Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Το τριπλό σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδος – Νέο δάνειο, εθελοντική αναδιάρθρωση, αλλάζει και το μνημόνιο για να αποφευχθεί η χρεοκοπία


Τριπλό σχέδιο ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας φαίνεται ότι επεξεργάζονται η Τρόικα, η ΕΚΤ, οι βασικοί διαπραγματευτές αγοράς και η Ελλάδα. Παράλληλα, με νέες πληροφορίες, η Γερμανία φαίνεται ότι αρχίζει εξετάζει θετικότερα το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, περιορίζοντας τις πιέσεις που έχει ασκήσει για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους. Με βάση το νέο πλάνο σωτηρίας της Ελλάδος υπάρχουν 3 βασικοί σχεδιασμοί. 
Α)Η Ελλάδα θα πάρει κανονικά τις δόσεις του 2011. Μπορεί να υπάρχει προβληματισμός για την ανακολουθία της Ελλάδος όσον αφορά την εφαρμογή του μνημονίου αλλά η Ευρώπη θα συνεχίζει να δανείζει την Ελλάδα. Η 5η δόση θα χορηγηθεί.
Ταυτόχρονα η Τρόικα σχεδιάζει να δανείσει περαιτέρω την Ελλάδα πιθανότατα με ένα ποσό 50 με 60 δις ευρώ.
Β)Θα προταθεί ένα σχέδιο για την επιμήκυνση του παλαιού χρέους κατά 8 με 10 χρόνια.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες το σχέδιο περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους.
Ο βασικός πυλώνας της διάσωσης της χώρας παραμένει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Ωστόσο η νέα βασική παράμετρος που έρχεται να προστεθεί είναι ότι η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την πιστή εφαρμογή των αποκρατικοποιήσεων θα ζητήσει από την ΕΕ και την Τρόικα να ενεργοποιήσει την διαδικασία επιμήκυνσης του παλαιού χρέους.
Η Ελλάδα σε αυτή την φάση δεν συζητά haircut δεν συζητά δηλαδή απομείωση ομολόγων ώστε να χάσουν οι δανειστές της χώρας.
Η Ελλάδα προτείνει την εθελοντική επιμήκυνση του παλαιού ελληνικού χρέους των 355 δις ευρώ με τις εξής 5 παραμέτρους.
1)Θα αποταθεί σε όλους τους κατόχους ομολόγων και θα τους ζητήσει αύξηση του χρόνου αποπληρωμής ή μεγάλη μείωση επιτοκίων στο 3% ή 3,5%.
Οι σκέψεις που υπάρχουν είναι πρώτα να απευθυνθεί στους μεγάλους κατόχους ομολόγων δηλαδή την ΕΚΤ, τις ελληνικές τράπεζες και στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
2) Θα αντικατασταθούν τα ομόλογα που λήγουν με νέα ομόλογα ή κατά την διαδικασία της λήξης ή και νωρίτερα με βάση τις συμφωνίες που θα υπάρξουν.
3)Ο χρόνος επιμήκυνσης θα είναι 8 με 10 χρόνια και θα αφορά οριζόντια όλα τα ομόλογα πλην των εντόκων και των πολύ μακροπρόθεσμων ομολόγων π.χ. 30 χρόνια.
4)Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους.
5)Η όλη διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα 6 μηνών από την στιγμή που θα ενεργοποιηθεί και η βασική στόχευση είναι το τελικό μοντέλο που θα υιοθετηθεί να είναι αυστηρά εθελοντικό.
Μεταξύ των σχεδίων που έχουν εξετασθεί είναι πως θα αντιδράσει το ελληνικό κράτος αν δεν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στην εθελοντική διαδικασία επιμήκυνσης του χρέους.
Στο θέμα αυτό θα ζητήσει την παρέμβαση και καθολική συμμετοχή τόσο της ΕΚΤ όσο και των ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών.
Βέβαια η ΕΚΤ μέχρι τώρα έχει ταχθεί κατά της επιμήκυνσης του χρέους φοβούμενη ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα λάβει διαστάσεις καθώς και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα σπεύσουν να υιοθετήσουν ένα σχέδιο επιμήκυνσης του χρέους τους.
Γ)Η τρόικα θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός νέου μνημονίου το οποίο θα είναι πιο αυστηρό ενώ θα τεθούν και σαφή χρονοδιαγράμματα. Στο νέο μνημόνιο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα περάσει σε μια ανεξάρτητη αρχή στην οποία θα συμμετέχει και η Τρόικα.

Αλλάζει στάση η Γερμανία

Αλλαγή ρότας φαίνεται να έχει σημάνει στο γερμανικό στρατόπεδο, καθώς σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal, η γερμανική πλευρά φαίνεται ότι κάμπτει τις πιέσεις για αναδιάταξη του ελληνικού χρέους και έχει αρχίσει να βλέπει θετικότερα το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς τη χώρα μας.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η γερμανική πλευρά έχει ήδη δει την ανάγκη περισσότερων χρημάτων προς την Ελλάδα, ενώ έχει αφήσει κατά μέρους και τη ρητορική για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στις λύσεις της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Χωρίς να έχει εγκαταλειφθεί η λύση της αναδιάρθρωσης, οι Γερμανοί φαίνεται ότι συμμερίζονται τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από τα περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα της ελληνικής κυβέρνησης, μετά μάλιστα και από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού οικονομικών, ότι μέσα Ιουλίου δεν θα μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της η κυβέρνηση εάν δε ληφθεί η επόμενη δόση.
Στην προσεχή σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων πιθανόν να υπάρξουν εξελίξεις στο ζήτημα, ενώ και την Τετάρτη, αύριο, θα υπάρξει συνάντηση αξιωματούχων από ευρωπαϊκά υπουργεία Οικονομικών στην Βιέννη, ώστε να συζητηθεί το θέμα, στη βάση του νέου προγράμματος λιτότητας που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου