπέων) από κατάστημα στην ακτή Μιαούλη στον Πειραιά στο οποίο τοποθετήθηκε σύνδεση που αγοράστηκε στο όνομα της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Η ταυτοποίηση
Η εισαγγελία κατά πληροφορίες που είδαν ήδη το φως της δημοσιότητας, με την συνδρομή τεχνικών της Αρχής Διασφάλισης Τηλεπικοινωνιών, εντόπισε την πορεία δεκατεσσάρων τηλεφώνων – σκιών, που είχαν χρησιμοποιηθεί για τις παρακολουθήσεις. Τέσσερα από τα τηλέφωνα αγοράστηκαν από το προαναφερθέν κατάστημα στον Πειραιά, ωστόσο τα στοιχεία που δόθηκαν, ανήκαν σε ανύπαρκτο πρόσωπο.

Η έρευνα τότε εστιάστηκε στην πορεία των συγκεκριμένων κινητών, με την ανάθεση στους τεχνικούς της αποστολή να ακολουθήσουν τον μοναδικό αριθμό που αναγράφεται κάτω από την μπαταρία. Διαπιστώθηκε ότι ένας από τους κατόχους, αφαίρεσε την σύνδεση και τοποθέτησε άλλη, που είχε αγοραστεί στο όνομα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη σύνδεση αυτή χρησιμοποιούνταν από το 2005 και για κλήσεις από και προς τους ίδιους αριθμούς.

Η παρέμβαση του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε έπειτα από επιστολή του νυν υπουργού Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος πριν από περίπου δέκα μήνες, όταν είχε την ιδιότητα του Προέδρου της επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την οποία ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε να ανασύρει τον φάκελο της υπόθεσης και να συνεχίσει την έρευνα. Στην επιστολή του έκανε λόγο για «γκρίζες ζώνες στο στάδιο της προανάκρισης και της κύρια ς ανάκρισης» και την μη αξιολόγηση σειράς στοιχείων που αφορούσαν και τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου