Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Οι Λειψοί το δεύτερο "πράσινο νησί"


Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε από το συνέδριο του Economist ότι οι Λειψοί θα είναι το δεύτερο πράσινο νησί μετά τον Αϊ Στράτη, που θα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα», παράλληλα θα υπάρξει και «πράσινο χωριό» που θα είναι ένα ενεργειακό αυτόνομο...
χωριό του νομού Άρτας, ενώ προωθούνται σειρά άλλων πιλοτικών δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.
Η υπουργός μιλώντας στο συνέδριο Economist για την καινοτομία και την ευρυζωνικότητα, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει εστία καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στους τομείς των υλικών και της εξοικονόμησης ενέργειας.
Το ΥΠΕΚΑ έχει ως στόχο να υλοποιήσει πιλοτικές δράσεις που περιλαμβάνουν εκτός από το πράσινο νησί και το πράσινο χωριό, τα προγράμματα για:
- 100 πράσινες οροφές
- πράσινα στρατόπεδα
- πράσινες γειτονιές, αρχής γενομένης από την Αγία Βαρβάρα, όπου ανακατασκευάζονται τέσσερις εργατικές πολυκατοικίες, ώστε να μηδενιστεί η ενεργειακή τους κατανάλωση
- πράσινα μουσεία
- πράσινα κτίρια (πέντε κτίρια του Δημοσίου, 40 σχολεία, εμπορικά και βιοτεχνικά κτίρια σε συνεργασία με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος).
Ακόμη, η κ. Μπιρμπίλη ανήγγειλε σύντομα πρωτοβουλία για χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων από τρίτους, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, ενώ παρουσίασε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, περισσότεροι καύσωνες, μεγαλύτερες δαπάνες για θέρμανση / ψύξη κλπ.) στο περιβάλλον.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, πρώην επίτροπος Περιβάλλοντος Στ. Δήμας δήλωσε ότι «δεν μπορώ να διαφωνήσω με την κ. Μπιρμπίλη, στο θέμα αυτό υπάρχει συναίνεση».
Επίσης, ο κ. Δήμας τόνισε ότι η Ελλάδα και η ΕΕ θα αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές ενέργειας, περιορισμούς στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ανταγωνισμό για την εξασφάλιση ενεργειακών πηγών.
«Χρειάζεται στροφή στην πράσινη οικονομία», τόνισε ο κ. Δήμας, η οποία θα οδηγήσεις στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μείωση του κόστους, μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα, αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας, ανάπτυξη της καινοτομίας.
Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου