Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

«Ανάσα» 1 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση δανείων προς μικρές, πολύ μικρές και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις...


Προηγήθηκε η τελική έγκριση του Συμφώνου Ρευστότητας ύψους 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ελληνικό Δημόσιο και τις Ελληνικές Τράπεζες.

Παράλληλα, προωθούνται δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη Τύπου, με το σύμφωνο ρευστότητας το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει να παρέχει εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ προς την ΕΤΕΠ ώστε να χορηγούνται μέσω των ελληνικών τραπεζών δάνεια σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι τράπεζες όπως σημείωσε ο υπουργός, υποχρεούνται χωρίς κανένα κέρδος να διαθέσουν το σύνολο του ποσού που λαμβάνουν από την ΕΤΕπ ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την χορήγηση αντίστοιχου ποσού 1 δισ. ευρώ για το 2012.

Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε δύο χρηματοδοτικά εργαλεία για τη νεανική επιχειρηματικότητα:

την προκήρυξη εντός της εβδομάδας του Ειδικού Καθεστώτος της Επιχειρηματικότητας των Νέων στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το νέο καθεστώς θα δέχεται επενδυτικά σχέδια από 1ης Ιουλίου. Αυτή η δράση αφορά την κάλυψη λειτουργικών δαπανών για τα πρώτα 5 έτη λειτουργίας της επιχείρησης που θα δημιουργήσουν νέοι ηλικίας 20-40 ετών. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης μπορεί να φθάσει μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

Υποστηρικτικά οι νέοι μπορεί να απευθυνθούν στο ΕΤΕΑΝ, στο οποίο προβλέπεται ειδική δράση για την επιχειρηματικότητα των νέων συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ, με στόχο την αξιοποίηση χαμηλότοκων δανείων από 30.000-300.000 ευρώ, για να καλύψουν την ιδία συμμετοχή στο νέο επενδυτικό νόμο.

Εν τω μεταξύ, μέσω του ΕΣΠΑ προωθείται το νέο πρόγραμμα για τη Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά το πρόγραμμα ενισχύει μέσω επιχορήγησης έως και το 50% του επενδυτικού σχεδίου, επιχειρήσεις που έχουν κλείσει έως και 5 πλήρεις διαχειριστικές χρήσης και αφορά επενδύσεις από 30.000-300.000 ευρώ και ενισχύει, μέσω επιχορήγησης που φτάνει στο 50% του επενδυτικού σχεδίου, την ίδρυση επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών, που επιδιώκουν να μετατρέψουν μια καινοτόμο ιδέα ή/και μια κατοχυρωμένη τεχνογνωσία, η οποία δεν έχει μέχρι τώρα αξιοποιηθεί εμπορικά, σε επιχειρηματική καινοτομία. Το πρόγραμμα ξεκινάει από τις 15 Ιουλίου.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφερόμενος στις επόμενες δράσεις του υπουργείου σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες συστήνεται ειδική διυπουργική νομοπαρασκευαστική επιτροπή από 10 συναρμόδια υπουργεία με σκοπό την κατάρτιση νομοσχεδίου για την άρση των 30 σημαντικότερων εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, με απώτερο στόχο, σε δύο μήνες να έχει ολοκληρώσει τη δράση της.

«Η αναπαραγωγή της καταστροφολογίας κοστίζει ακριβά, πλήττοντας τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος με τη φυγή κεφαλαίων, τις προσπάθειες για την ανάπτυξη και εξανεμίζοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πριονίζει το κλαδί που στηρίζεται η χώρα», τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.

Μιλώντας για τα μέτρα που λαμβάνονται, ο υπουργός τόνισε ότι είναι μέσα στο πλαίσιο της αναγκαστικής πολιτικής για να βγει η χώρα από την κρίση. Είναι μέτρα ανακούφισης, τα οποία όπως τόνισε δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα όπως επεσήμανε θα λυθεί όταν η χώρα βγει στις αγορές.

Συμπλήρωσε ότι οι επιχειρηματίες σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο όταν διαμαρτύρονται για τις Τράπεζες αλλά το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας οδηγεί σε υποχρεωτικά μέτρα με οδυνηρές επιπτώσεις για τη λειτουργία του Τραπεζικού συστήματος και στόχος μας σε αυτή τη φάση είναι η διάσωση των υγιών επιχειρήσεων, ενώ χαρακτήρισε ήττα το κλείσιμο υγιών επιχειρήσεων. Παράλληλα ανέφερε ότι απαιτούνται πολιτικές πολύ δυναμικές για να δοθούν λύσεις και απάντηση στην κρίση για να γίνουμε πιο ταχείς και πιο αποτελεσματικοί όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη ότι «ως κυβέρνηση προσπαθούμε να φέρουμε κοντά τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και να συμφωνήσουμε σε κοινά σημεία και πολιτικές, ώστε να στείλουμε μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας απέναντι στην κρίση χρέους».

Σημειώθηκε, προς ενημέρωση των υποψήφιων επενδυτών, ότι η Επιχειρηματικότητα των Νέων είναι το μοναδικό καθεστώς του Επενδυτικού Νόμου που προσφέρει ενίσχυση για μια σειρά δαπανών που αφορούν τόσο στη σύσταση όσο και στη λειτουργία της επιχείρησης όπως:

· αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης

· παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης,

· τόκους εξωτερικής χρηματοδότησης,

· μίσθωση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού,

· δαπάνες για ενέργεια, ύδρευση και θέρμανση,

· διοικητικές επιβαρύνσεις και φόρους, εκτός του Φ.Π.Α. και των εταιρικών φόρων,

· χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής,

· ακόμα και δαπάνες για τη μισθοδοσία, όπου περιλαμβάνονται και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης).

Τέλος ο υπουργός ανέφερε ότι εκτός από τις δύο αυτές δράσεις προωθείται και ένα ολοκληρωμένο πακέτο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα κατευθυνθεί στον τομέα της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας και της Επικοινωνίας (ICT) μέσα από την αξιοποίηση του Jeremie, το οποίο θα ανακοινωθεί συγκεκριμένα σε λίγες ημέρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου