Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση για την σταθεροποίηση των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε σήμερα πως ηπυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα οδεύει προς την επίλυσή της, τέσσερις μήνες μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα των τελευταίων 25 χρόνων... 

«Η πρώτη φάση του χρονοδιαγράμματος για την σταθεροποίηση του πυρηνικού εργοστασίου θα ολοκληρωθεί σήμερα, μέσα στη διορία που είχε οριστεί», διεβεβαίωσε ο Καν ενώπιον του κοινοβουλίου.

«Είμαστε έτοιμοι να μπούμε στη δεύτερη φάση», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση και η εταιρία Tokyo Electric Power (Tepco) που διαχειρίζεται το εργοστάσιο καταβάλλουν εδώ και πολλές εβδομάδες προσπάθειες να εγκαταστήσουν ένα σύστημα ψύξης των πυρηνικών καυσίμων για να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία των αντιδραστήρων κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου, μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο.

«Κατευθυνόμαστε προς την έξοδο από την κρίση», τόνισε ικανοποιημένος ο ιάπωνας πρωθυπουργός, την ίδια ώρα που αυξάνονται οι φόβοι για μόλυνση των τροφίμων στις πληγείσες περιοχές.

«Δεν θα πω ότι 'πετύχαμε μεγάλο σκορ', αλλά η ομάδα μου έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει με θάρρος και σημείωσε πρόοδο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γκόσι Χοσόνο, ο υπουργός που έχει αναλάβει την διαχείριση της πυρηνικής κρίσης, θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης σταθεροποίησης των έξι αντιδραστήρων της Φουκουσίμα, οι τέσσερις από τους οποίους καταστράφηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Θα παρουσιάσει επισης έναν αναθεωρημένο «οδικό χάρτη» για την αντιμετώπιση του πυρηνικού δυστυχήματος.

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι που ζούσαν σε μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο και σε μια λωρίδα που εκτεινόταν βορειοδυτικά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας.

Με δεδομένη την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα μπορέσει να προχωρήσει στη μερική άρση της απαγόρευσης που αφορά τους κατοίκους της "ζώνης προετοιμασίας άμεσης εκκένωσης", 20 ως 30 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο.

Στο μεταξύ, μετά τους φόβους για μόλυνση των φρούτων και των λαχανικών από τις κοντινές στο πυρηνικό εργοστάσιο περιφέρειες, εδώ και μια εβδομάδα στον κατάλογο των μολυσμένων με ραδιενέργεια "προϊόντων" προστέθηκαν και τα βοοειδή.

Σε ποσότητες βοδινού κρέατος ανιχνεύτηκαν ποσοστά καισίου μεγαλύτερα του κανονικού.

Σε περίπου 650 βοοειδή, κυρίως από την περιοχή της Φουκουσίμα, δόθηκε μολυσμένη τροφή με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την πώληση βοδινού κρέατος από την επαρχία της Φουκουσίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου