Από την κρησάρα της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Υπουργικού Συμβουλίου θα περάσει σήμερα το νέο και κάπως… βελτιωμένο πακέτο μέτρων από το οποίο και θα εξαρτηθεί η περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδα από την Τρόικα...
Αύριο ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος θα παρουσιάσει το πρόγραμμα στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ για θέματα Οικονομίας. Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και ο εφαρμοστικός νόμος θα κατατεθούν στη Βουλή έως την Παρασκευή το πρωί, καθώς πρέπει να ψηφιστούν έως τις 30 Ιουνίου.
Οι αλλαγές που «κλείδωσαν» χθες, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή και ύστερα από διαδοχικές συσκέψεις του νέου υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με όλο σχεδόν το οικονομικό επιτελείο, αφορούν τόσο το μέτρο της έκτακτης εισφοράς, όσο και εκείνο της επιβολής ειδικού τέλους στους επιτηδευματίες. Επίσης, αφορούν το μέτρο των αποδείξεων, τον ειδικό φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης, τη μείωση του αφορολόγητου στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το τέλος υπέρ ακίνητης περιουσίας που επρόκειτο να ενταχθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Πιο αναλυτικά:
1. Διευρύνεται το κλιμάκιο εισοδήματος στο οποίο θα υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά – κεφαλικός φόρος, με συντελεστή 1%. Στον εφαρμοστικό νόμο το όριο της έκτακτης εισφοράς 1% είναι 12.000 – 25.000 ευρώ, αντί για 20.000 ευρώ που ήταν αρχικά. Από 25.000 – 50.000 ευρώ θα είναι 2% και από 50.000 ευρώ και άνω θα είναι 3%.
2. Το τέλος επιτηδευματιών θα αφορά κυρίως όσους δηλώνουν μέχρι 12.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω θα υπάρχει συμψηφισμός με την έκτακτη εισφορά.
3. Αλλάζει το μέτρο των αποδείξεων. Πλέον θα απαιτούνται αποδείξεις δαπανών ίσες με το 25% του εισοδήματος του κάθε φορολογούμενου, ενώ δεν θα υπάρχει έκπτωση φόρου. Έτσι όμως, οι πολίτες θα χάσουν την ευκαιρία της επιστροφής φόρου, που αξιοποίησαν φέτος.
4. Θα υπάρχει μια αύξηση στον ειδικό φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης της τάξεως των 5 λεπτών το λίτρο.
5. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου ακίνητης περιουσίας θα είναι στα 200.000 ευρώ, από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα.
6. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, δεν θα υπάρχει τελικά το ειδικό τέλος υπέρ ακίνητης περιουσίας, που ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είχε προτείνει να μπει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
7. Παραμένουν τα σκληρά μέτρα μείωσης των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, αλλά και η περικοπή του εφάπαξ των Δημοσίων υπαλλήλων.
newsbeast
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου