Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Καυτός Αύγουστος

Σε ένα κρίσιμο διάστημα 30 ημερών εισέρχεται η κυβέρνηση, η οποία ανοίγει ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα επιδιώκοντας ταχύτατη προώθηση του μεταρρυθμιστικού έργου. Ενιαίο μισθολόγιο, συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, αποκρατικοποιήσεις και πάταξη της φοροδιαφυγής βρίσκονται στην κορυφή της «καυτής» ατζέντας...

Μια νέα διαδικασία για γρήγορες κορυφαίες αποφάσεις ακολουθεί πια η κυβέρνηση. Η «πρεμιέρα» έχει ήδη γίνει, χωρίς ωστόσο... επίσημες ανακοινώσεις για ευνόητους λόγους. Θέλοντας να αποφύγει τυχόν αντιδράσεις, το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο που χειρίζεται την «καυτή» ατζέντα των θεμάτων, προχώρησαν στην υιοθέτηση των πλέον fast track διαδικασιών.

Η πρώτη δοκιμή έγινε, αλλά πέρασε... απαρατήρητη. Το σχέδιο για τα αυθαίρετα κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς δεύτερη ανάγνωση, ώστε να προλάβουν τις ημερομηνίες. Κάπως έτσι θα λειτουργήσει η κυβέρνηση και για άλλα νομοθετήματα. Τα σχέδια νόμου και οι διάφορες αποφάσεις ειδικού ενδιαφέροντος θα περνούν μία και μοναδική ανάγνωση από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα κατατίθενται... αυτομάτως στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και θα ψηφίζονται χωρίς την «άνεση» για συζήτηση τριών συνολικά εβδομάδων.

Όπως αναφέρει στο κύριο δημοσίευμά του το «Έθνος της Κυριακής», από αύριο και μέχρι το τέλος του Αυγούστου, δηλαδή σε διάστημα 30 «καυτών» ημερών, η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι είναι «ετοιμοπόλεμη» κι ότι έχει τη δυνατότητα να φέρει «ανατροπές» σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Είναι αυτονόητοι οι λόγοι...

Χωρίς αμφιβολία, το βασικό στοίχημα αφορά τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες στον χώρο της Οικονομίας και (τώρα ειδικά...) της Ανάπτυξης. Και εκεί έχει σημειωθεί πρόοδος. Ολες οι πληροφορίες επιμένουν ότι περίπου 17 δισ. από το ΕΣΠΑ «τρέχουν» να συναντηθούν με μεγάλα έργα (που είχαν σταματήσει) και διάφορα προγράμματα που το Μέγαρο Μαξίμου φιλοδοξούν ότι θα λειτουργήσουν ως αντίδοτο στα σκληρά μέτρα (π.χ. προγράμματα κατάρτισης, για την ανεργία κ.ά.).

Σύντομα, και εφόσον οι έχοντες την αρμοδιότητα στην κυβέρνηση συνεχίσουν άψογα συνεργαζόμενοι, θα αρχίσει η απελευθέρωση των μέχρι τώρα «κλειστών» ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Εξαιρετικά σημαντικός στόχος είναι αυτός των συγχωνεύσεων των Δημόσιων Οργανισμών. Ο Ε. Βενιζέλος εντός της εβδομάδας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς, ώστε να κλείσουν τις λεπτομέρειες με τα «λουκέτα» στους Οργανισμούς και τους 7.000 εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου