Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Κ. Σκανδαλίδης: «Η γεωργία και η κτηνοτροφία μπορούν να φέρουν ανάπτυξη στη χώρα»

Mία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, βρήκαμε στο poli-politiki.gr. Ο Κ. Σκανδαλίδης παρουσιάζει τις πρωτοβουλίες και τα σχέδια του Υπ.Α.Α.Τ., αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση τόσο στη γεωργία όσο και στην οικονομία και...
αναφέρεται στην πολιτική επικαιρότητα. Διαβάστε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη..

 Κύριε Υπουργέ πόσο πιθανή ή όχι είναι η μεταφορά ραδιενέργειας από την Ιαπωνία, μέσω της διακίνησης αγαθών;
Η ασφάλεια του πολίτη και της δημόσιας υγείας, είναι για το Υπ.Α.Α.Τ. θέμα άμεσης προτεραιότητας. Από την πρώτη ανακοίνωση του πυρηνικού ατυχήματος δώσαμε εντολή για πλήρη έλεγχο, κατά 100%, όλων των φορτίων που προέρχονται από την Ιαπωνία. Θα πρέπει να πούμε ακόμη, ότι οι εισαγωγές τροφίμων από την χώρα αυτή είναι οριακές, σχεδόν ανύπαρκτες. Πόσο μάλλον στη σημερινή συγκυρία, όπου δύσκολα κάποιος θα επιχειρούσε να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις. Και θα ήταν άδικο αν δεν επισημαίναμε, ότι η Ιαπωνία είναι μια χώρα συνεπής και οργανωμένη, ακόμη και στη σημερινή πρωτοφανή κρίση που αντιμετωπίζει. Πραγματοποιεί η ίδια ελέγχους και παίρνει μέτρα, για να πιστοποιήσει ότι τα προϊόντα που εξάγει δεν είναι μολυσμένα, γνωρίζοντας εξάλλου, ότι όλες οι χώρες προορισμού και φυσικά η Ελλάδα, θα πραγματοποιήσουν τους δικούς τους ελέγχους. Η μεταφορά λοιπόν ραδιενέργειας από την Ιαπωνία στην Ελλάδα, μέσω της διακίνησης προϊόντων, αποκλείεται κατηγορηματικά.

Παρ’ αυτά το Υπουργείο οφείλει να είναι σε επιφυλακή, αφού καθημερινά, τα νέα από την Ιαπωνία, γίνονται ολοένα και πιο ανησυχητικά. Κατά συνέπεια, έχουν ληφθεί κάποια επιπλέον μέτρα προστασίας;
Το Υπουργείο έχει την ευθύνη για τους ελέγχους στις εισαγωγές των τροφίμων όσο και των ζωοτροφών. Από την πρώτη στιγμή, όπως ανέφερα, κάνουμε πλήρη έλεγχο, κατά 100%, όλων των φορτίων που προέρχονται από την Ιαπωνία, μια τακτική που θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα, έως ότου αποκατασταθεί πλήρως η ομαλότητα και εκλείψει κάθε κίνδυνος. Μάλιστα, όταν στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε μέτρα για τη ραδιενέργεια, καθιερώνοντας ελάχιστο ποσοστό ελέγχων 20%, η Ελλάδα καταψήφισε τον κανονισμό, υποστηρίζοντας, ότι όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να κάνουν καθολικούς ελέγχους. Σε κάθε περίπτωση που έχει να κάνει με την ασφάλεια του πολίτη, με τη δημόσια υγεία ή ακόμη και με το περιβάλλον, γνωρίζετε, ότι εφαρμόζουμε πιστά την αρχή της προφύλαξης και ότι εξαντλούμε κάθε περιθώριο μέτρων. Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για ένα τέτοιο κίνδυνο, όπως η ραδιενέργεια, που οι συνέπειές της είναι απρόβλεπτες και ανυπολόγιστες. Στην Ελλάδα έχουμε απορρίψει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, αποκηρύσσοντας ακόμη και τις θετικές της εκδοχές, προκειμένου να αποφύγουμε τους κινδύνους ενός ατυχήματος. Και η πράξη δικαιώνει αυτή μας την επιλογή, αφού αρκεί ένα ανθρώπινο λάθος και πόσο μάλλον η παντοδύναμη φύση για να αποδειχθεί ότι και οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και οι συνέπειες ανεξέλεγκτες.

Μνημόνιο και επιλογή μέτρων. Πιστεύετε ότι τελικά όλη αυτή η προσπάθεια θα αποφέρει τα προσδοκώ- μενα αποτελέσματα;
Οι εκ των υστέρων εξελίξεις δικαιώνουν τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και την προσφυγή στο μνημόνιο. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Ήταν πολύ δύσκολες οι αποφάσεις, αλλά απαραίτητες για την επιβίωση της Ελλάδας. Είναι γεγονός, ότι ο λαός μας δίνει σε καθημερινή βάση, έναν δύσκολο αγώνα. Για να είμαστε ειλικρινείς, η κυβέρνηση έχει πάρει κάποια σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα για την έξοδο από την κρίση και την επανεκκίνηση της χώρας. Έχουμε όμως απόλυτη συναίσθηση, ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι τραχύς. Υπάρχει σχέδιο και εθνική στρατηγική, που θα μας οδηγήσουν στους στόχους μας. Η ελληνική κοινωνία κάνει θυσίες, το αντιλαμβανόμαστε και σκοπεύουμε να έχουν αντίκρισμα ήδη από το 2012.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο περιοδικό Πόλη και Πολιτική.



tro-ma-ktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου