Η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και η αμεσότερη επικοινωνία τους με το Δημόσιο καθώς και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας αποτελούν τους κύριους στόχους του νομοσχεδίου "Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση" που προωθείται από το υπουργείο Εσωτερικών και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή...
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, το πρωί της Τετάρτης στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega", το νομοσχέδιο αποτελεί καινοτομία στη δημόσια διοίκηση, η οποία μπαίνει πλέον σε νέα εποχή διαδικτυακής διακυβέρνησης, ενώ οριστικοποιείται το Ενιαίο Μισθολόγιο και οι ανοικτές δημόσιες υπηρεσίες τα απογεύματα κάθε Δευτέρας και Τετάρτης.
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες παγκοσμίως που δημοσιοποιεί στο Διαδίκτυο αναλυτικά όλα τα στοιχεία του κάθε υπουργείου μέσω του προγράμματος της "Διαύγειας".
O κ. Ραγκούσης διαβεβαίωσε επίσης ότι θα τηρηθεί η αναλογία μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα και δήλωσε ότι οι επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα απορροφηθούν σταδιακά.
Το νομοσχέδιο της "Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης" αναμένεται να μειώσει κατά 25% το κόστος της δημόσιας διοίκησης δεδομένο ότι στη χώρα μας η γραφειοκρατία στοιχίζει πάνω από 16 δις ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το επίμαχο Ενιαίο Μισθολόγιο
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις Καμπουράκη - Οικονομέα δεν έδωσε απάντηση στο παραμικρό για τις περικοπές που θα γίνουν λόγω ενιαίου μισθολογίου. Στην ουσία το μόνο που ξεκαθάρισε ήταν ότι το καλοκαίρι θα ψηφιστεί το ενιαίο μισθολόγιο.
Ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι δεν θα πρόκειται για απλό ρετουσάρισμα όσων ισχύουν μέχρι σήμερα ούτε για τρόπο εξοικονόμησης μισθολογικών δαπανών, αλλά για μέσο με το οποίο θα αλλάξει η λειτουργία του δημόσιου τομέα, όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα.
Ο υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε πάντως να ανοίξει τα χαρτιά του για το εάν θα υπάρξει μείωση και σε ποιο βαθμό των αποδοχών και ισχυρίσθηκε ότι οι μισθολογικές δαπάνες είναι μικρό σχετικό κλάσμα στις συνολικές δαπάνες στο Δημόσιο.
Πρόσφατη μελέτη της κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα, ουσιαστικά προαναγγέλλει, εκτός από λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους, και λιγότερα χρήματα. Σύμφωνα με τη μελέτη που συνέταξαν τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα αμείβονται κατά μέσο όρο με 1.639 ευρώ τον μήνα.
Ειδικότερα, το 11,9% με έως 1.249 ευρώ, το 22% από 1.250 έως 1.500 ευρώ, το 21,4% από 1.500 έως 1.750 ευρώ, το 13,3% από 1.750 έως 2.000 ευρώ, το 10,1% από 2.000 έως 2.250 ευρώ, το 6,3% από 2.250 έως 2.500 ευρώ, το 15% από 2.500 έως 5.856 ευρώ.
Οι καλύτερα αμειβόμενοι υπάλληλοι είναι αυτοί των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ενώ οι υπάλληλοι των υπουργείων Αμυνας και Θαλασσίων Υποθέσεων και Παιδείας αμείβονται με μισθούς χαμηλότερους από τον μέσο όρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου