Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Bόλος: Σκαφάτοι στην... τσιμπίδα του ΣΔΟΕ!

Στο στόχαστρο έχει βάλει εδώ και καιρό το ΣΔΟΕ τα πολυτελή σκάφη αναψυχής που είναι ελλιμενισμένα στο λιμάνι του Βόλου, σε μία προσπάθεια να πιάσει τα μεγάλα… ψάρια που αποκρύβουν εισοδήματα, δηλώνοντας τα σκάφη τους ως επαγγελματικά. Είναι μία πάγια πρακτική που ακολουθούν οι περισσότεροι, οι οποίοι δηλώνουν τα υπερπολυτελή σκάφη τους ως... Ναυτική Εταιρία Πλοίων Αναψυχής (ΝΕΠΑ), σημειώνουν τα ίδια στελέχη του ΣΔΟΕ στην περιοχή μας. Κάτι που επιβεβαιώνουν και στελέχη...
 
του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, τα οποία όπως σημειώνουν «στις περισσότερες περιπτώσεις στις εταιρίες αυτές συμμετέχουν συγγενικά πρόσωπα α΄ και β΄ βαθμού του πραγματικού ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα έτσι να γλυτώνουν δασμούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κάθε χρόνο».
Σύμφωνα με το Νόμο η ΝΕΠΑ είναι «η εταιρία που συνιστάται σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3182/2003 και αποκλειστικό σκοπό έχει την απόκτηση, εκμετάλλευση ή τη διαχείριση πλοίων αναψυχής με ελληνική σημαία που χαρακτηρίζονται ως επαγγελματικά σύμφωνα με το Νόμο 2743 /1999. Μία εταιρία ΝΕΠΑ, σύμφωνα με το Νόμο, αποκτά τη νομική της μορφή από τη στιγμή που καταχωρείται το καταστατικό της στο Μητρώο ΝΕΠΑ του ΥΕΝ. Μία εταιρία ΝΕΠΑ χρειάζεται για να ιδρυθεί τουλάχιστον δύο ιδρυτές, καθένας από τους οποίους διαθέτει κάποιο ποσοστό μετοχών της εταιρίας. Ο εταιρικός σκοπός της εταιρίας μπορεί να είναι η απόκτηση κυριότητας, η εκμετάλλευση ή η διαχείριση είτε ιδιοκτητών είτε ιδιοκτησίας τρίτων πλοίων αναψυχής με ελληνική σημαία τα οποία χαρακτηρίζονται έτσι βάσει του Ν. 2743/1999. Από λογιστικής άποψης μία εταιρία ΝΕΠΑ ανάλογα με τον εταιρικό της σκοπό υποχρεούται στην τήρηση βιβλίων Β΄ και Γ΄ κατηγορίας». Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα σκάφη που δηλώνονται ως επαγγελματικά είναι υποχρεωτικό όπως δηλώνουν στα βιβλία τους ότι έχουν εκμισθώσει το σκάφος τους για εξήντα μέρες στα τρία χρόνια.
Τα στελέχη του ΣΔΟΕ σημειώνουν ότι το έργο τους μόνον εύκολο δεν είναι καθώς θα πρέπει να κάνουν φύλλο και φτερό τα…καταστατικά αυτών των εταιριών και τα ονόματα των μετόχων, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες όπου τα πλοία που ελλιμενίζονται στο λιμάνι του Βόλου έρχονται σε θέσεις που ανήκουν σε τρίτα πρόσωπα. Στελέχη του ΣΔΟΕ σημειώνουν ότι πολλά από τα σκάφη που ελλιμενίζονται στο λιμάνι του Βόλου δεν ανήκουν σε Βολιώτες αλλά σε επιχειρηματίες, δικηγόρους από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα κ.ο.κ.
Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού Λιμένος Βόλου από την πλευρά τους σημειώνουν ότι οι θέσεις σκαφών αναψυχής μπροστά από την παραλία του Βόλου είναι 21 για επαγγελματικά σκάφη που είναι μέλη της Ένωσης Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών και άλλες 21 θέσεις για ισάριθμα επαγγελματικά σκάφη που αντιστοιχούν σε σκάφη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου και σε σκάφη εκτός Ομίλου. Σημειώνεται πως για ελλιμενισμό μπροστά από την παραλία είναι σε εκκρεμότητα εξήντα αιτήσεις, ενώ άλλες 36 θέσεις ελλιμενισμού υπάρχουν στον κυματοθραύστη στον οποίο δεν υπάρχει ωστόσο δεν υπάρχει ρεύμα, νερό και ασφάλεια. Ο χώρος μπροστά από την παραλία είναι χαρακτηρισμένος ως μόνιμο αγκυροβόλιο, γι΄ αυτό και οι τιμές που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής για τέλη ελλιμενισμού είναι πολύ μικρότερες από τα αντίστοιχα τιμολόγια που ισχύουν στις μαρίνες. Ενδεικτικά ένα δεκάμετρο σκάφος πληρώνει στον ΟΛΒ για ετήσια τέλη ελλιμενισμού 690 ευρώ περίπου. Ένα αντίστοιχο σκάφος στη μαρίνα που είναι χωροθετημένη στο λιμάνι της Πάτρας πληρώνει 826 ευρώ το μήνα!!!


Οι γιατροί

Εξάλλου το ΣΔΟΕ ασχολείται με τις καταγγελίες που είχε για γιατρούς του Νοσοκομείου. Οι δύο υποθέσεις αφορούν σε διευθυντές Κλινικών του Νοσοκομείου για τους οποίους υπήρξαν καταγγελίες ότι έχουν πολυτελή γραφεία μέσα στο χώρο δουλειάς τους. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι τα γραφεία αγοράστηκαν με δικά τους έξοδα, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι συμβατό με τις υποχρεώσεις που έχουν οι δημόσιοι λειτουργοί. Ακόμη τα στελέχη του ΣΔΟΕ εξετάζουν την περίπτωση ενός τρίτου γιατρού, για τον οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι παρείχε επ΄αμοιβή υπηρεσίες και σε ιδιωτικό του χώρο.


Καταγγελίες
για αποδείξεις

Εξάλλου πάμπολλες και καθημερινές είναι οι καταγγελίες από απλούς πολίτες που τηλεφωνούν στο ΣΔΟΕ και διαμαρτύρονται για καταστήματα στο Βόλο και στο Νομό Μαγνησίας που δεν κόβουν αποδείξεις για παρεχόμενες υπηρεσίες στους πελάτες τους. Είναι τόσες πολλές οι καταγγελίες που γίνονται καθημερινά στην Υπηρεσία, που πλέον αν δεν είναι επώνυμες δεν τις διερευνούμε, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το ίδιο στέλεχος του ΣΔΟΕ, θέλοντας έτσι να καταδείξει την ανάγκη που υπάρχει για επάνδρωση της Υπηρεσίας με πρόσθετο δυναμικό, προκειμένου να αντεπεξέλθει στο βαρύ και επίπονο έργο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.


Πηγή: taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου