Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Κυνηγάει τις διαφημιστικές ο ΣΔΟΕ

Ο ΣΔΟΕ έβαλε στο στόχαστρο τις διαφημιστικές εταιρείες για τα τεράστια ποσά που διακινούνται για τις διαφημίσεις σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και έντυπα με τη μέθοδο των "επιστροφών", που συνήθως δίνονται κάτω από το τραπέζι, ή "χέρι με χέρι".
Το θέμα των «επιστροφών» που εκβιαστικά παίρνουν από τα ΜΜΕ οι διαφημιστικές εταιρείες προκειμένου να τους δώσουν « πακέτα» διαφημίσεων, απασχολεί σοβαρά τις Ενώσεις Ιδιοκτητών Ραδιοφώνων, Τηλεοπτικών Σταθμών και Εντύπων, που ζητούν...άμεση κυβερνητική παρέμβαση για να τερματιστεί αυτό το «άρρωστο» καθεστώς στη διαφημιστική αγορά με τις «επιστροφές» (year-end-bonus).

Οι διαφημιστές απαντούν ότι οι «επιστροφές» σε ποσοστό 9,9% επί της διαφημιστικής δαπάνης είναι θεσμοθετημένες από το νόμο 2328/95 του Βενιζέλου, αλλά οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ τονίζουν ότι οι «επιστροφές» είναι πολύ μεγαλύτερες από το 9,9% που ορίζει ο νόμος και δίνονται χωρίς αποδείξεις και τιμολόγια.

Ωστόσο, εκδότης μεγάλης εφημερίδας των Αθηνών "έσπασε" το ενιαίο μέτωπο των διαφημιστικών εταιρειών στο θέμα των παράνομων επιστροφών, κλείνοντας συμφωνία με τράπεζα να χορηγούνται οι διαφημίσεις του συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στο έντυπο, απευθείας, χωρίς τη διαμεσολάβηση διαφημιστικής εταιρείας. 

Αν ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα αυτό οι κανόνες του παιχνιδιού θα αλλάξουν και το τοπίο θα μεταβληθεί με τους μεσάζοντες να βγαίνουν από τη...μέση και να δημιουργείται μια πιο "στενή" σχέση ΜΜΕ και διαφημιζόμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου