Το πρώτο ήταν πιο σοβαρό από το δεύτερο. Ο Γ. Παπανδρέου ξέρει και ο Β. Βενιζέλος έμαθε πια, ότι αν κάτι ενδιαφέρει τις χώρες του τριπλού Α (ΑΑΑ πιστοληπτική ικανότητα, δηλαδή η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία) που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν το επόμενο πακέτο βοήθειας, είναι να πάει καλά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Όσο καλύτερα πάει, τόσο λιγότερα θα χρειαστεί να συνεισφέρουν. Λέγεται μάλιστα, ότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει εκφράσει σε συνομιλητές της την ανησυχία της για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα και παρακολουθεί το θέμα πολύ στενά.
Επόμενο ήταν οι δηλώσεις Οικονόμου για τις αποκρατικοποιήσεις, όχι αυτές για τον ΦΠΑ να γίνουν είδηση στο Ρόιτερς. Μετά τον Ρομπόπουλο, τον Αθανασιάθη και τον Κουρουμπλή άλλο ένα εξέχων μέλος του πασοκικού μικρόκοσμου είχε την τιμητική του σε παγκόσμια δημοσιότητα. Η περίπτωση του βέβαια ήταν πιο σοβαρή: δεν ήταν πια ένας ιδιόρρυθμος βουλευτής των πίσω εδράνων αλλά υπουργός και μέλος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Ο Παπανδρέου πρέπει να σκέφτηκε να τον φάει επί τόπου. Η σκέψη απορρίφθηκε γιατί στην κυβέρνηση κατάλαβαν, ότι δεν θα είχε κανένα νόημα. Στο εσωτερικό θα δημιουργούσε αναστάτωση χωρίς λόγο. Στο διεθνές ακροατήριο, στο οποίο θα απευθυνόταν, μάλλον δεν θα έπειθε. Ο Οικονόμου γλίτωσε, θα κλείσει μήνα στον υπουργικό θώκο. Ωστόσο δεν γλύτωσε την μεγαλοπρεπή αποδοκιμασία, πρώτα ο Μόσιαλος και στη συνέχεια ο Βενιζέλος τον άδειασαν κανονικότατα.
Ηπειρώτικο κεφάλι, ο Οικονόμου είχε πάντα την ικανότητα να εξοργίζει τους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας το αυτονόητο στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Το 1993 η δήλωση του ότι θα φορολογηθούν τα ρέπος εκνεύρισε τον Αντρέα και στοίχισε την εκλογή του στην Α' Αθήνας. Ο Σημίτης ακόμα θυμάται την κριτική του στη Συμφωνία της Μαδρίτης – το 2000 ο Οικονόμου έμεινε πάλι εκτός Βουλής. Τώρα, τη σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου. Στο ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει ήδη τα στοιχήματα αν ο Σεπτέμβρης θα βρεί τον Παντελή στο υπουργείο ή στη Σίφνο σε παρατεταμένες διακοπές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου