Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Πιέσεις στη Μέρκελ και η διαγραφή ελληνικού χρέους

parapolitika.gr
Κλιμάκωση πιέσεων προς την καγκελάριο Μέρκελ για να αποφασίσει πώς θα συμμετάσχουν τελικά οι ιδιώτες επενδυτές στο νέο μηχανισμό διάσωσης της Ελλάδας διαπιστώνουν οι Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι το ΔΝΤ και η Ρώμη προειδοποιούν το Βερολίνο πως όσο καθυστερούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα, τόσο θα εντείνονται οι πιέσεις επί της Ιταλίας...


Σημειώνεται επίσης ότι την κωλυσιεργία της Ευρώπης που αποδίδουν στη στάση Γερμανών και Ολλανδών επικρίνουν και οι οίκοι αξιολόγησης, αλλά και οι τράπεζες. Εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί μάλιστα ορισμένες ιταλικές τράπεζες χρειάστηκε να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά για να δανειστούν ενόψει των τεστ κοπώσεως.

Κατά τους Financial Times έως και δέκα ευρωπαϊκές τράπεζες ίσως αποδειχθεί ότι δεν έχουν επαρκή κεφαλαιακή βάση, μεταξύ των οποίων έως και τρεις ελληνικές.

Η στήλη Lex των Financial Times εξάλλου προέβλεπε χθες ότι στην περίπτωση της Ελλάδας ίσως απαιτείται κούρεμα της αξίας των ομολόγων σε ποσοστό έως και 80%.

Ο Economist προειδοποιεί ότι με την εμπλοκή της Ιταλίας στην κρίση χρέους, η ευρωζώνη περνά σε μια νέα φάση στην οποία απειλείται πραγματικά το ενιαίο νόμισμα.

Η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας που απαιτείται για την αποκλιμάκωση της κρίσης πρέπει να έχει τρία στάδια κατά το βρετανικό περιοδικό: τη διαγραφή τμήματος του ελληνικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών που μπορεί να κλυδωνιστούν επικίνδυνα και τελικά την έκδοση ενός κοινού ευρωομολόγου. Όπως επισημαίνεται, τα εμπόδια που παρουσιάζονται είναι πρωτίστως πολιτικά και όχι οικονομικά.

Σε έρευνα του Economist Intelligence Unit, εξάλλου, το 57% των επενδυτών πιστεύει ότι το ευρώ δε θα έχει την ίδια μορφή σε μια πενταετία. Επίσης, σχεδόν το 75% των ερωτηθέντων θεωρούν αναπόφευκτη την αθέτηση πληρωμών (default) από την Ελλάδα και περίπου οι μισοί από αυτούς προβλέπουν σοβαρές συνέπειες για τη χώρα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Επίσης, το 12% θεωρεί ότι μπορεί να έχουμε συνέπειες ανάλογες με αυτές της κατάρρευσης της Lehman Brothers.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου