Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Εκλογικός θρίαμβος της αντιπολίτευσης στο Μεξικό

paraskhnio.gr
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Μεξικό κατήγαγε μια σημαντική νίκη στην πολιτεία του Μεξικού στις εκλογές της Κυριακής, ενισχύοντας την προσπάθειά του να ανακαταλάβει την προεδρία στην οποία βρίσκεται σήμερα ο συντηρητικός Φελίπε Καλδερόν...

Σύμφωνα με τα έξιτ πολ το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) αύξησε το ποσοστό του στην Πολιτεία του Μεξικού, που διαθέτει μεγαλύτερο πληθυσμό από κάθε άλλη, ενώ το Κόμμα Εθνικής Δράσης (PAN) κατέγραψε το χειρότερό του αποτέλεσμα εδώ και μια γενιά στην πολιτεία η οποία εκτείνεται γύρω από την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το PRI ενίσχυσε τα ποσοστά του σε άλλες δύο πολιτείες, κάτι που αναμένεται να δώσει ώθηση στον κύριο υποψήφιο του PRI για την προεδρία, Ενρίκε Πένια Νιέτο, απερχόμενο κυβερνήτη στην Πολιτεία του Μεξικού.

Ο Ερούβιελ Άβιλα, δημοφιλής πρώην δήμαρχος της Εκατέπεκ, της μεγαλύτερης πόλης της Πολιτείας, υποστηρίχθηκε ενεργά από τον Πένια Νιέτο, που θεωρείται το φαβορί μεταξύ των υποψηφίων για την διεκδίκηση της προεδρίας για λογαριασμό του PRI τον Ιούλιο του 2012.

Με το 21% των ψήφων καταμετρημένο τα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα φέρνουν το PRI στην πρώτη θέση με πάνω από 61%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο για το κόμμα στην Πολιτεία του Μεξικού από το 1993. Για "ιστορική νίκη" έκανε λόγο ο πρόεδρος του κόμματος Ουμπέρτο Μορέιρα, ο οποίος σημείωσε με ικανοποίηση τις νίκες του PRI στις πολιτείες Κοαουίλα και Ναγιαρίτ, όπου επίσης αυξήθηκαν τα ποσοστά του. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το PAN υποστηρίζει αντίθετα ότι αυτό κέρδισε στη Ναγιαρίτ.

Το κεντρώο PRI κυβέρνησε το Μεξικό για πάνω από 70 χρόνια έως ότου ηττήθηκε από το PAN το 2000. Αν και η διακυβέρνησή του είχε τρωθεί από σειρά σκανδάλων διαφθοράς και εκλογικής νοθείας, αναλυτές εκτιμούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να επιστρέψει στην εξουσία το 2012.

Το κεντροδεξιό PAN, που υφίσταται τις συνέπειες του λεγόμενου "πολέμου των ναρκωτικών" που κήρυξε ο Καλδερόν στα τέλη του 2006 και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους μέσα σε 4½ χρόνια, υποχώρησε στην τρίτη θέση, συγκεντρώνοντας μόλις το 12,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Το ποσοστό αυτό -εάν τελικά επιβεβαιωθεί- είναι υποδιπλάσιο εκείνου που είχε το 2005 και η χειρότερη εκλογική του επίδοση από το 1987.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου