Σε αδιέξοδο βρίσκεται η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με την «αποστασία» συνδικαλιστών και πολιτικών φορέων που πρόσκεινται στο κόμμα. Είναι μάλλον η πρώτη φορά στα χρόνια του συνδικαλισμού στη χώρα μας, που ο κύριος πυλώνας στήριξης μιας κυβέρνησης από την κοινωνική βάση καταρρέει…
Είθισται οι συνδικαλιστικοί φορείς να φέρνουν ψηφοφόρους στο κόμμα που πρόσκεινται και να παρέχουν πλήρη υποταγή και στήριξη στις πολιτικές του κόμματος, ακόμα και όταν δεν συμφωνούν. Ωστόσο, οι αντιδράσεις των πάλαι πότε σκληροπυρηνικών «πρασινοφρουρών» στην πολιτική Παπανδρέου όχι μόνο υποδηλώνει το μέγεθος της δεινότητας των μέτρων, αλλά και τον ενίοτε «πελατειακό» τρόπο λειτουργίας του συνδικαλισμού.
Όπως και να έχει η κυβέρνηση Παπανδρέου δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις αντιδράσεις των «πράσινων» συνδικαλιστών και φορέων, οι οποίες λαμβάνουν διαστάσεις ομαδικού αντάρτικου.
Κυρίαρχα πρόσωπα του κύματος «αποστασίας» είναι, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, ο Θέμης Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ, ο πρόεδρος της ΠΑΣΚΕ ΟΤΕ, Παναγιώτης Κούτρας ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου, και ο πρόεδρος της Αριστελής Πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.
Νίκος Φωτόπουλος, ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Επί 32 χρόνια συνδικαλίζεται προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ και μόλις πέρυσι εκλέγεται πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Η ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΔΕΗ αποτέλεσε και την αιτία «διαζυγίου» του κ. Φωτόπουλου με την κυβέρνηση. Κινητοποιήσεις, απεργίες, επιστολές προς τον πρωθυπουργό και εμπρηστικές δηλώσεις κατά του σημερινού ΠΑΣΟΚ στοιχειοθετούν την νέα στάση του κ. Φωτόπουλου καθιστώντας τον τον πιο σκληροπυρηνικό «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ έπειτα από…32 χρόνια. «Δεν πάει άλλο με τα μέτρα. Η κρίση έχει υπευθύνους και ονοματεπώνυμο» έχει δηλώσει, ενώ έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση για αθέτηση των υποσχέσεών της. Φυσικά, δεν έχουν λείψει και οι απειλές μέσω sms, όπως «Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ». Αναφερόμενος ειδικότερα στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ο κ. Φωτόπουλος επαναλαμβάνει συνεχώς ότι αναμένονται σκληρές συγκρούσεις για την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ.
Θέμης Μπαλασόπουλος, ΠΑΣΚΕ ΟΤΑ
Ο Θέμης Μπαλασόπουλος, γραμματέας της ΠΑΣΚΕ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρόεδρος της Ομοσπονδίας των 70.000 εργαζομένων της (ΠΟΕ-ΟΤΑ) από το 2001, έπειτα από 28 χρόνια συνδικαλισμού φίλα προκείμενος στο ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε ότι η ΠΑΣΚΕ ΟΤΑ πρέπει να αποχωρήσει από το κόμμα.
Άραγε, γίνεται ένας συνδικαλιστής να πάψει να είναι ΠΑΣΟΚ και δη όταν επί χρόνια είχαν αναπτυχθεί σχέσεις «αλληλοπροστασίας» μεταξύ κόμματος και συνδικαλιστών ;
Και όμως όπως εξηγεί σε επιστολή του ο κ. Μπαλασόπουλος, «Είναι αυτοδίκαιη η παύση όταν μιλάμε για το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε ξανά το κόμμα. Εκβιαστικά μας πήραν την ψήφο και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ποιος βγήκε στο πεζοδρόμιο τότε; Πήγε ποτέ ο κ. Παμπούκης ή η κ. Μπιρμπίλη να μιλήσουν πρωί σε κάποιο εργοτάξιο;».
«Περιμένουμε να ακολουθήσουν και άλλες ΠΑΣΚΕ από το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Υπάρχουν τέτοια μηνύματα» έχει τονίσει ο κ. Μπαλασόπουλος..
Παναγιώτης Κούτρας, ΠΑΣΚΕ ΟΤΕ
Μετά τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ και την ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ, η κεντρική γραμματεία της ΠΑΣΚΕ ΟΤΕ με μια επιστολή κόλαφο του κ. Παναγιώτη Κούτρα προς όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και τον Γιώργο Παπανδρέου, δήλωσε αναγκασμένη να πορευτεί έπειτα από χρόνια «σε διαφορετικούς δρόμους». Επιχειρώντας να υπενθυμίσει στη σημερινή κυβέρνηση ότι «άλλα έλεγε τότε». Παρά την διαφοροποίηση της σημερινής ΠΑΣΚΕ ΟΤΕ από τις πολιτικές της κυβέρνησης, να υπενθυμίσουμε ότι επί «χρυσές» εποχές ΟΤΕ ο η ΠΑΣΚΕ ΟΤΕ είχε κατηγορηθεί ότι κώφευε στα προβλήματα των εργαζομένων, ενώ ουκ ολίγες φορές η ΠΑΣΚΕ ΟΤΕ έχει κατηγορηθεί για συνδικαλισμό του… καναπέ και «πολυτελή» συνδικαλιστική δράση. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύεται ότι όταν η περίοδος των παχέων αγελάδων τελειώσει και η κρίση χτυπήσει και την δικιά μας οικία, τότε μέχρι και οι συνδικαλιστές ξεχνούν ταμπέλες και χρώματα.
Χρήστος Παπαστεργίου, ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης
Με τον πιο απροσδόκητο τρόπο αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης στην πολιτική Παπανδρέου, ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Παπακωσταντίνου. Να παραιτηθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ως ένδειξη συγγνώμης προς τον λαό για τα προβλήματα που προκάλεσε η πολιτική της και για να διευκολύνει τον Γιώργο Παπανδρέου, σχεδόν απάίτησε το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης μόλις πριν λίγες μέρες.
Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαστεργίου χρόνια πιστός στο ΠΑΣΟΚ και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Μακεδονία σε συνάντηση με συναδέλφους του προαποφάσισαν τα τρία «όχι» που είπαν στην κυβέρνηση . «Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, «όχι» στην υποβάθμιση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Φαίνεται ότι στους «αγανακτισμένους» ανήκουν σίγουρα ο κ. Παπαστεργίου και οι ομοϊδεάτες του.
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ
Ανασχηματισμό, αλλαγή πολιτικής και έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ζήτησε για μια ακόμη φοράμε ανακοίνωσή της η Αριστερή Πρωτοβουλία του κόμματος, με επικεφαλής τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια φέρεται να ... στρίβειν δια το αρραβώνος από την παράταξη.
Σε μία ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωση, με τίτλο «από το ΠΑΣΟΚ της κυβερνητικής κρίσης στο ΠΑΣΟΚ της ανατροπής», η μεγαλύτερη εσωκομματική του τάση, μιλά για αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και κατηγορεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό για λανθασμένες πολιτικές και επιλογές προσώπων. «Οι μνημονιακοί» υπουργοί -που κατά σύμπτωση είναι επιλεγμένοι από τον πρωθυπουργό και όχι εκλεγμένοι από τον λαό- μας εγγυώνται τη δυστυχία μας και την οπισθοδρόμηση», σημειώνουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης, τονίζοντας ότι εδώ που έχουμε φτάσει, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Ως εκ τούτου, τονίζουν ότι «χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και προσώπων», ενώ ζητούν από τον Γιώργο Παπανδρέου να δρομολογήσει τις διαδικασίες ενός έκτακτου Συνεδρίου άμεσα, ώστε να αποφασιστεί ποια πολιτική θα εφαρμοστεί, καθώς “συναίνεση και νομιμοποίηση από το πάνω και έξω δεν γίνεται»…
newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου