Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Απασχόληση για 6.000 άνεργους στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων από τους τοπικούς φορείς, η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη είναι η πρώτη Περιφέρεια όπου ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος, ύψους 26,25 εκ. ευρώ...

Περισσότεροι από 6.000 άνεργοι με αμοιβή 625 ευρώ/μήνα και πλήρη ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη αναμένεται ότι θα απασχοληθούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του αρμόδιου υπουργείου.

Με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων (έως 31 Μαΐου) από τους τοπικούς φορείς, η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη είναι η πρώτη Περιφέρεια όπου ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος, ύψους 26,25 εκ. ευρώ. Στο πρόγραμμα προβλέπεται πανελλαδικά η σταδιακή ένταξη σε δράσεις απασχόλησης 37.000 ατόμων, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 190 εκατομμύρια ευρώ.

Η υλοποίηση του προγράμματος προβλέπει τη συνεργασία Φορέων Μη Συνδικαλιστικές και Επαγγελματικές Ενώσεις, Εταιρίες Αστικού Δικαίου) με τους συμπράττοντες φορείς (όπως ενδεικτικά οι ΟΤΑ α' και β' βαθμού, τα νομικά τους πρόσωπα, αλλά και κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα). Οι ωφελούμενοι τοποθετούνται στις θέσεις εργασίας από τους συμπράττοντες φορείς που έχουν συνάψει μνημόνια συνεργασίας με τους δικαιούχους φορείς απασχόλησης.

Οι άνεργοι θα απασχοληθούν σε κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς (κοινωφελείς) τομείς.

Ενδεικτικά αναφέρονται:
• έργα κοινωφελούς χαρακτήρα και φροντίδας, όπως διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλους, καθαριότητα παραλίων περιοχών, καθαρισμούς και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ρεμάτων κλπ
• υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών κλπ
• κοινωνικές δράσεις, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού
• δράσεις για παιδιά και νέους, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές και παιδιά, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών
• δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κα.
Για την επιλογή των ανέργων που θα απασχοληθούν ισχύουν συγκεκριμένα αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια. Ειδικότερα:
• Αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης, σύμφωνα με το οποίο δίνεται προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους, τους βραχυχρόνια ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και σε άνεργους έως 30 ετών που αναζητούν εργασία.
• Λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια για τη μοριοδότηση των υποψηφίων, ενώ παράλληλα δίνονται πρόσθετα μόρια σε Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)
• Στα πλαίσια της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας τίθεται ως υποχρέωση η ανάρτηση των ωφελούμενων στο διαδίκτυο.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν προσκλήσεις για την υλοποίηση του Προγράμματος στις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς επίσης και στην Περιφέρεια Αττικής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ypakp.gr/neaprogrammata.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου