iefimerida.gr |
Με αμείωτους ρυθμούς και παρά τα σημάδια σύγκλισης, μαίνεται η κόντρα Γερμανίας και ΕΚΤ σχετικά με το ποιος θα επωμιστεί το κόστος της διάσωσης της Ελλάδας.
Σε αυτήν τη διαμάχη Βερολίνου - Φρανκφούρτης αναφορικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η Γερμανία εξακολουθεί να επιμένει ότι οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει ουσιαστικά να εξαναγκαστούν για να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή αρωγή, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η ΕΚΤ με τη στήριξη της Γαλλίας. Συνθέτοντας την εικόνα σύγχυσης που επικρατεί, δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ανέφεραν ότι πρόθεση του Βερολίνου είναι να παρουσιάσει πρόταση σχετικά με την ανάγκη επιβολής πανευρωπαϊκού τραπεζικού φόρου ως κίνητρο για τη συμμετοχή των ιδιωτών.
Στον αγώνα δρόμου που έχουν αποδυθεί οι κοινοτικοί παράγοντες, έγινε χθες γνωστό ότι αύριο, παραμονή της Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια να μπουν οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο βοήθειας, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει και τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του ευρώ.
Ελπιδοφόρα μηνύματα για την επίδειξη διαλλακτικότερης στάσης από την πλευρά της κ. Μέρκελ προήλθαν από τον εκπρόσωπο Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος είπε χθες ότι η γερμανική κυβέρνηση αναμένει "θετικό αποτέλεσμα από τη Σύνοδο" που θα επιφέρει "ηρεμία" στην Ελλάδα και θα στείλει "ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές".
Oι άξονες
Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να καθοριστούν λεπτομερώς οι μεγάλοι άξονες του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται την Πέμπτη να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη. Επιχειρώντας να επιδείξει ευρωπαϊκό πνεύμα, ο Γερμανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Βερολίνο "δεν θα συμβάλει στην κακοφωνία που επικρατεί στην Ευρώπη".
Στο ίδιο εποικοδομητικό ευρωπαϊκό πλαίσιο επιχείρησε να κινηθεί και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διά του εκπροσώπου του Μάρτιν Κοτχάουζ είπε ότι "το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα θα συμφωνηθεί από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ".
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας εξέφρασε και η υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές, η οποία επεσήμανε ότι "από την αρχή της κρίσης και κάθε φορά που η Ευρώπη βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, κατάφερε να εμφανιστεί αλληλέγγυα και να δώσει λύσεις".
Παράλληλα, Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις σημείωνε χθες ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι δεν θα συγκαλούσε ποτέ Σύνοδο Κορυφής, εάν δεν είχε επαρκείς ενδείξεις από τις μεγάλες χώρες, κυρίως από τη Γερμανία, ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Ωστόσο, άλλες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Ρομπάι υπέκυψε σε έντονες γαλλικές πιέσεις για τη σύγκληση της Συνόδου, ώστε να στραφούν όλα τα βέλη προς τη Γερμανία με σκοπό να βρεθεί η κ. Μέρκελ προ των ευρωπαϊκών της ευθυνών, αναλαμβάνοντας και το ενδεχόμενο ρίσκο απομόνωσης στην αναμφίβολα πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Νέα επίθεση Τρισέ σε Μέρκελ
Θα πρέπει να υπάρχει ενιαία φωνή από τις κυβερνήσεις
Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ κλιμάκωσε χθες την αντιπαράθεση με τη Γερμανία εξαπολύοντας επίθεση κατά της Ανγκελα Μέρκελ στη συνέντευξή του στους "Financial Times Deutschland", εκτενή αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε χθες το "Εθνος". Απευθυνόμενος προσωπικά στη Γερμανίδα καγκελάριο, με αφορμή τις αντιφατικές δηλώσεις της των τελευταίων ημερών, ο κ. Τρισέ δεν δίστασε να υπογραμμίσει ότι "απαιτείται επειγόντως βελτίωση της λεκτικής πειθαρχίας", καθώς "σε τόσο ευαίσθητα και πολύπλοκα ζητήματα οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εκφράζονται με ενιαία φωνή".
Ο Γάλλος τραπεζίτης επανέλαβε τις θέσεις του σχετικά με την αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης στην επίλυση της κρίσης χρέους.
"Σε περίπτωση που η απόφαση των κυβερνήσεων οδηγήσει σε μερική ή ολική στάση πληρωμών, θα πρέπει οι κυβερνήσεις να φροντίσουν για τη δημιουργία εγγυήσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση" διεμήνυσε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο ο κ. Τρισέ.
Με αυτήν την παρέμβαση ο κ. Τρισέ απάντησε στα σενάρια λύσεων που προκρίνουν "κούρεμα" του χρέους της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μερική ή ολική στάση πληρωμών.
Ο κορυφαίος τραπεζίτης προειδοποίησε μάλιστα ότι σε αυτήν την περίπτωση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αποδέχεται πλέον ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να διασφαλίζει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου