Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Έκθεση για τους Μακεδόνες στην Οξφόρδη - Διακεκριμένος ιστορικός απαντά στα Σκόπια

Μια πολύ σημαντική αρχαιολογική έκθεση για το βασίλειο των αρχαίων Μακεδόνων με τίτλο: «Από τον Ηρακλή στο Μέγα Αλέξανδρο: Θησαυροί από τη βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων, ένα ελληνικό βασίλειο στην εποχή της δημοκρατίας», άνοιξε στο Μουσείο Ασμόλιαν της Οξφόρδης. Θεωρείται ίσως η σημαντικότερη αρχαιολογική έκθεση για την Ελλάδα στη Βρετανία. Περιλαμβάνει ευρήματα...
από τις συνεχιζόμενες ανασκαφές στις Αιγές, την πρωτεύουσα του βασιλείου του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο διακεκριμένος ιστορικός της Οξφόρδης, Ρόμπιν Λέιν Φοξ, στην εισαγωγική παρουσίαση της έκθεσης είπε ότι πρόκειται για την κορυφαία αρχαιολογική έκθεση που έχει γνωρίσει και συνέχισε λέγοντας ότι το ιστορικό μήνυμα της έκθεσης είναι ταυτόχρονα και πολιτικό:

«Οι Μακεδόνες ήταν ένα ελληνόφωνο βασίλειο στη βόρεια Ελλάδα και όσοι Σκοπιανοί υποστηρίζουν ότι εκεί βρίσκεται η Μακεδονία επιδεικνύουν άγνοια και η θέση τους είναι εξωφρενική. Είναι σαν να λένε ότι η Οξφόρδη βρίσκεται στη Λευκορωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φοξ στέλνοντας την καλύτερη απάντηση εκεί που πρέπει.

Η έκθεση θα συνεχιστεί έως τις 29 Αυγούστου, ενώ στη συνέχεια, κάποια από τα εκθέματα, θα ταξιδέψουν ως το Μουσείο του Λούβρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου