Την ώρα που στην Αθήνα η αγωνία για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, κορυφώνεται, πληθαίνουν οι φωνές που αποκλείουν τη στάση πληρωμών.
Την άποψη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εκταμιεύσει τελικά την πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο οικονομολόγος Άνταμ Λέρικ του ανεξάρτητου...
ινστιτούτου μελετών American Enterprise Institute, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο."Στο τέλος, το Ταμείο θα δανείσει τα χρήματα. Η Ελλάδα, η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συμφωνήσουν σε ένα καινούριο πρόγραμμα. Οι Έλληνες θα δώσουν νέες υποσχέσεις και οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα δεχτούν πιο ευέλικτους όρους", υποστήριξη ο Λέρικ.
Για τον Αμερικανό οικονομολόγο, το ΔΝΤ σήμερα "πλήρωνει" τα λάθη που έγιναν πριν από ένα χρόνο.
"Οι Έλληνες δούλεψαν σκληρά, πολύ πιο σκληρά απ' όσο προβλέπαμε γενικά. Όμως το γεγονός παραμένει ότι οι όροι δεν εκπληρώθηκαν. Και αυτό γιατί το πρόγραμμα ήταν κακοσχεδιασμένο εξ αρχής. Για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, θα πρέπει να χρηματοδοτείται πλήρως από την αρχή μέχρι το τέλος", εξήγησε.
Καμία περίπτωση αναδιάρθρωσης
Το κοινό σχέδιο ΕΕ-ΔΝΤ για τον δανεισμό της Ελλάδας "δεν προβλέπει την αναδιάρθρωση", τόνισε από την πλευρά του ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος εμμένει στην απόρριψη της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας και πιέζει για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
"Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυστηρά και πλήρως το πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Τρισέ, σε χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα "Aachener Zeitung".
"Είναι πολύ σημαντικό να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος, προκειμένου να ανοίξει σταθερά ο δρόμος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας" λέει ο κ. Τρισέ.
Αποδείξεις ζητούν οι Σουηδοί
Περικοπές δαπανών ύψους 15% του ΑΕΠ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους συνιστά στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Άντερς Μποργκ.
"Η Ελλάδα πρέπει να κάνει η ίδια περισσότερα και να δείξει ότι παίρνει τα φάρμακα της αγωγής που της δόθηκε", λέει στη γερμανική εφημερίδα "Die Welt".
Μόνον όταν η Ελλάδα επιτύχει ουσιαστικά πλεονάσματα, μπορεί να γίνει λόγος για επιμήκυνση ή άλλες παρόμοιες ελαφρύνσεις, προσθέτει ο κ. Μποργκ και σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα των βαλτικών χωρών, π.χ. της Εσθονίας, όπου οι περικοπές του προϋπολογισμού έφτασαν το 15% του ΑΕΠ.
Ο Σουηδός υπουργός, υπογραμμίζει ότι ειδικά στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας χρειάζονται αλλαγές, ενώ εκτιμά ότι θα χρειαστούν μέχρι και επτά χρόνια, προκειμένου η Ελλάδα να επανακτήσει τη δημοσιονομική της αξιοπιστία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου