Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης! Αλλά για πόσο; Τώρα αρχίζει ο Γολγοθάς των πολιτών

- Ο κ. Παπανδρέου ξαναζήτησε συναίνεση αλλά επιτέθηκε και στη Ν.Δ ως υπαίτια του Μνημονίου
- Ο κ. Πάγκαλος μίλησε για δημοκρατία από το 1981 προκαλώντας την αποχώρηση της Ν.Δ.
- Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε και πάλι εκλογές αμέσως και όχι δημοψηφίσματα
- Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής συζήτησης για το Μεσοπρόθεσμο κ. Μακρυπίδης...
Με 155 ψήφους η κυβέρνηση έλαβε τελικά όπως αναμενόταν ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές μόνο του κυβερνώντος κόμματος, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης με 144 ψήφους.

Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας το λόγο έλαβε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έκανε λόγο για ένα δημοψήφισμα που θα ενώσει τον λαό και όχι με διχαστικά διλήμματα. Αναφορικά με το οικονομικό κομμάτι, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να υποσχεθεί περισσότερα χρήματα ή νέες προσλήψεις στο δημόσιο αλλά καλύτερη διαχείριση.

Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά τόνισε πως ζήτησε να επαναδιαπραγματευτούν μαζί με την τρόικα αλλά η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε και κάλεσε εκ νέου για συναίνεση λέγοντας πως υπάρχουν δεκάδες σημεία σύγκλισης με πολλά κόμματα και ευρύτερες δυνατότητες συναίνεσης.

Αναφορικά με το αίτημα του κ. Σαμαρά για εκλογές δήλωσε πως αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα χρειαζόταν η πατρίδα, ενώ δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι η χώρα δεν θα χρειαζόταν κανένα μνημόνιο εάν η Νέα Δημοκρατία είχε κάνει καλά τη δουλειά της.

Εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης και απέρριψε κατηγορηματικά το δημοψήφισμα που προωθεί η κυβέρνηση. Μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά, το λόγο έλαβε ο κ. Πάγκαλος που με μία δήλωσή του προκάλεσε την προσωρινή αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν δήλωσε ότι η Δημοκρατία στη χώρα ήρθε το 1981 και όχι το 1974.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι το τελεσίγραφο των Βρυξελλών δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση αλλά προς το λαό που στην ουσία του λένε ή "κεφάλια μέσα αν όχι συναίνεση ή 5η δόση δεν έχεις". Μάλιστα, ζήτησε από τον λαό να στείλει το δικό του τελεσίγραφο και όχι αγωνιστική διαπραγμάτευση στα πλαίσια της Ε.Ε.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Μετά τον κ. Βενιζέλο τον λόγο έλαβαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο κ. Τσίπρας ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει ξανά τέτοιο έλλειμμα εμπιστοσύνης, ενώ χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έκθεση δικαστικού επιμελητή και λεηλασίας πριν από τη χρεοκοπία.

Βέβαια στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας καταφέρθηκε εναντίον του ΛΑΟΣ, λέγοντας πως εξοργίζεται πως την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για κοτζαμπάσηδες ανοίγει τις αγκάλες της στον Καρατζαφέρη και την ακροδεξιά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
«Πάση θυσία πρέπει να βρούμε τρόπο συνεννόησης, υπάρχουν καλές προτάσεις από όλα τα κόμματα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να προχωρήσουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης για τη ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. «Μπορεί να υπήρξε δυσκολία, να μην μπορέσαμε να κάνουμε μια κυβέρνηση εθνικής δράσης, πρέπει όμως να δουλέψουμε όλοι σε αυτή την κατεύθυνση για να σωθεί η χώρα. Ουδείς ωφελείται με το να δίνει επιχειρήματα μόνο στη πλατεία», επεσήμανε ο κ Καρατζαφέρης.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε θετική την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου να προχωρήσει τη συναίνεση, ενώ σχολιάζοντας την ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να πουλήσει σε Εσκιμώο ψυγείο. Όμως το θέμα δεν είναι του πουλήσετε ψυγείο, αλλά να του βρείτε τα εργαλεία για να μπορεί να ψαρεύει. Αυτά περιμέναμε να ακούσουμε».

Νωρίτερα όλα τα βλέμματα στράφηκαν στην ομιλία του κ. Βενιζέλου ο οποίος μίλησε για τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε από την τρόικα για υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου έως τις 30 Ιουνίου γιατί διαφορετικά η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει. Για αυτό το λόγο άλλωστε και ο κ. Βενιζέλος όπως ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, θα φέρει το Μεσοπρόθεσμο με τη μορφή του κατεπείγοντος.


Αρχικά στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι για το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει, πρέπει όλοι να ευχαριστήσουν τον ελληνικό λαό. Όπως τόνισε οι πολίτες είναι πικραμένοι και είναι διάχυτες οι αγωνίες και οι ανασφάλειες, καθώς δεν ξέρουν εάν οι θυσίες που κάνουν θα πιάσουν τόπο.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις θυσίες του ελληνικού λαού και στη δύσκολη πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες, αλλά δήλωσε πως η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή.



Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως υπάρχει συναίνεση στην χώρα αλλά την κρύβουμε, ενώ δήλωσε πως θα ήθελε να έρθουν μαζί του στο επόμενο Eurogroup εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, ενώ κατέληξε ότι υπάρχει συμφωνία πως πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.


Πάντως, εν μέσω του εκρηκτικού πολιτικού κλίματος παραιτήθηκε από πρόεδρος της επιτροπής για το Μεσοπρόθεσμο ο κ. Μακρυπίδης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δυσαρεστήθηκε καθώς περίμενε να αξιοποιηθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Πάντως, ο ίδιος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή
Και κατά τη σημερινή συνεδρίαση, οι τόνοι μεταξύ Κυβέρνησης και Ν.Δ., μετά και το ναυάγιο της συνεννόησης, είναι υψηλοί….

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, είπε οτι η αξιοπιστία της χώρας είναι στο ναδίρ. Είπε επίσης οτι σήμερα στο παρά πέντε η κυβέρνηση ανακαλύπτει και απορρίπτει την συναίνεση . Ζήτησε εκλογές λέγοντας οτι η πραγματική ψήφος εμπιστοσύνης δίνεται από την κοινωνία.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό οτι τορπίλισε την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Στην αντίπερα όχθη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Σαχινίδης εξαπέλυσε αιχμηρότατη κριτική κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο τόνισε πως συμπεριφέρεται σαν παίκτης του πόκερ.



newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου