Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Γιατί το έκαναν;

 TOY ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ
(από εφημ. ΤΑΝΕΑ)

ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ εντελώς, να θυµηθούµε ποια είναιη ιστορία µε τη Siemens.Πριν από µερικά χρόνια,αποκαλύφθηκε ότι η γερµανική πολυεθνική είχε στήσει ένα σύστηµα µαύρων ταµείων µε το οποίο διακινούσε ποσά για ύποπτες ή αµφιλεγόµενες πληρωµές. Σωστά; Σωστά.

η ΥΠΟΘΕΣΗ αφορούσε πολλές χώρες όπουέκανε µπίζνες η Siemens. Φαίνεται, όµως, ότι ένα ποσό από αυτά τα ταµεία διοχετεύτηκε και στην Ελλάδα. Πόσα; Σε ποιους; Για ποιον λόγο; Σηµαντικά ερωτήµατα, στα οποία η ελληνικήΠολιτεία όφειλε να βρει απάντηση.

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ, λοιπόν, η υπόθεση ...
έφτασε στα χέρια της τακτικής ∆ικαιοσύνηςκαι ξεκίνησε η δικαστική έρευνα. Πέρυσι, η Βουλή έκρινε ότι λόγω τουενδεχοµένου να εµπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα έπρεπε να επιχειρήσει µιαιδιαίτερη και αυτόνοµη διερεύνηση µέσω Εξεταστικής Επιτροπής. Εκρινε πολύ σωστά.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ, λοιπόν, µιαΕξεταστική Επιτροπή,η οποία εκλήθη να ερευνήσει αν ταµαύρα ταµεία της Siemens χρηµατοδότησαν ελληνικά κόµµατα και έλληνεςπολιτικούς. Αν, δηλαδή, υπήρξε ροή ύποπτου χρήµατος προςτο πολιτικό σύστηµα. Αυτό ήταν το ζήτηµα.

ΤΙ ΒΡΗΚΕ η Επιτροπή; Ουσιαστικά τίποτα. Ητακτική ∆ικαιοσύνη είχε ήδη εντοπίσει ότι από τα µαύρα ταµεία είχε διακινηθεί χρήµα προς τον Θ. Τσουκάτο και τον Α. Μαντέλη – ο πρώτος κατέθεσε ότι είχε εισπράξει τα λεφτά για λογαριασµό του ΠΑΣΟΚ... Τα ίδια ελέχθησαν και ενώπιον της Εξεταστικής.

ΥΠΟ ΑΥΤΗΝ την έννοια, το πόρισµα της Επιτροπής δεν είχε παρά να περιλάβει τα ήδη γνωστά από την έρευνα της τακτικής ∆ικαιοσύνης. Να διευκρινίσει ότι δεν βρήκε τίποτα άλλο. Και να αφήσει τους αρµοδίους να αποφανθούν για τα περαιτέρω. Τελεία και παύλα. ΜΟΝΟ ΠΟΥ όταν ο Θεός έβρεχε µυαλά, πολλοί κρατούσαν οµπρέλες. Ολες οι παθογένειες της ελληνικής πολιτικής συνέκλιναν ώστε η Εξεταστική Επιτροπή να θεωρήσει ότι άλλη ήταν η δουλειά της και άλλα περίµεναν από αυτήν. Αποτέλεσµα; Ενα πόρισµα χιλιάδων σελίδων που δεν λέει τίποτα καινούργιο. Μια λίστα ονοµάτων για τα οποία δεν έχει προκύψει τίποτα συγκεκριµένο. Και η κατακραυγή.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ; Φοβήθηκαν τα µέλητης Εξεταστικής να οµολογήσουν ότι δεν βρήκαν τίποταµήπως κατηγορηθούν για συγκάλυψη; Επαιξαν παιχνίδια σκοπιµότητας; Εκαναν φιγούρα διαφάνειας; Υπέστησαν κοµµατικές πιέσεις; Οµολογώ ότι δεν διαθέτω την εξήγηση, αλλά τίποτα από αυτά δεν θα µε εξέπληττε.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι ένα απερίγραπτο φιάσκο, το οποίο (για να δανειστώ την έκφραση ενός µετριοπαθούς πολιτικού, όπωςο Φώτης Κουβέλης) οδηγεί στην «πλήρη απαξία της λειτουργίας του πολιτικού συστήµατος».

ΘΕΛΩ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ να ελπίζω πως ούτε οι ίδιοι κατάλαβαν πόσο κακό έκαναν. Προτιµώ αυτό από την υποψία ότι το έκαναν σκοπίµως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου