Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Το “Ταμείο” της Ανατολικής Γερμανίας και η τρομοκρατία

statesmen.gr
Το Ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις, όπως από καιρό λέγεται, θα αναδειχθεί εκ των πραγμάτων και πέρα από τις όποιες αξιολογικές εκτιμήσεις σε κομβικής σημασίας παράγοντα για την προώθηση και την υλοποίηση της λεγομένης Νέας Οικονομικής Πολιτικής. Αυτής που μεταξύ άλλων, αποσκοπεί να ‘εξυγιάνει’ τον δημόσιο τομέα και να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία...

Το Ταμείο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την αποστολή που έχει να εκπληρώσει, παρουσιάζει καταστατικές ομοιότητες, όπως έχει εξάλλου επισημανθεί στη σχετική αρθρογραφία, με τηνκρατική εταιρεία της Γερμανίας, Treuhand- Anstalt, που είχε αναλάβει την ιδιωτικοποίηση ή την παύση λειτουργίας των πρώην ‘Λαικών Κρατικών Εργοστασίων’ της Ανατολικής Γερμανίας, μετά την ένωσή της, το 1991, με τη Δυτική Γερμανία.

Γενικός Διευθυντής της Γερμανικής Κρατικής αυτής εταιρείας, είχε αναλάβει ο Δυτικογερμανός επιχειρηματίας, Ντέτλεβ Ροβέντερ. Η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου αυτής της εταιρείας αποτελούνταν από Δυτικογερμανούς και κατηγορούνταν ότι αδιαφορούσε για τις σκληρές κοινωνικές συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί στην Ανατολική Γερμανία, όπου η ανεργία είχε φτάσει σε ποσοστό 50%.

Τον Απρίλιο του 1991, έξι μόλις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της κρατικής εταιρείας, ο Γενικός της Διευθυντής, δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση Φράξια-Κόκκινος Στρατός . Είναι αξιοπερίεργο ότι η τρομοκρατική αυτή οργάνωση είχε ουσιαστικά αποψιλωθεί, καθώς η πρώτη γενιά στελεχών είχαν πεθάνει στις φυλακές του Στανχάιμς τη δεκαετία του 70, ενώ οι επιζώντες κατέφυγαν τη δεκαετία του 80 στην Ανατολική Γερμανία, όπου γνωστοί όντες παροπλίστηκαν. Η ‘νέα γενιά’ τρομοκρατών, η επιλεγόμενη και Das RAF-Phantom (από τον συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου Γκέρχαρντ Βισνέφσκι) προέβη σε δύο δολοφονίες, αυτή δηλαδή του Γενικού Διευθυντή της Treuhand- και του Άλφρεντ Χερχάουσεν , του γενικού διευθυντή της Deutsche Bank, τον Νοέμβριο του 1989, που οραματίζονταν ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Πολωνία και την Ανατολική Ευρώπη και υποστήριζε τη διαγραφή ενός σημαντικού μέρους των χρεών του Τρίτου Κόσμου.

Η ‘νέα γενιά’ τρομοκρατών, ‘αποσύρθηκε’, έτσι ξαφνικά όπως εμφανίστηκε, αποκηρύσσοντας τη βία ως πολιτικό μέσο, με ‘ανακοινώσεις’ στις μεγάλες εφημερίδες της ενωμένης Γερμανίας. Και κανείς έκτοτε δεν τους αναζήτησε…

ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου