Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Γερμανική έγκριση για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

«Πράσινο φως» στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του
Τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες στις 21 Ιουλίου, ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή...

Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν από κυβερνήσεις και κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα χωρών που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση στη δευτερογενή αγορά, όπου οι επενδυτές ανταλλάσσουν τίτλους που βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία.

Θα έχει επίσης την υπό όρους δυνατότητα να χορηγεί στις χώρες, προληπτικά γραμμές πίστωσης, όπως κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ή να δανείζει χρήματα σε χώρες, περιλαμβανομένων εκείνων οι οποίες έχουν προσφύγει σε προγράμματα βοήθειας, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους.

Η έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης δεν είναι παρά τυπική διαδικασία. Αντίθετα, η συζήτηση του θέματος στην Κάτω Βουλή στις 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι περισσότερο έντονη , καθώς ορισμένοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν εναντιωθεί ανοικτά στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου.

Ωστόσο, το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί από τη Κάτω Βουλή, αφού οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν ανακοινώσει ότι θα το υποστηρίξουν. Η αντίστοιχη συνεδρίασης της Ανω Βουλής θα διεξαχθεί στις 29 ή στις 30 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου