Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Συνάντηση την Τετάρτη στη Βιέννη για το ελληνικό χρέος

Αξιωματούχοι από τα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν την Τετάρτη στη Βιέννη για να συζητήσουν την κρίση του ελληνικού χρέους, όπως δηλώνουν ευρωπαϊκές πηγές. Η συνεδρίαση των υφυπουργών Οικονομικών θα έχει αντικείμενο τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας και ενδεχόμενη νέα βοήθεια προς τη χώρα, στη βάση του σχεδίου εισήγησης της τρόικας, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο... 

Η ίδια η έκθεση, η οποία θα προσδιορίζει πού βρίσκεται η Αθήνα στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, αναμένεται επισήμως στο τέλος της εβδομάδας, αλλά ενδέχεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

Σύμφωνα με την Wall Sreet Journal, οι αξιωματούχοι από τα ευρωπαϊκά υπουργεία Οικονομικών πρόκειται να συζητήσουν στη Βιέννη το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. 

Ως αντάλλαγμα θα ζητήσουν μεγαλύτερες προσπάθειες από την Ελλάδα για να μειώσει τις δαπάνες, να βελτιώσει τη συγκέντρωση φόρων και να πουλήσει κρατική περιουσία υπό διεθνή εποπτεία. Το ύψος του νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα εκτιμάται στα 65 δισ. ευρώ. Η προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι για τις 20 Ιουνίου (μετατέθηκε μία εβδομάδα αργότερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά ανακοινωθεί) και στο τέλος της ίδιας εβδομάδας, στις 23-24 Ιουνίου, θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. 

Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει πλέον κάνει στροφή στο θέμα της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα τουλάχιστον με την WSJ. «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε το δημοσίευμα», απάντησε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση περιμένει την αξιολόγηση της τρόικας πριν προχωρήσει στις αποφάσεις της. Ήδη, όμως, το τελευταίο τριήμερο έχει αναπτυχθεί μια έντονη φημολογία που θέλει το Βερολίνο να συναινεί σε χορήγηση περαιτέρω δανείων προς την Ελλάδα και είναι σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου