Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Κανένα φως για την άμβλυνση της πολιτικής κρίσης στην Τουρκία

Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο Ερντογάν
Κανένα φως δεν φαίνεται προς το παρόν στην Τουρκία για την άμβλυνση της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε σήμερα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει απέναντι στα αιτήματα της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν υπήρξε και κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ...

Με ενδιαφέρον αναμενόταν η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Κι αυτό επειδή η κοινή γνώμη, αλλά ιδιαίτερα η αντιπολίτευση θεωρούσε ότι η κρίση θα ξεπερνιόταν αν αναλάμβανε πρωτοβουλία η κυβέρνηση.

Την περασμένη Τρίτη είχε συνέλθει σε σώμα η τουρκική εθνοσυνέλευση με τη νέα της σύνθεση. Το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η ορκωμοσία των βουλευτών.

Οι βουλευτές του ΡΛΚ μετείχαν στη συνεδρίαση αλλά δεν ορκίστηκαν. Ο Κιλιτσντάρογλου ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές του κόμματός του δεν θα ορκιστούν έως ότου βρεθεί ένας τρόπος για να αποφυλακιστούν και να ορκιστούν οι δύο βουλευτές του ΡΛΚ που είναι προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Εργκένεκον. Το αίτημα των βουλευτών για αποφυλάκιση έχει απορριφθεί από το αρμόδιο δικαστήριο.

Ο Ερντογάν στη σημερινή του ομιλία όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στην αξίωση αυτή του ΡΛΚ, αλλά είπε ότι «αυτοί που γνωρίζοντας τί θα συμβεί κατέθεσαν τις εν λόγω βουλευτικές υποψηφιότητες, είναι υποχρεωμένοι τώρα να σεβαστούν τις δικαστικές αποφάσεις».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν «το ΡΛΚ έχει οντολογικά προβλήματα. Αυτοί που μποϊκοτάρουν την εθνοσυνέλευση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ίδιοι είναι το εμπόδιο που ορθώνεται μπροστά στη λαϊκή βούληση. Η στάση αυτή είναι μαύρη κηλίδα στην ιστορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είτε προσέλθει είτε όχι η αντιπολίτευση, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη λειτουργία της εθνοσυνέλευσης».

Ο Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο Γκιουλ. Μετά τη συνάντηση ο ηγέτης του ΡΛΚ είπε απλώς ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο σχετικά με τις θέσεις του κόμματός του επί του θέματος. Ο Κιλιτσντάρογλου δεν δέχθηκε καμία ερώτηση, ενώ αργότερα απαντώντας σε ερώτηση για το τι ζητά το κόμμα του είπε «ζητούμε την εφαρμογή των αρχών του οικουμενικού δικαίου».

Το ΡΛΚ υποστηρίζει ότι οι προφυλακισμένοι βουλευτές πρέπει να αποφυλακιστούν διότι βρίσκονται στη φυλακή -ο ένας από τους δύο τουλάχιστον- εδώ και τρία χρόνια. Αυτό είναι σύμφωνο προς την τουρκική νομοθεσία, αλλά αντίθετο προς το πνεύμα σχετικών διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει η Τουρκία και προς σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο Γκιουλ επρόκειτο να έχει και ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΚΕΚ) Μπαχτσελί. Ο τελευταίος ανακοίνωσε σήμερα ότι απέρριψε την πρόταση αυτή του Γκιουλ τονίζοντας ότι το κόμμα του «δεν είναι μέρος της κρίσης» και ότι «ο Γκιουλ πρέπει να απομακρυνθεί από το πεδίο έλξης του Ερντογάν». Σημειώνεται ότι υπάρχει και ένας βουλευτής του ΚΕΚ που είναι προφυλακισμένος, κατηγορούμενος στην υπόθεση Εργκένεκον.

Αύριο ο πρόεδρος Γκιουλ θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία των ανεξάρτητων βουλευτών που έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας. Οι ανεξάρτητοι είναι μέρος της κρίσης για δύο λόγους. Πρώτον η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή έχει ακυρώσει το βουλευτικό αξίωμα του ανεξάρτητου Χατίπ Ντίτζλε και δεύτερον υπάρχουν πέντε ανεξάρτητοι που έχουν εκλεγεί αλλά είναι προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK).

Το «κύριο αίτημα» των ανεξάρτητων, έτσι όπως το διατύπωσε χτες ένας από αυτούς, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι «να δηλώσει το κυβερνών κόμμα ότι είναι έτοιμο για μερική αναθεώρηση του Συντάγματος και για πραγματοποίηση συμπληρωματικών εκλογών στην εκλογική περιφέρεια του νομού Ντιγιάρμπακιρ».Ο Ντίτζλε εξελέγη στο Ντιγιάρμπακιρ. Μετά την ακύρωση του βουλευτικού του αξιώματος, με απόφαση της εκλογικής επιτροπής, η έδρα μεταβιβάστηκε σε υποψήφια του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου